The Thing (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Antarktis: En grupp forskare har lyckats hitta ett rymdskepp med en nedfrusen livsform som de tar med sig till stationen. Men livsformen lyckas bryta sig ut och dödar alla en efter en. Som om det inte vore nog så kan monstret ta vilken form som helst, och nu är det frågan om vem som är vem och det viktigaste av allt: Vem kan man lita på?  "The Thing" fungerar som en prolog till John Carpenters film med samma namn från 1982.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE THING

Same old Thing
Sitges 2011 - Nyversionen av John Carpenters klassiska "The Thing" är förvånansvärt trogen originalet på både gott och ont. Det är snyggt, spännande och fullt av blodiga äckeleffekter men den tillför ingenting och liksom i filmen från 1982 saknas sympatiska karaktärer att bry sig om.

Liksom originalfilmen så utspelas det ute i öde Antarktis där norrmän från en forskningsstation gör ett fantastiskt fynd när de hittar en okänd livsform nergrävd långt under jordens yta. Paleontologen Kate (Mary Elizabeth Winstead) kallas in för att undersöka utomjordingen men det dröjer inte förrän den bryter sig loss ur sin iskub till fängelse och börjar attackera forskarna. Monstret visar sig vara en parasit som tar över människors kroppar och Kate måste tillsammans med andra överlevande klura ut vem som fortfarande är mänsklig...

Till skillnad från många andra remakes/uppföljare så är den här väldigt trogen originalet då (till skillnad från Carpenters film som i sig var en väldigt lös uppdatering av 50-talsfilmen "Fantomen från Mars"). Den utspelar sig 1982 och storyn är av samma simpla sort där människor upplöses av inneboende parasiter på diverse groteskt blodiga sätt och hjältarna kämpar för att överleva. Några nya, hyfsat uppfinningsrika detaljer (människoimitatörerna avslöjas genom avtappade proteser) har tillagts men annars är det i stort sett samma gamla.

Vilket också är lite av filmens problem. Den tillför inget nytt till Carpenters film vars effekter fortfarande håller även i jämförelse med dagens monsterfilmer. Lyckligtvis har de inte ersatts av den typen av plastiga digitala effekter som ofta liknar något ur ett datorspel men det är fortfarande lite för polerat och jag föredrar - typiskt nog - ändå originalet. Den filmens största brist - osympatiska karaktärer vars öden förblir oengagerande - finns även här.

Här är det dock en kvinna som räddar dagen, till skillnad från 80-talsfilmen där samtliga roller spelades av män. Men även om jag uppskattar att duktiga Winstead, som hittills mest spelat väna tonårsbruttor, får en roll med lite klös i så går hon inte att jämföra med hårdkokte Kurt Russell. För säkerhets skull har man kastat in australiensaren Joel Edgerton för machobiten men hans roll saknar, liksom de flesta i filmen, personlighet. Däremot är det lite kul att norrmännen, som var rejält tidsbegränsade i första filmen, får gott om utrymme och t.o.m. tillåts prata mycket av dialogen på modersmålet. Det är alltid befriande när man vågar satsa på europeiskt språk i Hollywood-filmer. Av skådespelarna är den som sticker ut mest Ulrich Thomsen, som visserligen är dansk men gör vad han kan med sin smått skurkaktiga vetenskapsman.

Men för att vara en nyversion/prequel till en sådan stark kultfilm som "The Thing" så är den helt klart godkänd. Det puttrar på fint med ett bra tempo, spännande action och välgjorda (om än smått överdrivet högljudda) effekter. Direkt läskigt blir det däremot aldrig och man går lite för långt i slutet. Men kul med lite exponering för våra norska grannar.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Hans-Christian
Förstår inte klagomålen på denna film här, denna är ju riktigt bra, bättre än jag förväntade mig, den liksom avslöjar vad som hände innan första filmen och man får nästan lite som ett perfekt avslut till första filmens mysterier, skulle inte sitta helt fel med en uppföljare till första filmen nu. Specialeffekterna, karaktärerna och idéerna för denna prequel är fenomenala och slutet hade jag inte väntat mig att det skulle vara så bra! Snacka om att den stays true till originalet. Anser detta vara en värdig prequel till Carpenters mästerverk. Älskar denna franchise! 5/5
Gomer Pyle
Det är det absolut.
Ljusbus
Ett av de bästa filmskäggen.
Visa fler (73)

Relaterade filmer