Film

Skribent

Alexander Dunerfors

9 februari 2014 | 20:01

"Jane Austen skrev om riktiga kvinnor"

Regissören Jerusha Hess berättar om inspirationen till "Austenland" och en fortsättning på "Napolen Dynamite".

Tillsammans med maken Jared har Jerusha Hess varit med och skapat kultkomedier som "Nacho Libre" och "Napoleon Dynamite". Till sin egna regidebut har hon valt en romantisk komedi, med en hint av självaste drottningen av romantik - Jane Austen.

Keri Russell spelar den obotliga romantikern Jane som söker efter sin egna Mr. Darcy, på den enda plats där hon får vara sitt eget gammelmodigt kärlekskranka jag - Austenland. Jag ringde upp regissören för att höra om hon själv är lika besatt.

- Visst är jag ett fan av Jane Austen. Inte lika extremt som karaktären, men jag tycker att böckerna är tidlösa och filmerna charmiga. Men nu när jag själv spelat in en film vill jag inte se en korsett till i hela mitt liv, haha!, skrattar Jerusha Hess.

Hon skrev bara ett fåtal böcker och det var 200 år sen. Vad gör att vi minns Jane Austen än idag?

- Hon skrev romantiska komedier, och var väldigt vitsig och kul. Hon kunde driva med den tidens sociala klasser, och det funkar väldigt väl än idag. Dessutom var det alltid omsvept i en vacker romans. Det handlar alltid om den inte självklara hjältinnan som får pojkarna i slutet. Hon skrev om riktiga kvinnor. De var smarta, inte helt perfekta men segrade alltid i slutändan. Som charmiga sagor.

Vilken är favoriten?

- Jag älskar "Stolthet och fördom" men också "Förnuft och känsla". Det står mellan de två.

Hur hittade du boken "Austenland", skriven av Shannon Hale?

- En vän introducerade oss. Vi bodde i samma stad och var skrivande kvinnor, så han tyckte att vi skulle umgås. Men jag blev förälskad i henne direkt, hon är så kul. Och jag gillade omedelbart boken som hon hade skrivit. Det kändes som en film. Jag var självisk och tänkte att jag gärna åker till England och bor där ett tag.

Finns det ställen som Austenland på riktigt?

- Det gör det inte. Själv skulle jag hellre besöka en "Dirty Dancing"-temapark. Om Patrick Swayze var där.

Du har skrivit flera filmer som din man (Jared Hess) har regisserat. Hur bestämde du dig för att göra den här på egen hand?

- Att skriva har alltid varit väldigt tillfredsställande för mig. Men det har funnits stunder när vi är på inspelningsplatsen och jag verkligen har velat hoppa in. Jag kände att jag kunde göra det minst lika bra. Jag är faktiskt mer bossig och har starkare åsikter. Så jag ville ta chansen.

Jag älskar Jennifer Coolidge och Georgia King i filmen, och deras teatraliska överspel emellanåt. Var du aldrig oroad över att det kunde bli för mycket av den varan?

- Det var en tunn linje mellan trovärdig och alltför cheesy. Vi ville att man skulle tro på romansen som vi försökte skapa. Visst är kostymerna och skådespeleriet "over the top", det är ibland som om Jane Austen kom och kräktes över vår film. Det gällde bara att balansera ut det med verkliga ögonblick med vår hjältinna.

"Twilight"-författaren Stephenie Meyer är med som producent. Är hon också ett fan av Austen?

- Ja då, till och med mer än jag. Hon är en romantiker. Hon blev förälskad i historien om en vanlig amerikansk flicka som vill hitta sin Mr. Darcy.

I Sverige får "Austenland" premiär på Alla hjärtans dag. Perfekt för en romantisk film. Vilka är dina favoriter i genren?

- Jag älskar som sagt "Dirty Dancing", är svag för Patrick Swayze. Jag älskar också "Sömnlös i Seattle". Jag ser det mesta. Inte minst "The Princess Bride", det är inte en romantisk komedi egentligen men den har både action och fantasy, vilket gör det till den perfekta filmen.

I år blir "Napoleon Dynamite" tio år gammal. Hur planerar ni att fira?

- Vi kommer att ställa till med en stor fest och bjuda in alla som jobbat på filmen. Det finns ett barnsjukhus i Salt Lake City som varje år auktionerar ut specialgjorda julgranar. Det är riktigt populärt, granarna kan gå för tiotusentals dollar. Så vi kommer gemensamt att göra en Napoleon Dynamite-gran. Vi samlar ihop teamet och alla skådespelare i en stor återförening, och dekorerar en julgran.

Filmen blev en riktig kulthit.

- Det hade vi aldrig anat! När Sundance ringde och ville visa filmen så började min man att gråta. Han tappade telefonen och blev bara tårögd. Filmen var en stor chansning för oss, vi tyckte såklart att den var hur bra som helst, men trodde inte att någon annan skulle tycka det. Så bara att komma till Sundance var stort. Vi tänkte att vi kan överleva ett tag till och kanske spela in en ny film. Sen blev det bara galet... Plötsligt fanns det T-shirtar med Napoleon på, alla citerade filmen och varenda femåring kunde dansen. Den var inte längre vår lilla film, den blev allmän egendom. Det var oväntat och överraskande.

Häromåret gjorde Napoleon comeback i en animerad TV-serie. Men hur går tankarna kring en uppföljare till filmen?

- Fox ville ha en uppföljare direkt efter den första. Men det kändes inte rätt då, det var redan gjort. Vi gick vidare med "Nacho Libre" istället. Men med åren har vi tänkt och pratat och samlat på oss så mycket material, så det blev en TV-serie. Animerad, eftersom alla skådespelare hade ju gått vidare och gått upp i vikt... (skratt) Napoleon som vuxen man hade känts fel. Det är synd att serien lades ner, men vi har fortfarande mycket material som vi vill göra något med. Vi pratar om hur det ska fortsätta.

Vet du vad du ska göra nu efter "Austenland"?

- Vi blev klara för bara en månad sen med en helt ny komedi. Jared kommer att regissera den och är i förproduktion nu. Det är en liten originalkomedi i samma anda som "Napoleon Dynamite". Själv tänker jag kanske skriva en pjäs. Men jag har just adopterat två barn så jag vill mest vara ledig. Jared kommer att regissera två filmer i år, och vi behöver inte två regissörer i familjen. Jag skulle gärna regissera igen, men kanske nästa år.

"Austenland" öppnar fredagen 14 februari.

| 9 februari 2014 20:01 |