Seeking Justice 2011

Drama Thriller
USA
105 MIN
Engelska
Seeking Justice poster

Synopsis

Efter att Nicks (Nicolas Cage) fru fallit offer för ett brutalt överfall, kontaktas han av den mystiske Simon (Guy Pearce) som erbjuder sig att utplåna gärningsmannen. I gengäld ska Nick vid ett senare tillfälle göra Simon en liten tjänst. Snart, men inte snart nog, inser han hur illa ute han är.
Ditt betyg
2.6 av 107 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Hungry Rabbit Jumps
DVD-premiär
7 mars 2012
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

7 mars 2012 | 20:01

Konspiration med tappad potential

När Nicolas Cage går direkt till video betyder är det oftast en signal att hålla sig undan. Ibland, någon sällsynt gång ibland, kan det ändå visa sig finnas någonting riktigt underhållande och sevärt bakom omslaget. "Seeking Justice" är nästan ett exempel på det sistnämnda. Men bara nästan.

I den här spelar Cage en enkel lärare vars fru (January Jones) sent en kväll blir brutalt överfallen. Det dröjer inte länge innan läraren, Will, blir kontaktad av en så kallad mystisk främling som kallar sig Simon och har ett lika mystiskt men mycket lockande erbjudande. Om Will lovar att någon gång i framtiden göra någon form av gentjänst, så ordnar Simon så att gärningsmannen aldrig gör om dådet. Wills svar leder i slutändan inte bara till stora problem för honom, utan placerar honom även rätt i en konspiratorisk härva som han bara måste reda ut.

Roger Donaldson är en bra regissör, inte en lysande ateur men en väldigt kapabel regissör (vilket han visat med exempelvis "Tretton dagar" och kraftigt, säger kraftigt, underskattade "The Bank Job"), och han borde kunnat få fram något vettigare. Alternativt ratat manuset helt, för det är där de stora problemen ligger. Här framträder en film som försöker för mycket (scenen vid godisautomaten hade kunnat vara direkt hämtad ur en parodisketch signerad "Saturday Night Live"), som trasslar till konspirationstrådarna alldeles i onödan. Jag gillar idén, gillar den till och med väldigt mycket (det finns oerhörd potential i den dolda organisationen), men upplägget är för omständigt. En rak och underhållande thriller hade varit att föredra, för trots att "Seeking Justice" inte är usel undrar jag ändå mest varför folk (såväl producenter som publik) väljer att slösa tid på detta.

Jag gillar Nicolas Cage väldigt mycket i rätt roller, problemet är att hans direkt till video-rullar sällan ger honom rätt roller och "Seeking Justice" är tyvärr inget undantag. Han är inte lika pinsam som i exempelvis "Season of the Witch", det är sant, men antingen sitter karaktären lite illa på honom eller så är han helt enkelt ointresserad av rollen. Ger inte allt. Det är väligt möjligt och med tanke på vilka filmer han antagligen gör bara för välbehövliga pengar är det kanske troligast.

Som tur är finns det andra aktörer som väger upp, den mystiske främlingen gestaltas av fenomenale Guy Pearce (och förhoppningsvis har jag fel i min oro över att han är på väg att springa i samma fåra som Cage), och January Jones är faktiskt bättre här än i "X-Men: First Class", dessutom varmare, mer levande än, såväl där som i "Mad Men".

Och att se skitduktiga Jennifer Carpenter, Dexter Morgons syster i "Dexter", i en liten roll är naturligtvis riktigt kul. En nubbe fakta på slutet: "Seeking Justice" hette från början "The Hungry Rabbit Jumps", en fras som spelar roll i filmen. Jag gillar den titeln bättre.

| 7 mars 2012 20:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Seeking Justice
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu