Skribent

Andreas Samuelson

30 juni 2013 | 14:01

Topp 10: Johnny Depp

Från flickidol till excentrisk karaktärsskådespelare – få har spelat så många, olika knäppa rollfigurer på film som Johnny Depp. Eller burit så många lustiga hattar. MovieZine listar favoriterna med Tim Burtons favoritstjärna.

Över 20 år efter genombrottet tar sig Depp an en ny, knasig roll som indianen Tonto i västernäventyret "The Lone Ranger". Den eviga flickidolen som slog igenom med "21 Jump Street" har under sin snart 30-åriga karriär tagit sig an den ena udda rollen efter den andra, från knarkare och pirater till vampyrer och seriemördare. Här är hans mest minnesvärda prestationer - vilka är dina favoriter?

10. Jack Sparrow i "Pirates of the Caribbean"-filmerna (2003-2011)

Uppföljarna till piratfilmen baserad på Disneylands åktur höll knappast samma kvalité som originalet... Men om något gjort de aningen sevärda så är det utan tvekan Depps Keith Richards-inspirerade insats som den opålitlige, virrige och försupna piraten. Hans förmåga att engagera sig i rollen uppenbarade sig i att han fixade extra guldtänder hos en tandläkare för att producenterna inte skulle kunna nobba hans vision. Prestationen innebar hans första Oscarsnominering (och den första någonsin för en huvudroll i en Disney-film). Det är svårt att se Hugh Jackman, Robert De Niro, Christopher Walken, Cary Elwes eller någon annan som innan var påtänkt för rollen.

9. Sam i "Benny & Joon" (1993)

I den här oförtjänt bortglömda, lilla 90-talsrullen fick en ung Depp ge prov på sin unika, knäppa charm och förmåga att spela excentriska knasbollar. En rar kärlekshistoria mellan överbeskyddande Bennys (Aidan Quinn) mentalsjuka syster Joon (Mary Stuart Masterson) och den av stumfilmstjärnan Buster Keaton inspirerade Sam (Depp).

8. Donnie Brasco/Joe Pistone i "Donnie Brasco" (1997)

En av skådespelarens mer nedtonade men desto mer imponerande roller. Som den verklige FBI-agenten och maffiainfiltratören Pistone bevisade Depp att han inte bara kunde spela annat än tokstollar utan även ställas mot höjdare som Al Pacino. Depp gjorde research genom att lära känna den riktige Pistone samt ta skjutlektioner från FBI.

7. William Blake i "Dead Man" (1995)

Jim Jarmusch bisarra västernfantasy är så långt ifrån Depps nutida, kommersiella "Pirates"-nivå man kan komma men ett utmärkt exempel på hans breda talang. Som en för mord jagad revisor på 1800-talet var han framgångsrikt lågmäld och matchade regissörens poetiska stil med bravur. En underskattad indiefilm i aktörens välfyllda CV.

6. Willy Wonka i "Kalle & chokladfabriken" (2005)

När Tim Burton skulle filma Roald Dahls klassiska barnsaga så var rollen som Wonka given till regissörens favorit. Och även om det är svårt att mäta sig med originalfilmens Gene Wilder så var kombinationen av Howard Hughes, Michael Jackson och valfri glamrockstjärna från 70-talet något alldeles extra. Alla är vi väl tacksamma att Depp vann rollen över Marilyn Manson...

5. Cry-Baby i "Cry-Baby" (1990)

Depps första riktiga huvudroll var ett bekvämt avståndstagande från flickidolsimagen han fått från "21 Jump Street". Regissören John Waters hittade ironiskt nog stjärnan genom att bläddra igenom tonårsmagasin. Johnny glödde på bioduken som den Elvis-liknande ledaren för ett tufft motorcykelgäng på 1950-talet, som förälskar sig i den fina flickan Allison (Amy Locane).

4. Raoul Duke i "Fear and Loathing in Las Vegas" (1998)

Vare sig man älskar eller hatar Terry Gilliams filmatisering av Depps vän Hunter S. Thompsons roman så går det inte att frångå det faktum att skådespelaren briljerar som journalisten med förkärlek till hallucinationsframkallande droger. Inför rollen studerade Depp sin vän Thompson som även lånade ut sina kläder och själv rakade Johnnys skalle.

3. Benjamin Barker/Sweeney Todd i "Sweeney Todd" (2007)

Efter en rad mer lättsamma roller så gick Depp in i en betydligt mer skrämmande karaktär i Tim Burtons (deras sjätte sammarbete) blodiga musikal baserad på den populära Broadway-succén. Som den hämndlystna barberaren i viktorianska London så visade han att han lätt kunde överge sina komiska manér och övertygande gå in i ett obehagligt mörker, men även att han är en jäkel på att sjunga. Rollen innebar hans första Golden Globe och tredje Oscarsnominering.

2. Ed Wood i "Ed Wood" (1994)

I rollen som världens sämsta filmregissör gav Depp en av sina bästa rollprestationer. Hans excentriska, maniska utstrålning är på topp som den ambitiösa men hopplöst talangbefriade Edward D. Wood Jr., känd för kalkonklassikern "Plan 9 From Outer Space". Hans övertygande insats bekräftelse intygades av Woods änka som besökte inspelningen och utbrast "That's my Eddie".

1. Edward Scissorhands i "Edward Scissorhands" (1990)

Depp har utnämnt Edward till en av sina egna favoritkaraktärer och det är inte svårt att förstå varför. I hans första samarbete med Burton så skapade de tillsammans ett gothromantiskt Frankenstein-monster med lika varmt hjärta som sylvassa saxar till händer. Trots så få som 169 uttalade ord och över tio kilo lättare så lyckades Depp omfamna en hel värld av fans och få oss att inse att han kan göra vilket freak som helst till den mest älskvärda filmfiguren.

Bubblare:

"Blow", "Gilbert Grape", "Don Juan DeMarco", "Sleepy Hollow", "From Hell", "Finding Neverland", "The Imagaginarium of Dr. Parnassus", "Plutonen", "Corpse Bride", "Rango", "The Libertine", "Once Upon a Time in Mexico", "Secret Window", "Chocolat", "The Man who Cried", "Innan natten faller", "The Ninth Gate", "Arizona Dream", "The Brave", "Dark Shadows".

Mindre minnesvärda...

"The Tourist", "The Rum Diary", "Public Enemies", "Privat område", "I sista sekunden", "The Astronaut's Wife".

Läs också:

Topp 10: Robert Downey Jr.

Topp 10: Steven Spielberg

Topp 10: Sommarfilmer att se fram emot

Topp 10: De ultimata bakisfilmerna

Topp 10: Biljakter

Fler topp 10-listor...

Vilka av Depps filmer är dina favoriter? Kommentera nedan.

| 30 juni 2013 14:01 |