Film

Skribent

Alexander Dunerfors

4 maj 2016 | 18:00

Vi rankar Marvels filmer från sämst till bäst

Var hamnar dina favorithjältar, när läsarna får bestämma?
Bioaktuella "Captain America: Civil War" är den trettonde filmen i Marvels cinematiska universum (MCU). Sedan 2008 har färgstarka hjältar som åskguden Thor, arroganta tekniksnillet Tony Stark och omänskligt starke Hulken tagit serietidningarnas fantasifulla fighter och komplexa berättelser till bioduken. 

Det kan nästan summeras som en gigantisk rymd-såpopera med budget på miljarder dollar. Och publikens intresse ser inte ut att svalna på långa vägar. Nyss introducerade Black Panther och Spider-Man mottas med jubel, medan trailern till "Doctor Strange" ger mersmak.

Med en ny Marvel-film ute frågade vi våra läsare: Vilka av Marvel-filmerna gillar ni bäst? Över 2000 röster har kommit in, och vi har det rafflande resultatet!
I studions tidiga, trevande steg mot ett stort filmuniversum satte man Edward Norton i rollen som Bruce Banner. Med facit i hand var det ett misstag att inte välja Mark Ruffalo, som redan då var en av kandidaterna. Ruffalo fick ta över Hulken till "The Avengers" - ryktet säger att inspelningen krockade med något annat för Norton. Men är filmen så dålig? Nä. Gott om adrenalinfylld action, men kanske inget att minnas efteråt.

12. Iron Man 2 (2010)MCU:s första uppföljare tillägnades Robert Downey Jr och hans kaxiga playboy Tony Stark. Mycket tempo och gott humör, men skurken Whiplash (spelad av Mickey Rourke) blev en besvikelse för fansen. Andra tycker att filmen var tramsig och illa skriven.
Vi kan väl ändå vara överens om att filmerna högt upp på den här listan, de "sämsta" enligt läsarna, sällan är direkt dåliga. "Thor: The Dark World" kunde för all del få vara mörkare, men Marvel och regissören Alan Taylor har knappast gjort bort sig. Ett snyggt fantasy-äventyr med humor.

10. Iron Man 3 (2013)Jon Favreau lämnade över regin till Shane Black, med en riktigt underhållande trea som resultat. Men återigen faller det på skurken. Ben Kingsley som The Mandarin fick många att dra djupa suckar av besvikelse. Ni vet precis vad jag talar om.

9. Thor (2011)Chris Hemsworths första introduktion som halvguden med den förtrollade hammaren. Och inte minst, publikens första möte med Tom Hiddlestons härligt twistade Loki. Kenneth Branagh regisserade.
Samma år som "Thor" hade premiär fick vi se en annan Chris svida om till Marvelhjälte. Chris Evans gjorde entré som Captain America, och att låta hela superhjältefilmen utspela sig under 1940-talet och Andra världskriget blev ett lyckat drag.
Mastodontfilmen som tog knäcken på Joss Whedon. Uppföljaren till "The Avengers" ställde hjältarna mot Ultron och hans robotarmé. Ett effektfullt spektakel som delade fansen, men verkar ha gått hem hos tillräckligt många.

6. Ant-Man (2015)När superhjältefilmerna bara växer sig större och större, kan det vara skönt med något i liten skala. Bland myror och leksakståg mötte vi Paul Rudd som Ant-Man; en kärlek vid första ögonkastet för många av oss i publiken.

5. Iron Man (2008)Första filmen i Marvels filmiska universum lyckades betydligt bättre än "The Incredible Hulk", som släpptes två månader senare. Jon Favreau satte tonen för den här filmserien med storslagen action, trovärdig sci-fi och den skönaste karaktären som MCU har skådat. Man kan ju undra hur mycket av Marvels framgångar som hängde på Downey Jr:s naturliga utstrålning?
Surprise! Det är inte Iron Man som har de populäraste filmerna, Captain Americas två senaste uppföljare rankar högre när MovieZines läsare får rösta. Kanske är det tack vare bröderna Anthony och Joe Russo, som behandlar temat och karaktären med stort allvar och gör jordnära, tuffa actionthrillers som smäller högt.
Framgångsreceptet verkar annars vara: ju fler hjältar, desto större publik. Senaste filmen i den här oändliga serien får höga betyg av er på MovieZine. 

2. The Avengers (2012)Med "The Avengers" lyckades Marvel visa att de menade allvar. Efter fem fristående filmer samlade man ihop hela det glada hämnargänget i den största superhjältefilmen som världen hittills skådat. Joss Whedons "The Avengers" är för närvarande tidernas 5:e mest framgångsrika biofilm.
Ironiskt nog är det varken plåtgubbar, patriotiska soldater eller gröna monster i toppen. Här hittar vi däremot ännu en sådan framgångsrik och underhållande avstickare, som breddar Marvels universum och tar in nya, skruvade figurer. "Guardians of the Galaxy" drog bara in hälften så mycket pengar som "The Avengers", men får överlägset bäst betyg när MovieZines läsare får rösta.

Hur ser era egna Marvel-topplistor ut? Kommentera nedan.
| 4 maj 2016 18:00 |