Cabin Fever 2002

Drama Skräck
USA
93 MIN
Engelska
Cabin Fever poster

Synopsis

Fem vänner firar sin avgångsexamen i en avlägsen timmerstuga djupt inne i skogen. Festen pågår som bäst när en omtöcknad person, täckt av blodiga sår, plötsligt dyker upp. De lyckas jaga bort den makabra främlingen, men det är redan för sent. Ett dödligt, köttätande virus har fortplantat sig och paniken sprider sig lika fort.
Ditt betyg
2.0 av 193 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Cabin Fever
Biopremiär
16 april 2004
DVD-premiär
6 oktober 2004
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 juli 2003 | 00:00

Blodig och kladdig tonårsrysare

Stark, skrämmande, välgjord och realistisk. Men nog talat om förra årets virusrulle, ”28 dagar senare”. Årets virusrulle heter ”Cabin Fever” och saknar tyvärr alla de egenskaper som gjorde den brittiska rysaren till en succé och en av mina personliga favoriter. Regidebuterande Eli Roth har här skapat ännu en helt vanlig tonårsskräckis, med flera av de klichéer vi sett sådär 150 gånger förut. Men här har den yxförsedde massmördaren ersatts – med en minst lika ondskefull och dödlig smitta.

I en stuga nånstans mitt i skogen ser fem vänner fram emot en härlig semester. Grillning, intag av alkoholhaltiga drycker och eventuell parning står på schemat, då man äntligen lyckats komma bort från vardagens trista inslag såsom collegestudier. Men grabbarna och flickorna har ingen aning om vad som lurar i skogarna. En köttätande jättetomat! …är det inte, men visst hade det varit kul? Ett köttätande virus däremot, som dödat flera av skogens djur och som så småningom drabbar en av vännerna.

Det som börjar med mystiska utslag på diverse ställen på kroppen förvandlas rekordsnabbt till stora, blodiga kladdiga hål. Äckelfaktorn är hög, och de snygga sminkeffekterna känns härligt verklighetstrogna. Våra kära huvudrollsinnehavare flippar ut i vanlig ordning, och att traktens knäppa befolkning (som lätt för tankarna till ”Texas Chainsaw Massacre”) vägrar hjälpa dem, gör inte saken bättre alls. Ett antal blodiga händelser senare, efter några ödesdigra missförstånd och den obligatoriska sexscenen (för vad ska man annars göra när man vet att man snart kan dö av ett jätteläskigt virus…? Det är bara att bita ihop, ge bästisens flickvän en omgång hon sent glömmer och desinficera familjens juveler efteråt) kommer den kanske något missplacerade men hysteriskt roliga slutscenen…

Som det anstår en bra filmrecensent har jag försökt se på ”Cabin Fever” med både kritiska och analyserande ögon. Speciellt det sistnämnda har varit svårt eftersom det inte finns mycket att analysera. Eli Roth har förmodligen sett en skräckfilm för mycket i sina dar och bestämt sig att själv prova lyckan på den banan, och liksom så många andra före honom klämt fram en halvdan rulle, som man troligen snabbt glömmer. Däremot finns det inte mycket att vara kritisk mot heller. Jag älskar skräckfilm, och även om ”Cabin Fever” inte är någon ny ”28 dagar senare” så jämför jag den gärna med ”Wrong Turn” – småkul och underhållande. Filmens betyg dras ner med en halv plupp för den mindre smarta idén att släppa den på bio – en sån här film avnjutes bäst i tv-soffan en mörk lördagskväll med lättskrämda vänner och en stor skål popcorn. Eller varför inte ute i en stuga ute i skogen…?

| 1 juli 2003 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Cabin Fever
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu