Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 oktober 2019 | 20:45

Martin Scorsese sågar Marvel: ”Det är inga riktiga filmer”

Irishman vs Iron Man - fajten är igång!
Marvels superhjältefilmer hör till några av filmhistoriens mest framgångsrika, men de lockar inte Martin Scorsese alls. Den erfarne filmskaparen och filmälskaren berättar för Empire att även om han försökt att se dem, så lever de inte upp till hans krav på sann filmkonst.

- Jag tittar inte på dem. Jag har försökt, men det är enligt mig inte riktiga filmer (= cinema). Det närmaste jag kan tänka mig att jämföra dem med är nöjesparker, med skådespelare som gör det bästa de kan under förutsättningarna. Det är inte filmer som handlar om människor som försöker förmedla emotionella eller psykologiska upplevelser till andra människor.

Vi får hoppas att Scorsese-inspirerade ”Joker” faller honom bättre i smaken (en film han för övrigt var på väg att producera). Men klart är iallafall att gamle Marty inte kommer ansluta sig till Marvels hejarklack inom en snar framtid.
 
 
"Guardians of the Galaxy"-regissören James Gunn är en av dem som har kommenterat på Twitter:

- Scorsese är en av mina absoluta favoritregissörer. Jag var ursinnig när folk hackade på "Kristi sista frestelse" utan att ha sett den. Det är tråkigt att han nu dömer mina filmer på samma sätt.

Marvels popcornfilmer går nog att kritisera för mycket, och ”The Irishman”-regissören är långt ifrån den förste att dissa dem. Samtidigt går det inte att komma ifrån att MCU fyller ett behov hos den breda biopubliken, och fortsätter att göra bioupplevelsen riktigt lockande för många. Förhoppningsvis kan populära storfilmer som ”Avengers: Endgame” samtidigt göra fansen nyfikna på mer konstnärliga titlar - som bioaktuella ”Joker” och de klassiska filmerna som inspirerade den.

Vad tycker ni om Scorseses uttalande? Har han rätt eller fel? Hur ser ni på skillnaden mellan popcornunderhållning och filmkonst?
| 4 oktober 2019 20:45 |