Film

Skribent

Mats Karlsson

23 januari 2015 | 18:00

Filmer för sci-fi-nörden under 2015

2015 har en strid ström av spännande sci-fi-rullar och MovieZine guidar dig självklart igenom årets feta sci-fi-utbud.
Precis som de fyra senaste åren har vi även i år gjort en rejäl djupdykning i det kommande filmåret och delat in filmerna i olika kategorier. Vi inledde förra veckan med filmerna för actiondåren och nu är det dags för sci-fi-nörden att få sitt lystmäte.

Sci-fi-nörden: Realism har aldrig varit sci-fi-nördens grej. Nej, ju mer surrealism och verklighetsflykt desto bättre. Frågan du ställer dig är inte om utomjordingar är med i berättelsen, utan hur många minuter in i filmen du måste vänta innan du får se dem.

Här är filmerna sci-fi-nörden inte får missa under 2015.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Project Almanac - 6 februari

Dean Israelites sci-fi-rulle har bytt namn fram och tillbaka och flyttats fram, men nu äntligen ska vi få se filmen. Historien kretsar kring en grupp ungdomar som lyckas bygga en tidsmaskin, men allt går självklart inte som planerat.

Jupiter Ascending - 6 februari

Även syskonen Wachowskis film har blivit framflyttad, men om det är positivt eller negativt återstår att se. Filmen kretsar kring Universums drottning som känner sig hotad och anlitar en prisjägare, vars uppgift är att lösa hennes bekymmer. Mila Kunis och Channing Tatum spelar huvudrollerna.

Chappie - 6 mars

Neill Blomkamp har efter ”District 9” och ”Elysium” blivit synonym med science fiction och självklart stannar han kvar i genren, fast denna gång med en dos humor. Här får vi följa roboten Chappie, som påminner om en liten pojke, vetgirig och sugen på att upptäcka världen. Hugh Jackman och Sigourney Weaver hittas i rollistan.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Ex Machina - 20 mars

Alex Garlands regidebut som har bubblat rejält i sci-fi-kretsar. Alicia Vikander spelar en android (!) som är konstruerad av ett tekniskt geni (vad annars). Övriga roller spelas av Domhnall Gleeson och Oscar Isaac.

Insurgent - 20 mars

Robert Schwentke tar över regitömmarna från Neil Burger (”Divergent”) och berättar fortsättningen om Beatrice Priors (Shailene Woodley) äventyr. Här i uppföljaren söker Tris efter allierade och svar i ett dystopiskt Chicago. Miles Teller och Theo James återvänder till sina roller.

Home - 27 mars

I DreamWorks nya animerade äventyr får vi följa en grupp utomjordingar som söker skydd från sina fiender genom att gömma sig på Jorden. I registolen sitter Tim Johnson (”På andra sidan häcken”) medan Rihanna, Jennifer Lopez och Steve Martin lånar ut sina röster.

Selfless - 17 april

Tarsem Singh (“Immortals”) berättar historien om en rik äldre man som är döende i cancer och är beredd att göra allt för att få evigt liv. Tack vare ett radikalt experiment får han möjligheten att överföra sitt medvetande till en ung mans kropp som ger honom 40 levnadsår. I rollistan hittar vi Matthew Goode, Ryan Reynolds och Ben Kingsley.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Tomorrowland: A World Beyond - 22 maj

Brad Birds hemlighetsfulla projekt som lika gärna kunde vara en J.J. Abrams-film. Den officiella handlingen säger att vi får följa en uppfinnare som ska avslöja hemligheten bakom Tomorrowland. George Clooney spelar huvudrollen.

Absolutely Anything - 26 juni

Terry Jones från Monty Python berättar historien om några excentriska utomjordingar som ger en människa förmågan att göra precis vad som helst. Jones har sammankallat Monty Python-medlemmarna (Terry Gilliam, John Cleese, Eric Idle) som lånar ut sina röster till utomjordingarna. Simon Pegg spelar huvudrollen, medan Robin Williams lånar ut sin röst till en talande hud.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Pixels - 24 juli

Chris Columbus (“Harry Potter”) tar 80-talets spelkaraktärer till bioduken. Filmen handlar om vad som händer när Pacman och Donkey Kong bestämmer sig för att attackera New York. Med Adam Sandler, Peter Dinklage, Michelle Monaghan och Sean Bean i rollistan.

The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 - 18 november

Francis Lawrence återvänder för att berätta sista delen i “Hunger Games”. Ska Katniss lyckas överlista president Snow och kommer hon göra en ”Ivanhoe” och välja fel partner? Jennifer Lawrence, Woody Harrelson, Donald Sutherland och Liam Hemsworth återvänder till sina roller.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Equals - 20 november

Drake Doremus (“Breathe In”) tar oss in i framtiden där alla känslor är raderade. Trots det tänker Doremus berätta en kärlekshistoria. I rollistan hittar vi Kristen Stewart, Nicholas Hoult, Guy Pearce och Jacki Weaver.

The Martian - 25 november 2015

Ridley Scott valde lite överraskande att göra denna sci-fi-historia innan “Prometheus 2”. Handlingen kretsar kring en astronaut som är kvarlämnad på en främmande planet gör sitt bästa för att anpassa sig, medan han hoppas att någon ska hämta honom (ja, "Interstellar"-vibbarna är ofrånkomliga). Matt Damon, Jessica Chastain och Kate Mara hittas i rollistan.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Star Wars: The Force Awakens - 16 december

J.J. Abrams antog det tuffa uppdraget att ta Star Wars tillbaka till bioduken. Eftersom det är Abrams vet vi knappt ingenting, men vi håller tummarna för att vi får veta handlingen innan premiärdagen. Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher återvänder till sina paradroller.

Alien Outpost – 2015

Specialeffektsmakaren Jabbar Raisani gör här långfilmsdebut. Historien handlar om ett dokumentärteam som följer en elitstyrka som letar efter överlevande och hot efter en utomjordisk invasion. Adrian Paul, Douglas Teit och Joe Reegan syns i rollistan.

Lazer Team – 2015

”The Schedule”-regissören berättar här historien om ett kodat meddelande från yttre rymden som varnar människan att vi är inte själva och att galaxen är en farlig plats. I rollerna hittar vi Alan Ritchson, Alexandria Deberry och david Blackwell.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Midnight Special – 2015

Jeff Nichols (“Mud”) ger sig in i sci-fi-genren och berättar historien om en 8-årig pojke med speciella förmågor. När regeringen vill få tag i pojken tvingas han fly med sin pappa. Adam Driver, Kirsten Dunst och Michael Shannon hittas i rollistan. 

Revolt – 2015

Joe Miale långfilmsdebuterar med en historia om en omstörtande invasion av utomjordingar. Filmen utspelas i Afrika, där en amerikansk soldat och en fransk biståndsarbetare gör vad de kan för att överleva det utomjordiska angreppet. I rollerna ser vi Lee Pace, Bérénice Marlohe och Amy Louise Wilson.

Robot Overlords – 2015

Sci-fi-älskaren Jon Wright (”Grabbers”) berättar här historien om vad som skulle hända om Jorden blev erövrade av utomjordiska robotar, som tvingar människorna att stanna inomhus annars blir de till aska. Gillian Anderson och Ben Kingsley har de bärande rollerna.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Vice – 2015

”House of the Rising Sun”-regissören Brian A Miller tar oss till den ultimata rekreationsorten, där alla förmögna kunder får chansen att leva ut sina fantasier. Men självklart går något fel. Bruce Willis spelar huvudrollen.

The Phoenix Project – 2015

Tyler Graham Pavey gör här sin långfilmsdebut, där han låter oss få reda på vad som händer när fyra forskare bygger en maskin som kan återuppliva döda organismer. Corey Rieger, Andrew Simpson, David Pesta och Orson Ossman axlar huvudrollerna.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

The Prototype – 2015

Marcelo Grion som är född i Argentina, men uppvuxen i Italien gör här sin engelskspråkiga debut med historien om en utomjordisk konspiration som upptäcks av en regeringsagent. Han använder sig av den blåa vätskan, skapad av utomjordingar för att göra soldaterna starkare och blir The Prototype, människans sista hopp. I rollistan hittar vi Victoria De Mare, Jamie Noel och Theresa Tilly.

Z for Zachariah – 2015

“Compliance”-regissören Craig Zobel tar sig an historien om en katastrof som förintar nästan hela mänskligheten. Två män och en kvinna är de enda människor som har överlevt och de känner sitt påtvingade ansvar att föröka sig. 

MovieZine fem heta sci-fi-tips:

Star Wars: The Force Awakens
Ex Machina
Tomorrowland
Midnight Special
Pixels
| 23 januari 2015 18:00 |