Bleka dödens minut 1987

Bleka dödens minut poster

Synopsis

Farfar berättar en godnattsaga för sitt barnbarn. Det är en klassisk saga som innehåller allt - en vacker prinsessa som fått reda på att hennes älskade har dödats, en prins som hon inte vill gifta sig med, en ond kung, fäktning, kidnappning - och så kärlek förstås.
Ditt betyg
3.3 av 260 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Sarah Åkerman

8 juli 2018 | 10:00

En fängslande fantasy-saga för alla generationer

”Bleka dödens minut” inleder som en vanlig romantisk fantasyfilm à la 80-talet. Men en vanlig romantisk fantasyfilm är det sannerligen inte.
Denna klassiker från 1988, som är regisserad av Rob Reiner, är en actionspäckad komedi. Det är skratt som gäller men de söta undertonerna av en saga är fortfarande kvar. Filmen har en ton av vuxenhumor som får en att tänka på Monty Python och de slänger även in lite klassisk New York-humor i det hela som gör det hela ännu mer galet.
 
”Bleka dödens minut” handlar om en pojke som har legat sjuk i två dagar. Hans farfar kommer på besök och med sig har han en saga som han vill läsa för pojken. Han fnyser när farfar kommer med idén att han ska sitta och lyssna på en saga. Men pojken kommer snabbt på andra tankar då farfar börjar berätta historien om Smörblomma.
 
Smörblomma (Robin Wright) är en ung kvinna som bor på en bondgård. Varje dag går hon ut och ber drängen Westley (Cary Elwes) att hjälpa till med de olika sysslorna på gården. En dag inser de båda att de är förälskade i varandra. Westley måste ge sig ut i världen för att tjäna ihop pengar så att de kan gifta sig. Efter en tid får Smörblomma besked om att Westley har blivit dödad av den fruktade piraten Roberts och hon blir förtvivlad. Åren går och hon bestämmer sig för att gifta sig med Prins Humperdinck som styr landet.
 
Ute på en ridtur blir hon helt plötsligt kidnappad av tre män, Vizzini, Inigo Montoya och Fezzik. Gänget märker snabbt i sin flykt att de förföljs av en man i svart som är där för att rädda Smörblomma.
 
Ett actionladdat sagoäventyr som aldrig har en tråkig stund. Filmen är fylld av häftiga svärdsdueller och ondskefulla män som alla är efter vår kära Smörblomma. Scenografin är fantastisk för sin tid och jag älskar att se specialeffekterna de har använt sig av i vissa scener. Det är en fantasifull barnfilm om än, med tanke på målgruppen, med vissa inslag av vuxenhumor som gör att jag även i nutid tycker filmen är värd att se.
 
Sammanfattningsvis kan man säga att ”Bleka dödens minut” är en rolig och underhållande film som passar barn och kanske ännu mer vuxna. Filmen är helt enkelt en komedi där inte ens du som förälder kommer kunna somna.
| 8 juli 2018 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Bleka dödens minut
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu