Film

Skribent

Mats Karlsson

30 januari 2011 | 22:10

Thrillernördens filmer under 2011

I sjätte delen av vår filmguide tipsar vi om filmer för thrillernörden som dyker upp på bioreportoaren under 2011.

Actiondåren, dramastollen, äventyrsgalningen, skräckfreaket och sci-fi-fantasten har fått sitt och nu är det dags att presentera filmerna som thrillernörden inte får missa under det späckade filmåret 2011. Nej, lugn och stillsamhet är definitivt inte att räkna med i denna spänningsfyllda filmlista.

Thrillernörden - Du befinner dig någonstans mellan dramastollen och skräckfreaket. Du vill ha spänning samtidigt som du vill bli fängslad av en bra och intressant story. Drama är för tråkigt och skräck är för otäckt, men lite av varje säger du definitivt inte nej till. Här är filmerna som thrillernörden inte får missa under 2011.

Livet efter detta - 11 februari

Clint Eastwood gör här en övernaturlig thriller som kretsar kring tre personer som samtliga råkar ut för en nära döden-upplevelse. Clintan är en av Hollywoods mest intressanta regissörer som gång på gång visar att han definitivt tillhör regissörerstoppen i Hollywood och denna thriller ser man verkligen fram emot.

The Sanctum - 18 februari

James Cameron producerar och och den relativt oprövade Alister Grierson står för regin. Filmen handlar om ett dykarteam som planerar att utforska undervattensgrottor, men en plötslig översvämning sätter stopp för deras planer och dykarna får istället kämpa för deras liv.

Black Swan - 4 mars

En film av Darren Aronofsky och med Natalie Portman i huvudrollen får det att vattnas i munnen på de flesta filmnördar. Oscarsbuzzet är redan igång och alla blir nog chockade om filmteamet får lämna Kodak Theatre tomhänta.

Ritualen - 4 mars

Hyperintressanta Mikael Håfström har lyckats få med sig brillianta Anthone Hopkins i denna skräckthriller med starka vibbar till "Exorcisten". Men det mest intressanta med filmen är man hävdar att den baseras på verkliga händelser. Märkligt. Jag hade ingen aning om att det fanns en exorcismskola i Vatikanen.

Adjustment Bureau - 11 mars

Matt Damon spelar rollen som den ambitiöse politikern David Norris som möter den vackra Elise Sellas (spelad av Emily Blunt). Nej, det är inte "Black Swan 2". Detta handlar om organisationen Adjustment Bureau som gör allt de kan för att förhindra att Norris och Sellas blir tillsammans.

Red Riding Hood - 11 mars

Catherine Hardwickes första film sedan hon fick sparken från "Twilight"-serien. Nu tacklar hon den välkända historien om Rödluvan, fast i en annorlunda tappning. Filmen påminner en del om "Wolfman" med den klassiska Grimm-sagan som grund. Intressant vinkling må jag säga.

Route Irish - 11 mars

Mästerregissören Ken Loach som 2006 gjorde den fenomenala "Frihetens pris" ger sig nu in i irakkriget, fast på hemmaplan. Filmen handlar om en före detta kontraktssoldat som återvänder till Liverpool för att vara med på sin väns begravning, men bestämmer sig för att hitta de ansvariga till dådet.

Never Let me Go - 25 mars

En filmatisering av bästsäljande boken av Kazuo Ishiguro som regisseras av Mark Romanek ("One Hour Photo"). En stark kärlekshistoria om tre vänner, spelade av Keira Knightley, Carey Mulligan och Andrew Garfield. Filmen har blivit väldigt hyllad av kritiker världen över och blir definitivt något att se fram emot.

Scream 4 - 15 april

Wes Craven gör ett nytt försök att blåsa liv i Scream-serien. Fansen var inte nöjda med trean och förhoppningarna är höga med denna eventuella upprättelse. Wes Craven behöver sannerligen lite medgångar om han ska kunna behålla sin titel som skräckens mästare.

Apollo 18 - 22 april

En ganska anonym film om en verklig resa till rymden som av en och annan anledning blev inställd av NASA. Rymdresor är alltid intressant och i okända Gonzalo López-Gallago händer får vi se om vi får reda på varför denna rymdresa blev inställd.

Sucker Punch - 22 april

Regissören bakom "Watchmen" och "300" tar oss tillbaka till 50-talet där vi får följa en lobotomerad flicka som ger sig ut och slåss i hennes egen påhittade verklighet. Snygga brudar och tuffa slagsmål är nyckelorden.

Limitless - 29 april

Neil Burger som gjorde "Illusionisten" gör här thrillern som tidigare hette "The Dark Fields". I huvudrollen ser vi Robert De Niro och filmen handlar om en copywriter som upptäcker den topphemliga drogen MDT-48 som förbättrar intellektet och blir snart jagad av mördare.

Fast Five - 6 maj

Femte filmen i "Fast and Furious"-serien och denna gång får Vin Diesel och Paul Walker förstärkning av Dwayne Johnson. Mycket galen fart i läckra bilar och mycket spänning utlovas.

Hanna - 6 maj

Saoirse Ronan visade redan i "Försoning" att hon kan vara oberäknelig och här tar hon steget vidare till lönnmörderi. Uppfostrad av sin pappa till en känslokall mördarmaskin gör hon sitt bästa för att göra sin fader stolt.

Haywire - 13 maj

Soderbergh talar visserligen redan om pension, men än har han inte slängt in handduken. Här regisserar han ett imponerande gäng skådespelare där en viss hemlig agent står i centrum. Utlandsresor och hämnd är några av huvudingredienserna.

The Darkest Hour - 19 augusti

Nyblivna Guldbaggevinnaren Joel Kinnaman har huvudrollen i Timur Bekmambetovs vision som tacklas av Chris Gorak. Filmen kretsar kring en oförklarlig katastrof som leder till att en grupp turister söker tillflykt till i Moskvas underjord. Hyperintressant projekt!

The Fields - augusti

Sam Worthington spelar huvudollen i okända regissören Ami Canaan Manns thriller som kretsar kring olösta mord i Texas där en lokal mordutredare tar hjälp av en polis från New York.

Jägarna 2 - 16 september

Kjell Sundvall gör den efterlängtade uppföljaren till den mycket omtyckta svenska thrillern "Jägarna". 15 år har gått sedan Erik (Rolf Lassgård) lämnade Norrland, men ett brutalt mord tvingar honom att återvända. Denna gång gör Peter Stormare Lassgård sällskap och det ska bli intressant att se vad de båda kan hitta på.

The Son of No One - september

Hyperintressanta Dito Montiel som gjorde den hyllade "A Guide to Recognizing Your Saints" gör äntligen film igen och han har sannerligen fått till en bra cast. Eller vad sägs Juliette Binoche, Ray Liotta och Al Pacino? Filmen handlar om en polis som får tjänstgöra på en polisstation i samma område som han växte upp och gamla hemligheter hotar att förstöra för hans familj och sitt liv.

Intruders - 7 oktober

Juan Carlos Fresnadillo är definitivt en av de mer talangfulla regissörerna. Senast gjorde han "28 veckor senare" och nu blir det övernaturlig skräckthriller. Filmen handlar om en elvaårig flicka som ger liv åt en övernaturlig varelse och utsätter hela hennes familj. Med hjälp av Clive Owen i huvudrollen kan detta bli något att se fram emot.

Straw Dogs - 7 oktober

Alexander Skarsgård spelar en av rollerna i Rod Lauries thriller om en manusförfattare som flyttar med hans fru till hennes hemstad i södern. Där glider de ifrån varandra samtidigt som en konflikt med invånarna blir mer och mer hotande för dem.   

Area 51 - 21 oktober

Oren Peli gjorde det omöjliga med "Paranormal Activity" där filmen spelade in ofattbara 193 miljoner på den minimala budgeten av 15 000 dollar. Nu gör han film om det mest mystiska och sägomspunna området, Area 51. Ett gäng tonåringar tar sig in i området där myndigheterna tror hysa utomjordingar. Ett mycket intressant projekt som kan bli hur bra som helst i Pelis händer.

Hungry Rabbit Jumps - oktober

Roger Donaldson som en gång i tiden gjorde mästerverket "Bounty" tar hjälp av Nicolas Cage och Guy Pearce och gör en thriller om en man som tar hjälp av ett medborgargarde för att skipa rättvisa, då hans fru blivit överfallen.

The Thing - 4 november

John Carpenters klassiker ska få en nyversion, vara sig vi vill det eller inte. Men filmbolaget skyddar sig genom att hävda att denna filmatisering ska fungera som en prolog till originalet från 1982. Nykomlingen Matthijs van Heijningen Jr. Gör sin filmdebut och det känns som ett väldigt vågat beslut av filmbolaget, men kan definitivt överraska.

The Girl With Dragon Tattoo - 21 december

Vare sig vi ville eller inte får vi se en nyversion av den hyllade framgången av "Män som hatar kvinnor" och nu i händerna på David Fincher. Historien kan vi redan och det vi får hoppas på är att Fincher får händerna fria för att spetsa till och förnya den här välkända storyn. Kan någon klara av det så är det definitivt Fincher.

Outrage - 2011

Takeshi Kitanos intressanta thriller premiärvisades redan på Cannes Filmfestival 2010 och nu har den letat sig hit. Filmen kretsar kring om en våldsam strid om makten där flera av yakuzaklanernas ledare slåss om chansen att bli den japanske undre världens överhuvud.

| 30 januari 2011 22:10 |