Absolutely Anything (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Läraren Neil Clarke upptäcker plötsligt att han har magiska krafter. Bara med en gest kan han få precis vad som helst att hända. Enda haken är att han måste se till att använda rätt ord, och att veta vad det är han egentligen vill. Misstag efter misstag leder honom till den ultimata och mest kniviga frågan som så många före honom har fruktat och haft svårt att besvara – ska han välja flickan eller hunden?
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: ABSOLUTELY ANYTHING

Stjärnspäckat kaos
“Absolutely Anything” lät intressant av flera skäl. Det är en science fiction-komedi med Monthy Python-nostalgi, nyinspelad musik av Kylie Minogue, men är också Robin Williams sista roll innan han gick bort. Men filmen känns redan plågsamt förtäljd.
Neil Clarke (Simon Pegg) drömmer om att författa men livnär sig som högstadielärare. På jobbet är han så pass oduglig att rektorn menar att han hade gett Neil kicken om det hade gått att hitta en ersättare. Han glider in långt efter skolklockan har ringt och orkar inte ens ta sig an den stökiga klassen. 

Samtidigt, några ljusår därifrån i yttre rymden, planerar ett par ödleliknande utomjordingar att utplåna planeten jorden. De anser att befolkningen tappat förmågan att skilja mellan gott och ont men överväger ändå att ge mänskligheten en chans om en utvald lyckas motbevisa dem. Turen föll på Neil som belönas med galaktiska krafter och får alla sina önskningar att slå in när han viftar lite med handen. Men att vara allsmäktig gör inte nödvändigtvis livet lättare…

Neil använder inte sin nyupptäckta gåva för att göra gott utan i egensyfte och testar på livet som president i USA, förstorar penisen och tjuvkikar på grannen Catherine (Kate Beckinsale), från lägeheten nedanför, som han längre trånat efter. Den där sortens grabbiga humor får vissa att trilla av stolen av skratt men lämnar mig helt oförstående. Det klagas på att män inte kan relatera till kvinnliga regissörers berättelser på bioduken men vi tvingas åter och åter igen sätta oss in i mäns erfarenheter som minst sagt kan bli tröttsamma. Hade det inte varit intressant att vända på steken och se vad en kvinna i huvudrollen gjort i samma situation? 

“Absolutely Anything” är kul när önskningarna slår fel och alla världens döda återuppstår som resultat, men varför basera skämt på hur det ser ut när en man bär smink och är iklädd kvinnokläder? Angående transfobin i filmen skulle jag vilja citera Iggy Pop som en gång i tiden så klokt sa: “I'm not ashamed to dress like a woman because I don't think it's shameful to be a woman”. 

Hela Monthy Python-gänget är samlat (här gör de rösterna till utomjordingarna) och filmen är regisserad av Terry Jones himself. Att påstå sig inte tycka om dessa komiska snillen vore tjänstefel. Jag tänker inte gå så långt men gulddagarna är sedan länge förbi. Manuset ska ha legat i byrålådan i ungefär tjugo år innan det blev till film och det märks att det samlat på sig ganska mycket damm under tiden. 

Det finns redan en film med typ samma premiss och en larvig sensmoral som gjordes för evigheter sedan – den heter “Bruce den allsmäktige”. 
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Senaste kommentarer
mickemetal
Mer passande titel är Absolutely Nothing för denna intetsägande bagatell!

Veckans populära filmer

Visa fler