Chappie 2015

Chappie poster

Synopsis

Inom en snar framtid, hanteras brottsligheten av en mekaniserad robotpolisstyrka. När en polisdroid, Chappie, blir stulen och ges ny programmering, blir han den första roboten med förmågan att kunna tänka och känna.
Ditt betyg
3.1 av 622 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jake Bolin

4 mars 2015 | 19:55

Robocop 2.0

Neill Blomkamps tredje långfilm är avsevärt mycket bättre än manushaveriet ”Elysium”, utan att för den sakens skull komma upp i samma triumfatoriska höjder som den omedelbara klassikern ”District 9”.
Chappie är namnet på en avregistrerad enhet ur Johannesburgs helautomatiserade polisstyrka. Brottsligheten har störtdykt i den våldsamma storstaden sedan mästeringenjören Deon Wilsons (Dev Patel) robotarmé ersatte mänskliga poliser, och världens största vapenleverantör tjänar storkovan på att mångproducera de så kallade Scouterna. Men Wilson har fnulat på nästa steg i den tekniska evolutionen och installerar i en hemlighet en artificiell intelligens som är fullt likvärdig med det mänskliga medvetandet i den skrotfärdiga Chappie. 

Olyckligtvis blir båda två sjanghajade av en gangstertrio som har inte alls för avsikt att lära den ”nyfödda” roboten att utveckla sina kreativa och empatiska förmågor. De sticker istället ett maskingevär i Chappies mekaniska händer och pekar på närmaste värdetransport.

Det rör sig här om en väldigt charmig robot, naiv och oskuldsfull och utrustad med en barnslig nyfikenhet. Blomkamps gamle vapendragare Sharlto Copley tar ut svängarna och låter Chappies robotröst pendla från uppspelt till sorgsen och förbluffad med perfekt timing. Filmens största behållning är dynamiken mellan denna godtrogna maskin och hans Skapare och kriminella adoptivföräldrar. Med sitt rena medvetande är Chappies mognadsprocess en fråga om miljö utan arv, och precis som barnet lär han sig genom att imitera. Huruvida han fullföljer sin potential som mordmaskin eller välgörare för mänskligheten är uteslutande en fråga om omständigheter. 

Det blir ganska snart uppenbart att regissören är väl fäst vid sin robotskapelse, på bekostnad av en del annat. ”Chappie” har en slagsida åt sentimentalitet och dras med övertydlig dialog och några ganska besvärande luckor i historien, trots att den precis som ”District 9” är resultatet av ett manussamarbete mellan Blomkamp och hans fru Terri Tatchell. Kåkstaden Soweto skymtar förbi i bild, men Blomkamp verkar trots det lovande upplägget mer intresserad av inzoomade gangsterposer än av att problematisera Johannesburgs gatuvåld eller frågeställningar om subjektsmedvetande och artificiell intelligens.

Hugh Jackman spelar en bedövande tråkig skurk med gräslig hockeyfrilla och Sigourney Weaver slarvas bort fullständigt i rollen som VD för vapenleverantören. Det förekommer också en stor, ond skurkrobot som är påfallande lik den stora onda skurkroboten från ”Robocop”-serien, något som man kan välja att tolka som en övertydlig filmhistorisk blinkning, eller idétorka på avdelningen för robotdesign. 

Lite yxigt i marginalerna, helt enkelt, men då är det också väldigt svårt att inte göra jämförelser med Blomkamps kaxiga genombrottssuccé. Och när ”Chappie” lägger in femmans växel i finalen skulle man själv behöva vara en robot för att inte ryckas med. När röken har lagt sig står det klart att sydafrikanens formkurva ändå pekar uppåt från ”Elysium”.

Med tanke på hans nästa projekt – ”Alien 5” för den som har varit inmurad i en vägg den senaste tiden – är det beskedet mycket glädjande.
| 4 mars 2015 19:55 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Sci-fi action om ett dataföretag i en närtida framtid som bygger robot poliser för att underlätta Syd Afrikas samhälle. När en av ingenjörerna Deon( Dev Patel) skapar ett interaktivt chip av en mänsklig hjärna, så roboten kan styras och tänka själv, stoppas han från att testa detta på en av sina robotar. Vilket han självklart gör ändå, problemet är att han blir tillfångatagen av en grupp kriminella som snabbt inser vinsten att ha en polis robot på sin sida som dem kan manipulera hur dem vill..... Verkade först ganska lam och lite fånig men fångade snabbt in publiken och man kände med Chappie som om han vore vilken annan människa som helst. Dem har gjort ett fantastiskt jobb med att få publiken att knyta an till Chappie. Filmen bjuder på massa skratt, action och spänning men självklart en och annan tår... Bästa av allt med filmen är det kriminella gänget bestående av underbara Ninja och Yo-Landi Visser från syd afrikanska techno gruppen Die Antwoord...hur sköna karaktärer som helst...kolla själva:) Die Antwoord Betyget blir en godkänd 3a:) Cast: Sharlty Copley, Hugh Jackman, Ninja mfl... AAA
Läs mer