Trolljägaren (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Ett produktionsbolag får 283 timmar inspelat material levererat vid dörren utan förklaring. De klipper ihop materialet i kronologisk ordning och resultatet är denna sensationella dokumentär om en trio ungdomar som gör ett specialarbete om en förmodad björntjuvskytt och råkar snubbla över övernaturliga statshemligheter. Eller är kanske resultatet denna underhållande mockumentär à la "Blair Witch Project" och "Cloverfield" med överraskande bra specialeffekter synkroniserade med den norske illustratören Theodor Kittelsens klassiska trollteckningar? Se denna festivalens självklara måstefilm och döm själv. Filmen har fått norrmännen att rusa till biograferna och filminköpare världen över att hala upp plånböckerna.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: TROLLJäGAREN

Troll med attityd
Skakigt handfilmade mockumentärer om faror som lurar i mörkret är en om något urmjölkad genre men trots det känns den här norska, unika filmen om jakt på jättetroll både fräsch, kul och spännande. Och det är inga "Shrek"-troll vi snackar om...

Trollfenomenet var fram tills "Shrek" rätt begränsat till sagor och John Bauers målningar. Sällan har de ansetts skrämmande eller ens särskilt spännande men i Norge har man uppenbarligen en helt annan syn på troll och den här filmen leker glatt med tanken att hungriga jättetroll huserar i de norska fjällen.

Liksom de inte helt okända "Blair Witch Project" och "Paranormal Activity" så påstår man här i prologen att filmen består av upphittat och ihopklippt filmmaterial. Vad som följer är en "dokumentär" där tre filmstuderande ungdomar ger sig ut för att följa en björntjuvskytt vars sysselsättning rör relativt större varelser. Gissa tre gånger om det är regeringen som hemlighåller att bergen är bebodda av gigantiska troll...

Det är sällan man ser så lekfull och uppfinningsrik film som trots sin "stulna" berättarstil ambitiöst skapar en njutbar helhetsupplevelse. För till skillnad från nämnda, amerikanska motsvarigheter, och även "Cloverfield", så finns här en egensinnig känsla för humor och satir. Vissa delar av manuset är fullständigt klockrena och man sitter igenom filmen med ett nästan ständigt brett leende.

Vad som bättre är så matchas härlig dialog med träffsäkra specialeffekter. Man har inte kompromissat när det gäller bestarna utan levererar både imponerande och ganska obehagliga troll av alla former och typer, inspirerade av norske illustratören Theodor Kittelsens kända teckningar. Att en norsk film av denna sort skulle få en kräsen effektnörd som undertecknad att tappa hakan var ingen högoddsare.

Missta dock inte filmen för någon parodi. Trots svidande politisk satir och fnissiga one-liners så behandlar man ämnet  seriöst och med en genuin kärlek till berättelsen. Det finns fakta, bakgrundshistorier, anekdoter och en respekt för mytologin. Sagoklyschor, som att troll kan lukta till sig blodet från kristna avhandlas effektivt och det finns subtila blinkningar till amerikansk monsterfilm utan försök att imitera Hollywood. Däremot lär regissören och manusförfattaren André Øvredal (hans andra film och första på tio år!) kunna välja och vraka bland erbjudanden i väst framöver. Hans fingertoppskänsla skulle kunna blåsa liv i vilken "Godzilla" som helst.

Skådespeleriet är utan tvekan godkänt. Otto Jespersen gör tacksamt den tillbakadragne, tystlåtna machojägaren med stil utan att förvandla honom till någon stereotyp. Dessvärre faller filmen lite på en upplösning som inte lever upp till resten av filmens kvalité. Man målar med prologen in sig i ett hörn och slutet lämnar en del att önska.

Annars en snygg, kul, spännande och underhållande film som bara tappar luften lite i finalen. Men ett sista tacksamt sista politiskt skämt gör att man lämnar salongen nöjd. Och troligen kan se fram emot fler, större filmer från det här gänget.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Hans-Christian
Den här filmen är verkligen intressant och fascinerande, speciellt specialeffekterna och hur de har gjort de här legendariska trollen realistiska/trovärdiga/verkliga. Inte alls så särskilt "rolig" som folk brukar säga om filmen, hör väl något humoristiskt vid något tillfälle men i stort finner jag inget att riktigt skratta åt i filmen. Ett unikt, fräscht, och norskt film-monster mästerverk detta! 5/5
petterekeluns
Jag skrattade verkligen till den här filmen. Inte för att scenerna är speciellt humoristiska utan att den är sannerligen kreativ! På sättet de har lekt med den norska miljön är fantastiskt. Stort plus för en ltie nytänkande produktion!
Blixt
Riktigt bra film som enligt mig slår alla andra "spelfilms-dokumentärer" på fingrarna. En saga för alla vuxna med barnasinnet kvar. :)
Visa fler (40)

Veckans populära filmer

Visa fler