Austenland 2013

Romantik Komedi
USA
97 MIN
Engelska
Austenland poster

Synopsis

Romantisk komedi om Jane Hayes, en vanlig singelkvinna i 30-årsåldern med en hemlighet: hennes besatthet av allt som har med Jane Austen att göra. Men när hon bestämmer sig för att lägga sitt livs besparingar på en resa till en engelsk semesterby riktad mot likartade Austen-besatta kvinnor, blir hennes drömmar om att träffa den perfekte gentlemannen plötsligt mer verkliga än vad Jane kunnat tro.
Ditt betyg
2.6 av 74 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Austenland
Biopremiär
14 februari 2014
DVD-premiär
16 juli 2014
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

15 november 2013 | 09:01

Rolig klimax räddar inte trög start

Stockholms filmfestival 2013 - Tråkig inledning och ännu sämre fortsättning hotar till en början hela upplevelsen. Dock hittar berättelsen med tiden rätt och blir därefter också riktigt rolig och underhållande ett tag. 
På bekostnad av humorn tar tyvärr romansflamset sedan åter över, och slutet blir smörigare än en nybredd macka.

Jane är en amerikansk Austenbesatt kvinna som inte kan hitta en man som håller Mr Darcys ("Stolthet och fördom") standard. Trött på jobbet och alla träskallar hon hela tiden möter tar hon sina sparade pengar och köper en all inclusive vistelse ute på den engelska landsbygden. Tanken är att hon tillsammans med andra turistande Austenister och inhyrda skådespelare ska bo och leva Austenliv på en vacker herrgård. Resebyrån garanterar dessutom en romans i slutet av semestern och det hettar också till rätt snabbt efter att rollspelet börjat.

Början av filmen är verkligen usel. Istället för att skildra Jane som en trevlig och kärlekstörstande ung kvinna med otur i relationer framställs hon här som en närmast störd individ. Hon verkar inte ha någon större verklighetsuppfattning och hennes besatthet av Mr Darcy och mellanlandar aldrig på gulligt utan går raka vägen till att bli till ren och skär idioti. På ett väldigt icke komiskt sätt och helt i brist på distans. Jag stör mig grymt mycket på karaktären och känner ingen sympati alls med henne, vilket är filmens första stora problem.

Väl i England träffar Jane en annan amerikanska (Jennifer Coolidge), också hon ute efter romantiska äventyr. Coolidge kan vara riktigt rolig, men har här fått sådana plumpa, farsliknande repliker att leverera att jag sitter och skäms å manusförfattarens vägnar. Manuset är inte bra och det framgår med största tydlighet av den hackiga dialogen men också i karaktärernas tunna framtoning.

Keri Russell som Jane är väl inte direkt dålig, men hon har inte den rätta komiska ådran och slappnar inte av förrän i en snutt som visas till eftertexterna, men då är ju filmen redan slut. Janes ena flirt under semestern är Martin, spelad av Brett McKenzie från fenomenalt roliga "Flight of the Conchords". Han har glimten i ögat och övertygar faktiskt i stora delar av filmen.

En bit in i filmen börjar det äntligen hända något. Jag vet inte vad egentligen, men det är som att tyglarna blir friare, skådespelarna därmed bättre och att humorn tillåts spåra ur i de vackert pittoreska omgivningarna. Satiren kommer fram och det blir plötsligt på sina håll ordentligt roligt. Jag skrattar högt ett par gånger åt det utstuderade överspelet och trivs faktiskt med det jag ser. Dock tar det för lång tid att etablera komedin och stilen överhuvudtaget. Och när filmen väl hittat sin nisch och huvudkaraktären lite trovärdig personlighet, växlar den tyvärr spår igen och det hela avslutas i trivsam men väldigt sedvanlig och som sagt smörig romantik.

"Austenland" är stundvis kul, men i det stora hela en väldigt medioker film utan egentligen några större Austenambitioner. Efter kriminellt dålig inledning lyckas filmen komma igen och roa gott för stunden, varför den också är värd en titt. På DVD.

| 15 november 2013 09:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Austenland