Film

Skribent

Gäst

1 oktober 2019 | 16:00

5 filmer att se innan "Joker"

Värm upp inför mötet med Gotham Citys superskurk! Här är fem titlar som inspirerade Todd Phillips mörka DC-film.
På fredag är det premiär för filmatiseringen av "Joker", en ursprungshistoria om Arthur Fleck, mannen som kom att bli Gothams superskurk och därmed The Dark Knights ärkefiende. Jokern är idag en av de allra största och mest populära DC-karaktärerna och det är många som ser fram emot filmen. I regissörsstolen sitter Todd Phillips, som innan gjort filmer som "Baksmällan". Phillips har även skrivit manuset tillsammans med kollegan Scott Silver, och det är Joaquin Phoenix som tar sig an att tolka den kära karaktären.

Inför premiären av en av årets stora filmer har vi samlat ett fåtal titlar som får dig i rätt stämning - filmer som regissören själv berättat varit inspiration för berättelsen.

Angående spoilers: Följande text innehåller endast information som redan visats i trailers och uttalanden av regissören Todd Philips. 
 

Taxi Driver (1976)

 
 
Todd Phillips har varit tydlig med att Martin Scorsese var det stora inflytandet bakom "Joker". Scorsese övervägde till och med att ursprungligen vara en av producenterna bakom filmen men kunde inte ge upp tillräckligt med tid, då han var i full fart med att filma "The Irishman". "Taxi Driver" är den klassiska thrillern med Robert De Niro i huvudrollen som utspelar sig i 70-talets New York, mycket likt den miljö som filmatiseras i "Joker". Filmen vann prestigefyllda priset Palme d’Or 1976 och sägs även vara en av de viktigaste inspirationerna för Arthur Fleck (som är Jokerns riktiga namn i filmen).
 

The Master (2012)

 
 
Phoenix fick en Oscarsnominering för Bästa skådespelare för sin prestation i "The Master", hans andra efter “Walk the Line” och sin tredje totalt efter bästa biroll för ”Gladiator”. Här får vi se Phoenix gräva på djupet och briljera i skådespeleri, något han själv berättar att han har använt och lärt sig av inför Jokern. För dig som vill lära känna Phoenix ännu mer inför hans roll i "Joker" finns dramakomedin "Her", där han spelar mot Scarlett Johansson - en sci-fi-film om kärlek, vänskap men även ensamhet - med ett filmfoto i världsklass. 
 

The King Of Comedy (1982)

 
 
I "Joker" följer vi Arthur Flecks önskan om att slå igenom som komiker. I Martin Scorseses klassiska men mörka komedi "The King Of Comedy" är fokuset på Robert De Niro som spelar 44-årige Rubert, besatt av tanken att bli komiker. Något vi känner igen från beskrivningen av Arthur. De Niro har en snarlik roll i "Joker" då hans karaktär förutom att andas auran av Robert, är programledare för en tv-show. Det är inte förvånande att regissören Phillips nämnt att denna film är en stark inspiration. 
 

Gökboet (1975)

 
 
"Gökboet" är mer flippad än vad filmtiteln säger. Jack Nicholson, även han en gammal Joker-skådis från 1989 års "Batman"-filmatisering, spelar Randle - en man som hamnar på ett mentalsjukhus och försöker liva upp stämningen. Detta tas dock inte emot bra från läkare och framförallt en sjuksköterska på plats som försöker stoppa honom. Ju mer de försöker desto galnare blir han. 
 

The Dark Knight (2008)

 
 
Sist men inte minst: superhjältefilmen som förändrade en hel generation och blev mångas favorit (även min egen)... Christophers Nolans trilogi med Christian Bale beskrivs ha förändrat hela superhjältegenren inom film. Och inför "Joker" är detta självfallet ett måste att se eller att se igen. Frågan är ifall Joaquin Phoenix kommer att landa en Oscarsnominering för sin roll som Jokern likt Heath Ledger vann Bästa Manliga Biroll för sin prestation 2009.
 
Yasmine Mubarak

Vad tror du, kommer Joaquin Phoenix kunna briljera som Heath Ledger? Eller är det inte ens rättvist att jämföra de två? 
| 1 oktober 2019 16:00 |