Film

Skribent

Mats Karlsson

21 december 2019 | 14:00

Scorsese: "Storfilmerna tränger undan filmkonsten"

Martin Scorsese tror inte att "The Aviator" och "Shutter Island" hade blivit gjorda idag.
Ända sedan oktober har filmlegendaren Martin Scorsese synts rejält i media, framför allt tack vare sina åsikter om Marvel. I en ny intervju med The Guardian riktar han återigen kritik mot de mer kommersiella filmerna.

- Vi har redan diskuterat detta en hel del, att biografer har blivit invaderade av superhjältefilmer, där folk flyger omkring och röjer runt. Inga fel med det, om man är intresserad av det.

Scorsese oro är att det blir svårare för mindre och mer personliga filmer att få plats på biograferna och tar upp "Lady Bird" och "Souvenir" som två exempel.

- Bara för att en film är kommersiell betyder inte att den inte kan vara filmkonst. Biograferna består mest idag av produkter, sånt som man använder och sedan kastar bort. Ta en kommersiell film som "Singin' in the Rain", som man kan se om och om igen. Så frågan är hur vi kan skydda filmkonsten.

Scorsese inser att flera av hans tidigare filmer hade aldrig producerats idag.

- Man behöver inte gilla filmen, men "The Aviator" hade inte sett dagens ljus idag, inte heller "Shutter Island", inte ens med mig och Leo (DiCaprio). Att "The Departed" blev gjord var på grund av rollbesättningens stjärnglans.

Oavsett vad man tycker om Scorseses åsikter om dagens storfilmer (där "Star Wars: The Rise of Skywalker" just nu rullar på många av världens biografer) går det inte att frångå att de mindre filmerna har det betydligt tuffare idag, där många tenderar att främst dyka upp på dagens streamingtjänster.
 
 
Vad säger ni, saknar ni de mindre filmerna på biograferna eller föredrar ni att se dem hemma?
| 21 december 2019 14:00 |