Limitless (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En copywriter upptäcker den topphemliga drogen, MDT-48, som förbättrar intellektet och andra förmågor. Då hans användande av drogen börjar förändra hans liv sätter han ingång att undersöka läkemedlets dunkla ursprung, allt medan en grupp mördare följer varenda steg han tar.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: LIMITLESS

En storslagen tanke
Idén som "Limitless" leker med är intressant och filmen bjuder på en hel del spänning och schyssta stilgrepp. Mot slutet känns det dock som om den hade tjänat på att gå mer på djupet med sitt budskap.

Om du kunde ta ett piller som fick dig att utnyttja hela din hjärnkapacitet istället för den lilla del som människan använder idag - skulle du ta det? Och vad skulle du använda dina nyvunna krafter till?

Det är frågor som "Limitless" får oss att fundera på. Idén kommer från debutromanen "Dark Fields" av Alan Glynn, men har omvandlats till vita duken av Leslie Dixon som mest har lättviktare som "Skicka vidare", "Heartbreak Kid" och "Freaky Friday" i bagaget. Och är det något som fattas "Limitless" så är det just tyngd.

Men varför börja i den negativa änden när det finns en massa bra att säga.

Bradley Cooper (som fick igång sin karriär ordentligt efter "Baksmällan") spelar Eddie, en riktig loser. Han går klädd som om han vore hemlös, bor i en svinstia och blir i en av de första scenerna dumpad av flickvännen (Abbie Cornish, "Bright Star"). Anledningen till det miserabla livet är att han försökt skriva sin första bok under större delen av ett decennium men ännu inte fått ned ett enda ord.

Mitt i detta dyker en bekant från förr i tiden, Vernon, upp. Redan då sålde han droger och nu erbjuder han Eddie ett piller som har i det närmaste magiska krafter. Eddie är först skeptisk men efter att ha provat och lyckats skriva en fjärdedel av sin bok på en dag är han helt fast. Men när han söker upp Vernon för att få mer och hittar honom med en kula i huvudet tar det hela en ny vändning.

Alla har väl hört att vi bara använder en bråkdel av vår hjärna. "Limitless" är ett försök till gissning på vad vi kunde göra om vi använde hela. Framför allt går det ut på att vi skulle vara helt fokuserade och lära oss nya saker i en otrolig hastighet. Kanske inte den mest originella idén, men det gör sig bra som upptakt till den här thrillern.

Man sugs bokstavligen in i "Limitless" redan från starten - när ni sett den svindlande kameraåkningen i början förstår ni vad jag menar. Eddies liv är kul och rappt presenterat, framför allt på grund av vältajmad klippning och det är visuellt snyggt gjort när han går in i sitt drog-jag för första gången.

Regissören Neil Burger ("The Illusionist") lyckas skickligt bygga upp spänningen och det finns några klart svettiga scener här. Bradley Cooper spelar, inte oväntat, misslyckad på ett väldigt övertygande sätt. När det börjar gå bra för honom blir han dock alltför mycket av en stereotyp stekare för att man ska kunna ta honom på allvar.

Och det är här bristerna ligger, som ändock bara drar ner betyget från en fyra till en trea, så det är inte alltför allvarliga anklagelser det rör sig om. Men det faller lite platt, när man jobbar med en så storslagen tanke, att inte låta Eddie välja ett mer unikt utlopp för sin nya begåvning. Även upplösningen av själva thrillermomentet ger lite av en "mjä"-känsla.

Robert De Niro dyker upp först i andra halvan av filmen och har mer av en karaktärsroll än som en av huvudpersonerna. Han är som vanligt bra, men vänta er inget speciellt lyft av hans närvaro. Hans företagsledare hade kunnat spelas av många andra skådisar med samma resultat. Då får man ut mycket mer av Cornish och även Anna Friel ("Du kommer att möta en lång mörk främling") som Vernons syster.

Om man inte har något emot att ett par genvägar har tagits längs vägen så bjuder "Limitless" på en snygg, underhållande och bitvis tänkvärd bioupplevelse.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Nordström
Spännande och snygg tycker jag! Intressant och lockande koncept, även om det här med "bara 20 procent av hjärnan används" inte är helt vetenskapligt korrekt. Lite svajig handling kanske och slutet finns det nog delade meningar om, men överlag känner jag mig positivt överraskad.
Film
Bättre än väntat. Rekommenderas!
dani
Skönaste kommentaren. Det gjorde min dag.
Visa fler (40)

Veckans populära filmer

Visa fler