Skribent

Andreas Samuelson

22 april 2012 | 17:01

Guldkorn finns att hitta i DVD-hyllan

Sedan början av 80-talet när VHS-spelaren och det nostalgiska videobandet introducerades har möjligheten till hemmabio glädjat allt från fredagsmyssugna par till ekonomiskt begränsade barnfamiljer. Upplägget - att kunna se film, som tidigare begränsats till den stora bioduken - hemma var fantastiskt och särskilt idag med alla dyra hemmabioanläggningar som finns att tillgå så har biograferna fått sig en rejäl rival inom filmtittandet.

Fortfarande är bioupplevelsen i sig en svårkonkurrerad upplevelse. Folk vill ju trots allt ha de där sköna stolarna, de där popcornen i storlek XL och från senare år 3D-glasögonen för att riktigt få uppleva de häftiga blockbusterrullarna. Men på en punkt går bion nit och de är de där guldkornen som av olika anledningar aldrig går upp på stora, vita duken.

Direkt-på-video/DVD-fenomenet har präglat filmkulturen sedan videons debut och har gått ifrån att uppröra moralister i form av det s.k. "videovåldet" till att ge både smalare, mindre kommersiell film samt snabbproducerade uppföljare en chans på marknaden. Även den mest icke insatte har hört talats om när videomarknaden lyfte fram då kontroversiella, totalförbjudna skräckfilmer som "Motorsågsmassakern" vilket fick moralisterna på Statens Biografbyrå att gå i taket och i TV göra idag omedvetet lustiga uttalanden.

Så småningom breddades marknaden och filmproducenter insåg att man kunde tjäna hackor på mindre ambitiösa uppföljare till kända titlar. Förr var det oftast av tveksam kvalitet men idag finns DVD-konceptet till för fans av både svenska deckare som Beck, Wallander, Johan Falk och Maria Wern samt Disney-sequels till "Lejonkungen", "Tarzan", "Pocahontas" och "Micke och Molle". Utbudet av film som inte går upp på bio är större än någonsin.

Mest intressant är dock filmerna som inte anses vara tillräckligt kommersiellt gångbara, eller som i vissa fall inte dragit in tillräckligt med pengar utomlands. Den här månaden släpps både Oscarsnominerade boxardramat "Warrior", irländska poliskomedin "The Guard" och brittiska chockrysaren "Kill List" - alla prisbelönade och på filmfestivaler hyllade rullar som saknar de stora affischnamn eller effektbaserade berättelser som brukar dra publik. Däremot inte mindre sevärda och tre exempel på guldkorn man kan hitta i DVD-butiken.

Andra minnesvärda exempel är 2010 års norska succé "Trolljägaren" som visades på Göteborgs filmfestival i fjol men aldrig tog sig upp på vanliga biorepertoaren. Samma gäller Philip Seymour Hoffmans och Drew Barrymores charmiga regidebuter "Jack & Connie" respektive "Whip It", komedin "Neighbor for Sale" med Will Ferrell och omtalade dokumentären "Catfish". Det är lätt att missa både bra och intressant film om man överser DVD-hyllorna. Mel Gibsons på Cannes-festivalen hyllade comeback i Jodie Fosters "The Beaver" floppade dessvärre i USA och gick aldrig upp på bio i Sverige. Verklighetsbaserade dramat "The Blind Side", som gav Sandra Bullock en Oscar, ansågs för amerikansk och gick samma öde till mötes.

Ibland hittar man de mest spännande verken, filmer som hittat sin publik på andra håll. "Donnie Darko" var en mörk, snårig thriller med en ung Jake Gyllenhaal i huvudrollen som blivit en av 2000-talets mest populära kultfilmer. Komedin "Napoleon Dynamite" saknade helt kända skådespelare och handlade om en konstig, irriterande nörd utan vänner - vem hade trott att det skulle bli en ny favoritkomedi för många? Ökända skräckfilmen "The Human Centipede" (den om galningen som skapar en mänsklig tusenfoting) samt "Hostel"-regissörens blodiga debut "Cabin Fever" var för magstarka (incidenten med "Motorsågsmassakern" gör sig påmind) för stora duken men hittade sina fans i butikerna istället.

Det finns en speciell tjusning i en film vars posters och trailers inte nötts ut i media, vars titel man knappt ens svagt känner igen och som därav blir en näst intill exotisk, romantisk upplevelse där förväntningar och antaganden är frånvarande. Som en blind date där vad som helst kan hända och förutsättningarna är nollade. Lyckas man bara leta rätt i DVD-djungeln så kan man fiska upp riktiga mästerverk. Och däri en modern lyx, att kunna välja mellan häftiga blockbusters på bio och guldpärlor i DVD:n. En filmälskares paradis.

| 22 april 2012 17:01 |