Film

Skribent

Peter Lithell

11 december 2015 | 18:00

Hollywood-stjärnornas tidiga och oglamourösa jobb

Det är ibland lätt att glömma att även våra största filmstjärnor varit helt ”vanliga” människor. Människor som gjort det de kunnat för att dra in pengar i väntan på det stora genombrottet. Det är dags att njuta lite av det faktum att även ”the A-listers” en gång i tiden haft skitjobb.
De flesta av oss har nog haft det där jobbet som ingen annan egentligen vill göra. Det där jobbet man tar efter plugget, förvirrad över att ha kommit ut i den riktiga världen. Själv jobbade jag bland annat med att montera flaggstångskulor. Sjukt nischat men måttligt stimulerande. Med lite perspektiv är det dock nyttigt med skitgöra, man uppskattar den nuvarande arbetstillvaron lite mer då. Något jag hoppas att även nedanstående skådisar gör. 

Jon Hamm
Självaste Don Draper startade sin Hollywoodkarriär som rekvisitör på en porrfilmsinspelning. Jon har förklarat att det handlade om mjukporr och inget annat; att ”flytta runt möbler kring nakna människor”. En tjänstebeskrivning så god som någon.

Angelina Jolie
Jolies fascination för döden lyste igenom redan innan hon rönte framgångar på vita duken. Besviken efter hur hennes farfars begravning hade hanterats bestämde hon sig för en karriär som begravningsentreprenör. Vad som gjorde att karriären aldrig tog fart är oklart.

Sandra Bullock
Före ”Speed” (1994) var det servitörsyrket som gällde för Sandra. På 80-talet försörjde hon sig som bartender och servitris. Lite väl klyschigt va?

Jim Carrey
På sent 70-tal försörjde sig Jim som vaktmästare i en fabrik. Han… Nej, det var väl allt... Vaktmästare. I en fabrik. Inget kul med det. Hm…

Harrison Ford


Large 514435ba88b27fe0dce3666e21817737 original

Trots att han saknade någon formell utbildning jobbade Harrison som snickare under 60-talet. Möbler var tydligen Hans grej och Richard Dreyfuss är en av flera som anlitade honom för hans snickeri-skills.

James Lipton
James har haft många strängar på sin lyra även om de flesta känner igen honom från ”Inside the Actors Studio” där han sävligt intervjuar Hollywood-eliten. Under avsnitt 200 (!) av programmet avslöjade han bland annat att han under 50-talet jobbat som hallick i Paris. Där ser man.

Tim Allen


Large d4635f8a3430cda09d48bff3c8878a55 tim allen tim allen 33144935 1024 768

Tim, denna jobbiga lilla man som lyckades fylla hela 90-talet med hemska ”Tummen mitt i handen”, hade redan före Hollywood en lukrativ karriär som… knarklangare. Efter att ha skakat galler i två år tog han dock nya tag och begav sig till drömfabriken.

Gerard Butler
Gerard är faktiskt utbildad jurist och började efter examen arbeta på en större byrå. Han fick dock sparken efter en kort tid och har sedan dess aldrig jobbat inom området. Men visst tyckte man att han kände sig hemma i rätten i ”Law Abiding Citizen” (2009)? Kommentaren till domaren: ”And I bet you take it up the fucking ass, bitch!” är juridik-guld.
 

Tom Cruise
Före soffhopp hos Oprah och scientologi studerade faktiskt Tompa till präst. Tyvärr blev han utkickad efter att ha smugglat in alkohol till skolan.
 

Rachel McAdams
Från en Mc till en annan; Rachel har haft det mest klassiska av ”första jobbet ingen egentligen vill ha”. Under tre år arbetade hon på McDonalds.

Sean Connery
Sean är inte bara känd för sin progressiva kvinnosyn utan har även en professionell bodybuilding-karriär bakom sig. Så pass professionell att han faktiskt kom trea i Mr. Universe på 50-talet.

George Clooney
Mannen som nästan tog kål på Batman-franchisen var på den gamla goda tiden försäkringsförsäljare. Dörr till dörr också… Å andra sidan, nog hade man köpt en försäkring av George?

Christopher Walken
I unga år jobbade Christopher som lejontämjare på en cirkus, vilket ju är helt gale… Ok, det verkar väl egentligen rätt logiskt. Med lite falsk blygsamhet har han senare poängterat att lejonen var rätt slöa men vi vet såklart bättre… Efter ett samtal med Christopher lyder du, vare sig du är lejon eller människa.

Brad Pitt
Som nämndes i inledningen är våra tidiga och mindre skojiga jobb nyttiga för oss. Så jag gissar att Brad ser tillbaka på sin tid som kyckling med ett leende; han arbetade som maskot för snabbmatskedjan El Pollo Loco (nej inte den i "Breaking Bad").

Vin DieselVin med afro! Halvhjärtad breaking! 80-tal! ”Breaking in the USA” en instruktionsvideo för breakdance, där Vin visar sina bästa moves. Egentligen är han inte jättedålig men vete fan om det håller för en instruktionsvideo? Det är oklart exakt när Vin övergav breakdancing som heltidskarriär; tur i alla fall att det hela finns dokumenterat.
| 11 december 2015 18:00 |