Sanctum (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Ett dykarteam ger sig av till regnskogen i Papua Nya Guinea för att utforska de otillgängliga undervattensgrottorna. Hundratals meter under marknivå bryter en tropisk storm ut och vägen upp blockeras. Vattennivån stiger och dykarna tvingas allt längre in i grottsystemet. I jakten på en  väg ut växer desperationen, och snart visar dykarna sitt sanna jag ...
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: SANCTUM

"Instängd" utan monster
Producenten James Cameron fläskar stolt på med vattendränkt action och 3D-effekter i det här påkostade grottäventyret men faktum är att en stark känsla av déjà vu ligger som en tät dimma över hela produktionen.

Filmen bygger på manusförfattaren Andrew Wights egna upplevelser då han och flera andra stängdes in i en grotta och var tvungen att leta efter en annan utväg. Här är det ett dykarteam som undersöker undervattengrottor hundratals meter under marken i Papua Nya Guineas regnskog. En tropisk storm bryter dock ut och blockerar utgången vilket gör att de får ta på sig dykarutrustningen och leta efter annan utgång.

Det är en klassisk samling karaktärer: den äventyrslystne men känslokalle fadern och hans frustrerade tonårsson; den nyrike, egocentriska miljonären och hans snygga fru; den vitsige sidekicken med några kul oneliners; och såklart den kortlivade infödingen med nästa inga repliker alls.

Det är uppenbart att Cameron haft ett finger med i spelet men lika uppenbart att han överlåtit regin till någon annan (Alister Grierson i detta fall) som inte har samma fingerkänsla för den hårfina kombinationen traditionella klyschor och maffig, nyskapande action. Liksom i "Predators" där Robert Rodriguez överlät regin till mindre erfarne Nimród Antal så finns känslan av någon kunnig som övervakar en lärlings ambitiösa men bara halvlyckade försök.

Filmens stora problem är att den redan hypats upp som Camerons nya storverk när det i själva verket är ännu en variation på folk som dyker i grottor, en filmtyp som brukar ämnas åt science fiction- och skräckfilmer. Faktum är att "Sanctum" praktiskt taget är en mer påkostad version av "Instängd" minus blinda, blodtörstiga monster.

Men dåligt är det inte. Och snyggt om något. Här har man lagt krutet på imponerande undervattensscener och det är gott om kniviga situationer och spännande actionscener som nästan gör att man förlåter de dramatiska dödsscenerna. De stackars skådespelarna får oftast agera bakom mindre smickrande dykarglasögon och masker. Australienska stjärnskottet Rhys Wakefield funkar dock fint i huvudrollen och kan nog se fram emot en framgångsrik karriär som flickidol på vita duken.

Richard Roxburgh får efter flera meningslösa skurkroller i diverse lättglömda rullar äntligen testa sin kvalitet som ledande namn, även om det känns som rollen varit påtänkt någon större stjärna. Cameron tror sig även ha hittat sin nya Sigourney Weaver i Alice Parkinson men hon saknar tyvärr "Aliens"-stjärnans utstrålning och karisma, och förblir anonymt ögongodis.

Ett i helhet spännande, välgjort och snyggt actionäventyr med flera bra skådespelare och effekter. Synd bara att det känns som att man sett det förut i både bättre och sämre versioner. Att Cameron gick ut och klagade på filmskapares brist på originalitet känns dessvärre en aning dubbelmoraliskt. 

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
19096-0
Jag tycker den här filmen var helt okej om man inte förväntar sig för mycket. Visst karaktärerna var inte så vältänkta och manuset haltade lite men den pampiga miljön räddade det från att bli ett totalt fiasko.
Onge
Såg om den idag på blu-ray 3D, det senare är inte alls meningslöst då det blir ypperligt bra i sådan miljö som den utspelas i. Grottor och stenformationer blir ett riktigt snyggt djup, särskilt snyggt under vatten.
Fortfarande lika bra och underskattad
4/5
666
Skådespelarna är vidrigt dåliga och som Psychopatrik skriver är manuset väldigt fantasilöst. Men en spännande sista akt räddar filmen från total katastrof.

Något jag störde mig på var scenen där de skulle klättra med rep över vattenhålet. Varför väntade de inte bara på att vattnet steg tillräckligt mycket för att helt enkelt kunna simma över till andra sidan? Helt obegripligt. 

Ger den en svag 2a.
Visa fler (44)

Veckans populära filmer

Visa fler