Goldfinger 1964

Action Äventyr Thriller
Storbritannien
112 MIN
Engelska
Goldfinger poster

Synopsis

Agent 007 står ansikte mot ansikte med en av historiens allra värsta skurkar: Mr. Goldfinger. Nu måste han överlista och avväpna denna pamp i undre världen, för att förhindra en ondsint och listig plan som går ut på tränga in i Fort Knox med syfte  att tillintetgöra världsekonomin.
Ditt betyg
3.5 av 691 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

8 mars 2012 | 21:01

Ett gyllene ögonblick för Bond

Ibland får de till det, Broccoli och gänget. "Goldfinger" är en klassisk Bondrulle med ett skönt flyt i allt från handling till dialog. En härlig mastermind, en farlig blondin och en Sean Connery i toppform gör den tredje filmen om 007 till ett av guldkornen i serien.

Denna gång möter vi James Bond i Las Vegas, där han ska hålla koll på guldmiljardären med det passande namnet Goldfinger. Denne man har inte bara ögon för allt som glimrar, han har också en ond liten plan för att sabba världens ekonomi. Bara en man kan stoppa honom... men han lyckas underskatta sin fiende och finner sig snart i Goldfingers fångenskap.

Det finns många orsaker till varför just den här filmen hör till en av mina favoriter i Bonds 50-åriga historia. En är såklart Auric Goldfinger, som tysken Gert Fröbe spelar med bravur. Han är en go' och rund mysfarbror som samtidigt inte drar sig för att döda en dam och täcka henne i guld. Gentlemannaspelet dem två emellan är en fröjd att följa, speciellt med Goldfingers minst sagt oberäkneliga sätt: han kan utmana Bond på en runda golf, för att i nästa stund hota hans skrev med en gigantisk laser, och bjuda på en vänskaplig drink samma kväll.

En annan höjdpunkt i filmen är Pussy Galore, pilot och medbrottsling till storskurken, samt den första kvinna som ger James Bond lite av en utmaning. Honor Blackman gör en tuff och medveten Bondbrud som inte låter sig förföras utan en fight. Givetvis är hon vacker, går gärna klädd i tajta saker, och är döpt efter det kvinnliga könsorganet om man vill se det så. Men Pussy är föredömligt nog heller inte det hjälplösa våp som flera före henne, utan en stark och intressant karaktär.

Icke att förglömma - Oddjob! Förebilden för alla "evil henchmen", en inte särskilt pratglad asiat vars flygande hatt inte vet någon nåd.

Visst har "Goldfinger" sina brister: en del effekter är (med dagens mått mätt) skrattretande, och du får ha överseende med logiska luckor. Trovärdigheten, tja, den är väl inte heller alltid på topp, men sånt får man ju på köpet. Tempot sackar dock aldrig, och det hela är ett sexigt, roligt, fartfyllt och spännande äventyr med glimten i ögat. Bondfilm när den är som bäst!

(00)7 onödiga fakta om "Goldfinger":

Orson Welles var tänkt till Goldfingers roll, men krävde för mycket pengar.

Något som en laser fanns inte när Ian Flemings roman släpptes 1959. Där använder sig Goldfinger av en cirkelsåg. Även när filmen spelades in 1964 var lasern något nytt, och dess röda stråle är en effekt skapad i efterhand.

Budgeten på 3 miljoner dollar spelades in på bara två veckor, och i många länder slog "Goldfinger" besöksrekord. Den hamnade till och med i Guinnes rekordbok som den snabbast inkomstbringande filmen.

Norman Wanstalls arbete med ljudeffekterna belönades med en Oscar, Bond-seriens första.

Honor Blackman, 37 år gammal vid inspelningen, är den äldsta Bondbruden någonsin.

Namnet "Pussy" oroade filmstudion, som funderade på att ändra det till Kitty Galore. Namnet fick vara kvar, men trycktes inte på något av promotion-materialet inför filmens premiär.

Bonds silvriga Aston Martin DB5 blev den mest kända bilen som superagenten kört.

| 8 mars 2012 21:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Goldfinger
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu