Film

Skribent

Viktor Jerner

7 maj 2017 | 21:00

"Guardians of the Galaxy Vol. 2" skapar ett rejält problem i Marvels filmuniversum

Kevin Feige, James Gunn och company har nog inte riktigt tänkt igenom det här.
Att följa upp "Guardians of the Galaxy", en av de största succéerna både kritikermässigt och ekonomiskt i Marvels filmuniversum, måste ha varit en minst sagt skrämmande uppgift för James Gunn, men han lyckades ro det i hamn. "Guardians of the Galaxy Vol. 2" har dragit in rejält med pengar runt om i världen och trots en del blandade recensioner verkar intrycket mestadels vara positivt.
 
Personligen tyckte jag att uppföljaren var en ganska rejäl besvikelse i förhållande till den överraskande njutbara ettan, och att det känns lite som att Gunn valde att köra helt och hållet på en "more is more"-strategi. 80-talskänslan skruvas upp och rinner över, Drax-humorn tas från charmig till olidlig, handlingen är onödigt invecklad och överfulld och de två antagonistkrafterna är långt mycket sämre än Ronan, som inte heller var särskilt vass.
 
Hur som helst, oavsett vad man tycker om filmen så har den nu skapat ett hål i MCU-berättandet på grund av var den befinner sig i tidslinjen. James Gunn själv och även Kevin Feige har tidigare fastställt att Vol. 2 utspelar sig bara månader efter den första, vilken gör att händelserna äger rum år 2014 och därmed mellan "Captain America: The Winter Soldier" och "Avengers: Age of Ultron" kronologiskt. Med tanke på vad som händer i filmens final blir den kronologin väldigt problematisk, inte sant? (OBS! Spoilervarning!)
 
Kurt Russell som Ego i "Guardians of the Galaxy Vol. 2" 
 
Som bekant börjar ju Egos (Kurt Russell) apokalyptiska krafter sprida sig över jorden i form av en slime-liknande massa som förstör allt i sin väg. Trots att processen visas i två olika skeden med en paus i mitten lyser Avengers-gänget lustigt nog med sin frånvaro, och det är inte ens det största problemet. Det som är mest oklart är varför dessa omvälvande händelser inte nämns i exempelvis "Age of Ultron" eller ännu senare i "Civil War".
 
Det är ju en precis lika storskalig och kataklysmisk händelse som mycket annat som har skett i MCU, så när spåren efter den är obefintliga blir det uppenbart att den är en oplanerad efterkonstruktion som bryter mot världsbyggandet. Om inte annat så hade väl i alla fall general Ross (William Hurt) nämnt det som ytterligare ett argument för striktare kontrollering av superhjältar och deras ibland katastrofala aktiviteter i "Civil War". En omfattande utredning kring den utomjordiska massans uppkomst och dess skapare hade också känts logiskt, men inte heller det får vi.
 
Eventuellt kommer det här hanteras på något vis i exempelvis "Avengers: Infinity War" för att rädda upp det hela lite, men kronologiskt sett så är det redan för sent. Det är dock inte direkt en fatal miss och de flesta reflekterar nog inte ens över det om man inte kör någon sorts hardcore MCU-maraton, så mest sannolikt släpper de det nog helt för att inte belysa det vidare.
 
Tyck till! Är det här en obetydande petitess eller borde Feige och resten av Marvel-gänget kunna styra bort från sånt här slarv vid det här laget? 
| 7 maj 2017 21:00 |