Cabin Fever (2002)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Fem vänner firar sin avgångsexamen i en avsides belägen timmerstuga djupt inne i skogen. Festen pågår som bäst när en omtöcknad person, täckt av blodiga sår, plötsligt dyker upp. De lyckas jaga bort den makabra främlingen, men det är redan för sent. Ett dödligt och köttätande virus har fortplantat sig bland festdeltagarna, och när den första symtomen börjar visa sig utbryter paniken och den sprider sig som ringar på vattnet.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: CABIN FEVER

Blodig och kladdig tonårsrysare
Stark, skrämmande, välgjord och realistisk. Men nog talat om förra årets virusrulle, ”28 dagar senare”. Årets virusrulle heter ”Cabin Fever” och saknar tyvärr alla de egenskaper som gjorde den brittiska rysaren till en succé och en av mina personliga favoriter. Regidebuterande Eli Roth har här skapat ännu en helt vanlig tonårsskräckis, med flera av de klichéer vi sett sådär 150 gånger förut. Men här har den yxförsedde massmördaren ersatts – med en minst lika ondskefull och dödlig smitta.

I en stuga nånstans mitt i skogen ser fem vänner fram emot en härlig semester. Grillning, intag av alkoholhaltiga drycker och eventuell parning står på schemat, då man äntligen lyckats komma bort från vardagens trista inslag såsom collegestudier. Men grabbarna och flickorna har ingen aning om vad som lurar i skogarna. En köttätande jättetomat! …är det inte, men visst hade det varit kul? Ett köttätande virus däremot, som dödat flera av skogens djur och som så småningom drabbar en av vännerna.

Det som börjar med mystiska utslag på diverse ställen på kroppen förvandlas rekordsnabbt till stora, blodiga kladdiga hål. Äckelfaktorn är hög, och de snygga sminkeffekterna känns härligt verklighetstrogna. Våra kära huvudrollsinnehavare flippar ut i vanlig ordning, och att traktens knäppa befolkning (som lätt för tankarna till ”Texas Chainsaw Massacre”) vägrar hjälpa dem, gör inte saken bättre alls. Ett antal blodiga händelser senare, efter några ödesdigra missförstånd och den obligatoriska sexscenen (för vad ska man annars göra när man vet att man snart kan dö av ett jätteläskigt virus…? Det är bara att bita ihop, ge bästisens flickvän en omgång hon sent glömmer och desinficera familjens juveler efteråt) kommer den kanske något missplacerade men hysteriskt roliga slutscenen…

Som det anstår en bra filmrecensent har jag försökt se på ”Cabin Fever” med både kritiska och analyserande ögon. Speciellt det sistnämnda har varit svårt eftersom det inte finns mycket att analysera. Eli Roth har förmodligen sett en skräckfilm för mycket i sina dar och bestämt sig att själv prova lyckan på den banan, och liksom så många andra före honom klämt fram en halvdan rulle, som man troligen snabbt glömmer. Däremot finns det inte mycket att vara kritisk mot heller. Jag älskar skräckfilm, och även om ”Cabin Fever” inte är någon ny ”28 dagar senare” så jämför jag den gärna med ”Wrong Turn” – småkul och underhållande. Filmens betyg dras ner med en halv plupp för den mindre smarta idén att släppa den på bio – en sån här film avnjutes bäst i tv-soffan en mörk lördagskväll med lättskrämda vänner och en stor skål popcorn. Eller varför inte ute i en stuga ute i skogen…?

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Moviemaster
Nja, den här var ju sådär. Jag hade faktiskt väntat mig en riktigt blodig film, men tycker den här var alldeles för "mesig" och långsam.
Micke
Detta var ett riktigt botten napp, kan inte komma på något bra att säga om den.
Wugllabang
Helt jävla värdelös film. Oinspirerade slasher-moment blandas osmidigt med totalt malplacerad humor av den absurda sorten, vissa skämt är så jävla långsöka att inte ens Seth MacFarlane skulle kunna kommit på dom på LSD. Värdelösa skådespelare, kass regi, ett riktigt dassigt manus blandat en förödande förutsägbarhet. 

Svag etta.
Visa fler (3)

Relaterade filmer