The Rock 1996

Action Äventyr Thriller
USA
136 MIN
Engelska
The Rock poster

Synopsis

Den gamla fängelseön Alcatraz (The Rock) ockuperas av elitsoldater ledda av överste Francis X Hummel. Med turister som gisslan riktar de raketer med biologiska stridsmedel mot San Francisco. Mannen som kan rädda stadens invånare är John Patrick Mason, den ende fånge som rymt från Alcatraz och överlevt. Han får hjälp av FBI-agenten Stanley Goodspeed. Ska myndigheterna lyckas stoppa Hummel och hans män, måste Mason leda motattacken samma väg in i fängelset som han en gång tog sig ut.
Ditt betyg
3.4 av 1,038 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Rock
Biopremiär
5 juli 1996
DVD-premiär
9 oktober 2002
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Walt Disney Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Mattias Blomberg

10 oktober 2021 | 09:00

En bombastisk och snygg actionklassiker

När Michael Bay gör action vet man vad man får och han vet uppenbarligen vad hans fans vill ha. Det är stort, dramatiskt och oavbrutet adrenalinpumpande från start till mål.
Actionfilmer av typen som är inriktad på renodlad underhållning är ju inte direkt överbefolkade av kvalitetsskådespelare framför kameran, men det finns vissa regissörer inom den typen av film som lockar de tunga aktörerna att skriva på kontrakt för att vara med deras filmer. Michael Bay är en av dem. Jag kan förstå varför. Bay jobbar med att skapa karaktärer som skådespelare kan gå in i och ge liv på bioduken. Han gör intryck av att vara ett proffs som kan sina saker såväl när det handlar om emotionellt drama som när explosionerna dundrar. Framför allt är han fantastisk på att kombinera de båda elementen till en dynamisk helhet.

Upplägget i "The Rock" är så klassiskt som det kan bli i genren. En general (Ed Harris) som känner sig sviken av armén tar gisslan på fängelseön Alcatraz utanför San Fransisco och hotar att skicka raketer med giftgas mot staden. En agent (Nicolas Cage) med briljanta specialkunskaper inom kemi men ingen som helst erfarenhet i fält och den ende man som rymt från ön som fånge (Sean Connery) ska tillsammans med en grupp marinsoldater ta sig in i fängelset och avvärja hotet.

Spelplatsen är förutom just Alcatraz staden San Francisco. Det är en klassisk stad att filma i vars miljöer vid det här laget är rätt utslitna på vita duken. Bay sätter dock sin egen prägel visuellt på bilderna och ser till så känslan är fräsch och cool. Ingen använder kamerafilter så snyggt som han gör och den här filmen är inget undantag. Traditionen säger uppenbarligen att filmar man action eller thriller i den staden ska det vara med en biljakt så en sådan blir det. Givetvis är det här bidraget till den typen av scener lika spektakulärt i sin massförstörelse av fordon och omgivning som man förväntar sig av regissören och givetvis är scenen fantastisk. Här kör man Humwee och Ferrari. Bara det lyxigaste är gott nog för Bays fans.

Connery tar fram coolheten som en gång gjorde honom till en perfekt James Bond. Cage gör en trovärdig prestation samtidigt som det märks att han har kul i rollen. Harris släpper fram det vansinne som vi med tanke på tidigare prestationer vet han har i sig att porträttera och ger oss en fascinerande skurk med mänsklig grund. Alla övriga skådespelare backar upp med solida insatser. Karaktärerna må inte ha stort djupt men de har personlighet och det räcker i den här typen av film. Det i kombination med nämnda skådespel ger en stabil grund till filmens action.

Fotot är följsamt med svindlande åkningar. Som vanligt gillar Bay att filma sina skådespelare från låg vinkel när de poserar i slow motion. När de flesta andra gör det blir det klyschigt. När Bay gör det blir det filmkonst. I actionscenerna är han fantastisk på att hitta flytet som ger adrenalin och alltid ha kameran på rätt ställe mitt i kaoset. Stundtals är det dessutom riktigt brutalt. Den symfoniskt storslagna musiken som mästaren Hans Zimmer medverkat till pumpar upp intensiteten ytterligare och ser till att känslan av storfilm är intakt filmen igenom. Berättarrytmen har oavbrutet driv som gör att filmen aldrig slutar engagera en enda sekund.

"The Rock" är en bombastisk actionfest som levererar stort. Den är en riktig klassiker som man kan se hur många gånger som helst och aldrig tröttna på. Bay förtjänar enormt mycket mer respekt från seriösa filmälskare än vad han får.
 
| 10 oktober 2021 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
4
Såg om filmen med barnen för första gången på säkert 10 år. Filmen har åldrats oerhört väl, och detta är helt klart Michael Bays bästa film. Allt Bay gör bra får han med i denna film. Intensiva actionscener, snygga åkningar, coola karaktärer. Connery är bad ass och Cages desperation ger skön comic relief. Framför allt imponerar Bay med att skapa sympati för båda lägren och scenen i duschrummet är en av de mest intensiva som skådats på film då man känner med alla inblandade. Filmen är lång, faktiskt längre än jag kunde minnas, men det blir aldrig någonsin tråkigt då det finns gott om biroller som gör resan intressant och intensiv hela filmen igenom. En näst intill perfekt action, snudd på äventyrsfilm och det är nära att jag ger filmen full pott. Men 4/5 står sig och trots att jag säkert sett filmen fem ggr så är den lika njutbar idag som då.
Läs mer
1
En av de löjligaste action-filmer som gjorts. Vad gör en berg-och dal-bana under ett fängelse?
Läs mer
3
Jag gillar Connery skarpt. Cage gör det helt ok. Men Bay är så kass. Alla actionscener ska vara så överdrivna och utdragna att man faktiskt vill spola emellanåt och den överdrivna amerikanska patriotismen blir bara kladdig och krystad. Ett till stort minus till kvinnorna i filmen som är så oerhört meningslösa.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu