The Thing 2011

Action Sci-Fi Skräck Thriller
USA
103 MIN
Engelska
Danska
Norska
The Thing poster

Synopsis

Antarktis: En grupp forskare har lyckats hitta ett rymdskepp med en nedfrusen livsform som de tar med sig till stationen. Men livsformen lyckas bryta sig ut och dödar alla en efter en. Som om det inte vore nog så kan monstret ta vilken form som helst, och nu är det frågan om vem som är vem och det viktigaste av allt: Vem kan man lita på?  "The Thing" fungerar som en prolog till John Carpenters film med samma namn från 1982.
Ditt betyg
2.5 av 345 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

18 oktober 2011 | 23:30

Same old Thing

Sitges 2011 - Nyversionen av John Carpenters klassiska "The Thing" är förvånansvärt trogen originalet på både gott och ont. Det är snyggt, spännande och fullt av blodiga äckeleffekter men den tillför ingenting och liksom i filmen från 1982 saknas sympatiska karaktärer att bry sig om.

Liksom originalfilmen så utspelas det ute i öde Antarktis där norrmän från en forskningsstation gör ett fantastiskt fynd när de hittar en okänd livsform nergrävd långt under jordens yta. Paleontologen Kate (Mary Elizabeth Winstead) kallas in för att undersöka utomjordingen men det dröjer inte förrän den bryter sig loss ur sin iskub till fängelse och börjar attackera forskarna. Monstret visar sig vara en parasit som tar över människors kroppar och Kate måste tillsammans med andra överlevande klura ut vem som fortfarande är mänsklig...

Till skillnad från många andra remakes/uppföljare så är den här väldigt trogen originalet då (till skillnad från Carpenters film som i sig var en väldigt lös uppdatering av 50-talsfilmen "Fantomen från Mars"). Den utspelar sig 1982 och storyn är av samma simpla sort där människor upplöses av inneboende parasiter på diverse groteskt blodiga sätt och hjältarna kämpar för att överleva. Några nya, hyfsat uppfinningsrika detaljer (människoimitatörerna avslöjas genom avtappade proteser) har tillagts men annars är det i stort sett samma gamla.

Vilket också är lite av filmens problem. Den tillför inget nytt till Carpenters film vars effekter fortfarande håller även i jämförelse med dagens monsterfilmer. Lyckligtvis har de inte ersatts av den typen av plastiga digitala effekter som ofta liknar något ur ett datorspel men det är fortfarande lite för polerat och jag föredrar - typiskt nog - ändå originalet. Den filmens största brist - osympatiska karaktärer vars öden förblir oengagerande - finns även här.

Här är det dock en kvinna som räddar dagen, till skillnad från 80-talsfilmen där samtliga roller spelades av män. Men även om jag uppskattar att duktiga Winstead, som hittills mest spelat väna tonårsbruttor, får en roll med lite klös i så går hon inte att jämföra med hårdkokte Kurt Russell. För säkerhets skull har man kastat in australiensaren Joel Edgerton för machobiten men hans roll saknar, liksom de flesta i filmen, personlighet. Däremot är det lite kul att norrmännen, som var rejält tidsbegränsade i första filmen, får gott om utrymme och t.o.m. tillåts prata mycket av dialogen på modersmålet. Det är alltid befriande när man vågar satsa på europeiskt språk i Hollywood-filmer. Av skådespelarna är den som sticker ut mest Ulrich Thomsen, som visserligen är dansk men gör vad han kan med sin smått skurkaktiga vetenskapsman.

Men för att vara en nyversion/prequel till en sådan stark kultfilm som "The Thing" så är den helt klart godkänd. Det puttrar på fint med ett bra tempo, spännande action och välgjorda (om än smått överdrivet högljudda) effekter. Direkt läskigt blir det däremot aldrig och man går lite för långt i slutet. Men kul med lite exponering för våra norska grannar.

| 18 oktober 2011 23:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Thing
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu