Sean Connery

Skådespelare 25 augusti 1930 - 31 oktober 2020 Fountainbridge, Edinburgh, Storbritannien

Biografi

Sir Thomas Sean Connery var en brittisk-skotsk skådespelare, född 25 augusti 1930 i Edinburgh, Skottland. Allmänt ansedd som en de stora filmstjärnorna i modern tid.

Connery filmdebuterade i mitten av 50-talet. En av hans tidiga filmer var Kärlek och fruktan, i vilken han spelade mot Lana Turner. Sitt stora genombrott fick Connery med rollen som James Bond. Han spelade rollen fem gånger innan han ersattes av George Lazenby. När denne tackade nej till att fortsätta gick Connery med på att spela Bond i en film till, Diamantfeber, under förutsättning att United Artists finansierade hans nästa film, Övergreppet, regisserad av Sidney Lumet.

Under 1970-talet medverkade han även i filmer som Zardoz, Mordet på Orientexpressen, En bro för mycket och Mannen som ville bli kung. På 1980-talet spelade han åter James Bond i nyinspelningen av Åskbollen, Never Say Never Again. Han hade även framgång i filmer som Highlander och De omutbara, för vilken han belönades med en Oscar för bästa manliga biroll. Han spelade även i Indiana Jones och det sista korståget, i rollen som Indys far.

Hans popularitet fortsatte på 1990-talet med filmer som Jakten på Röd Oktober, The Rock, Entrapment och Dragonheart. På 2000-talet medverkade han endast i två filmer, Vem är Forrester? och The League. Han blev återigen erbjuden att spela Indiana Jones far i den senaste Indiana Jones-filmen från 2008, Connery tackade dock nej då han sade sig trivas för bra med att vara pensionär. Connery avled 31 oktober 2020, vid 90 års ålder.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler