Paranormal Activity 2007

Skräck Mysterium
USA
86 MIN
Engelska
Paranormal Activity poster

Synopsis

I sann "found footage"/ Blair Witch-anda får vi följa ett ungt par som misstänker att deras hus är hemsökt av onda väsen. För att skaffa bevis installerar de övervakningskameror som ska spela in vad som egentligen händer när de sover. Independent-skräckis-succé med ett flertal uppföljare.
Ditt betyg
2.8 av 1,169 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Daniel S Ogalde

9 november 2009 | 00:21

Övernaturligt läskigt

Bra skräck behöver varken vara extravagant eller dyr, något som redan Hitchcock till vår egen Tomas Alfredson visat galant och kultigt prov på. Visst är "Paranormal Activity" Google-generationens svar på "Exorcisten". Mindre konsistens, mindre finess men likväl med fulländad ryslig effekt.

Det har alltid varit enkelt att avfärda skräckgenren som smålöjlig, även i dag då hafsverk och billig effektporr frodas bland de fåtal storalster som når en bredare publik. Men då och då får en film till det. Den där gripande rädslan som sitter i även efter att salongsljusen tänts. Det tisslas och det tasslas på internetforum långt innan premiären, rykten sprids på filmfestivaler och webbklippen rankar hundratusentals klick. Det är just det fenomenet som gjort att en av 00-talets läskigaste filmer går upp på svenska biografer, egentligen tre år för sent.

Och historien är ett enkelt hopkok av tidigare förlagor som "The Exorcist" och "The Blair Witch Project". Skakig handkamera och utan att avslöja för mycket ett ondskefullt väsen som tagit skrämmande tillhåll i paret Micah (Micah Sloat) och Katies (Katie Featherston) hem. Även skådespelarnas riktiga namn sannolikt för att öka på effekten vare sig "Paranormal Activity" förtjänar en based-on-a-true-story-stämpel eller ej. Men när Micah bestämmer sig för att börja dokumentera händelserna med sin kamera tar det hela en mer våldsam och fasansfull vändning.

Med förvånansvärd fingerfärdighet har man vaskat fram de rätta skådisarna till detta kammarspel. En stadig grund som ett egentligen ganska skralt stycke film, mer en laddad dokumentation, vilar på. För genom simpelt effektbefriad skrämseltaktik undgår "Paranormal Activity" knappast en billighetsstämpel där vissa scener känns rent mossiga. Men brist på konsistens må så vara. Det kan tyckas inte finnas mycket att arbeta med men här spelas det på ren och pur känsloregister med väsande andetag, hesa viskningar och mystiska trappsteg.

Att i princip stänga in sina tittare i en skakig handkamera visar sig vara ett genidrag från regissören Oren Pelis sida. Koncentrationen av skådesplats hade enkelt kunna ge en seg slagsida men tvärtom blir effekten den av instängd hjälplöshet. Den som de flesta skräckfilmsskapare bara kan drömma om. Ett ofrivilligt betraktande som skickar elektriska rysningar genom publiken. "Paranormal Activity" är en film som kramar ur skriken, chockar till ryckningar och klöser fram ståpäls. Skrämmande underhållande som våldför sig på dina nerver.

Hajpen har överlevt i tre år och det är inte svårt att förstå varför. Det här är något av det läskigaste du kommer att se på den här sidan av 2000-talet. "Paranormal Activity" gör din fantasi till din egen värsta fiende. Du är härmed varnad.

| 9 november 2009 00:21 |