Film

Skribent

Jakob Åsell

13 juli 2017 | 22:03

Trailerpremiär: Spana in Gary Oldman som Churchill i "Darkest Hour"

Oscarsvarning redan efter första cigarrpuffen. Första bilderna på Gary Oldman som Winston Churchill i Joe Wrights "Darkest Hour" andas prisregn långa vägar.
Gary Oldman ska ha spenderat tvåhundra timmar i sminket och burit runt på halva sin kroppsvikt i proteser för att växa in i den legendariske brittiske premiärministerns kroppshydda. Nu kommer första smakprovet från "Försoning"-regissören Joe Wrights historiska krigsdrama "Darkest Hour" om Winston Churchills första tid vid makten som avgjorde framtiden för en hel värld.
 
En svulstig trailer som får en att känna historiens vingslag nästan lika starkt som doften av Oscarsguld för Oldman som till det yttre nästan är oigenkännlig som den cigarrbolmande världsledaren, men leveransen är som vanligt när det gäller Oldman - i absoluta världsklass. Och frågan på allas läppar är - om han nu inte plockar hem en Oscar för den här rollen, när annars ska han göra det?
 
 
Få skådespelare har gjort sig mer förtja av en Oscarsstatyett än Gary Oldman, efter så många oförglömiga rolltolkningar känns det fullständigt otänkbart att han skulle avsluta sin långa karriär utan att ha fått ta emot en Oscar. Närmast kom han 2012 när han var Oscarsnominerad för Bästa manliga huvudroll för sin tolkning av John le Carrés klassiska romanfigur George Smiley i Tomas Alfredssons nedtonade spiondrama "Tinker Tailor Soldier Spy". Men det året gick priset istället till Jean Dujardin för hans roll i "The Artist".
 
I "Darkest Hour" spelar Oldman en av 1900-talets absolut viktigaste personer, tillika en karismatisk och ikonisk historisk figur som är lätt att göra karikatyr på men desto svårare att göra rättvisa i ett porträtt. Den typen av roller kräver sin skådespelare. Fråga bara Daniel Day-Lewis som spelade Abraham Lincoln i Steven Spielbergs film "Lincoln", en insats som belönades med en Oscarsstatyett. Frågan är om Gary Oldman i plommonstop och fatsuit kommer går samma öde till mötes.
  
"Darkest Hour" har biopremiär i januari 2018
 
Vad tror ni, kan Gary Oldman börja skriva på sitt Oscarstal redan nu?
| 13 juli 2017 22:03 |