Texas Killing Fields (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Mellan 1983 och 1991 hittas fyra kvinnokroppar på samma plats i en stad i Texas. Två av kropparna har aldrig blivit identifierade och gärningsmannen har aldrig blivit gripen. The Fields är den sanna historien om en mans trettioåriga kamp för att lösa mordgåtan, i det förgiftade oljelandskapet som kallas för Killing Fields.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: TEXAS KILLING FIELDS

Spänningen uteblir
Att "Texas Killing Fields" är en oberoende producerad lågbudgetrulle märks, den har några tydliga drag gemensamt med filmer som jag framför allt brukar lyckas fånga på Stockholms filmfestival. Den skakiga kameran i ett försök, antar jag, att vibba av någonting dokumentärt, och den stilla, ödesmättade musiken, till exempel. Kanske hade jag ursäktat den för att falla in i precis samma stilistiska mönster om det hade varit en bra film.

Det hela är löst (väldigt löst) baserat på sanna historier, om en serie mord i en småstad i Texas och framför allt fältet kropparna dumpats på. Poliserna Heigh och Souder är på fallet (fallen) men fältet är utanför deras lagliga ansvarsområde. Trots Souders avrådan och varningar kan inte Heigh låta det hela vara, utan beger sig allt djupare in i ett fall som han till slut kommer riskera livet för.

Det kanske är taskigt att antyda att det är en dålig film, för "Texas Killing Fields" är ändå en bra bit ifrån usel, den bara missar målet på flera områden. Historien är hyfsat intressant, vem vill inte se en duktig seriemördare in action liksom, och verklighetens fall bjuder på tillräckligt med exempel och frågor för att teoretiskt kunna bygga en riktigt intressant film, men antingen förstagångsförfattaren Don Ferrarones manus helt möjligheterna eller så är saknar Ami Manns regi än så länge sin farsa Michael Manns känsla för hantverket. För jag fann "Texas Killing Fields" något förvirrande, knepig att hänga med i.

Ferrarone hade dessutom kunnat göra en hel del finputsande av sin dialog, framför allt i de scener när Souder försöker övertala Heigh att glömma fallet, där den känns mer gammal och mossig än spännande och inspirerande.

Spänningen är förresten något som överlag uteblir. Det är egentligen, välbekant mönster till trots, ett gediget hantverk, men den verkliga spänningen uteblir och jag har svårt att känna mig engagerad i karaktärerna och deras förehavanden.

Var Mann lyckats bättre med, är skådespelarna. Okej, Sam Worthingtons ("Avatar", "Terminator: Salvation") Souder blir väl ingen jäkel mycket gladare av, men hans partner Heigh spelas av Jeffrey Dean Morgan (känd från "Watchmen") och den mannen är ett fasligt pålitligt val. Anne, en flicka som Heigh blir vän med och som sedermera handgripligen dras in i jakten, gestaltas fint av skitduktiga Chloë Moretz ("Let Me In" och Hit-Girl från "Kick-Ass"). Twin Peaks egen Sheryl Lee kanske spelar över något som Annes nerdekade mamma, fast bara något, och männen kring henne är effektivt obehagliga.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Senaste kommentarer
P U T T E
var ju inte klar...sent nu.

Tänkte även säga att det fanns en intressant historia att berätta men de snöade in på en massa onödigt då och då, därav spretigheten.

3 kapsyler av 5!
P U T T E
Ja nog var den lite spretig allt, dock helt klart ett riktigt bra upplägg för en TV-serie ;)

Men den var helt okej ändå tycker jag, stämningen gillade jag och skådisarna var det inget fel på. Helt klart Worthingtons bästa prestation
Micke
Tyckte det kändes som filmen inte riktigt klarade av att berätta allt kändes väldigt hoppigt och man fick aldrig förklaring till vissa saker. Blir en två från mig.
Visa fler (12)

Veckans populära filmer

Visa fler