Z for Zachariah 2015

Sci-Fi
USA
98 MIN
Engelska
Z for Zachariah poster

Synopsis

En ung kvinna verkar vara den enda överlevaren efter ett kärnvapenkrig, och hon lever på egen hand, helt utan någon omkring sig. Men en dag får hon syn på den största överraskningen i sitt liv: en annan människa. Mannen är en splittrad forskare, som nästan drivits till vansinne av strålningen från kärnvapnen och sitt desperata letande efter medmänniskor. Sakta byggs en skör, men livsnödvändning, tillit upp mellan de två. Men när en främling tar sig in i dalen, sätts deras relation på prov.
Ditt betyg
2.5 av 36 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Z for Zachariah
DVD-premiär
4 december 2017
Digitalpremiär
13 juni 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Längd

Recensent

Carl Adam Anderberg

13 juni 2016 | 10:00

Ett mänskligt experiment

"Z for Zachariah" är ett vackert, nervigt, och välspelat laboratorieförsök där människor tagit mössens plats, men det hade kunnat lyfta mycket högre än det till slut gör.
Det är ett spännande spel som målas upp. Vad händer när två män och en kvinna till synes är de enda tre människorna som finns kvar på jorden? Vilka krafter sätts i rullning när effekterna av attraktion och sex och åtrå och potentiell evig ensamhet får spela fritt utan andra konsekvenser än de rent moraliska?

Margot Robbie spelar Ann, en bondeflicka från den amerikanska södern som under lång tid (åtminstone ett år, kanske längre) bott helt ensam på en gård i  en fridfull dal. Utanför dalen har en katastrof av apokalyptiska proportioner sopat undan de flesta spår av liv i någon typ av radioaktiv storm. Vad den kan ha berott på får vi inte veta. Djupt troende verkar Ann ha lagt sitt öde i Guds händer. 

En dag vandrar Chiwetel Eijofors skyddsdräktsutrustade karaktär Loomis in i dalen, och när skiftet för de båda människorna går från att vara ensamma till att plötsligt vara man och kvinna ändras fokus. Från att överleva till att kanske leva tillsammans. Under en tid är det mesta frid och fröjd, och i vetskapen om att ingen konkurrens finns om Anns hand, och tvärtom, låter Loomis deras lilla romans ta tid. För lång tid, ska det visa sig. Entré för Caleb. Chris Pines bondpojke slingrar sig in som ormen i paradiset med sitt vackra yttre och sin charm och sin mer passande ålder. Resultatet blir ett långsamt kaos.

Långsamt är för övrigt ett rätt passande ord för att beskriva "Z for Zachariah". Regissören Craig Zobel har skapat ett undergångsdrama helt utan specialeffekter och action, men aldrig utan nerv. På många sätt är det som att se ett sjukt experiment från ovan, där en illvillig forskare velat testa det mänskliga psyket, men trots att själva temat utgör en veritabel bomb, och att stubinen den bestyckats med tänds tidigt, så kommer aldrig den där explosionen som förväntas komma. Känslorna svallar aldrig över, sexualiteten och spänningarna och hela kammarspelet förblir relativt kyligt, vilket är synd när det känns som att det hela med små medel hade kunnat bli något mycket större.

Sammanfattningsvis är "Z for Zachariah" välspelad och vacker att titta på (Nya Zealand står för scenerierna), och lämnar definitivt en och annan tanke efter sig när den är över. Se den för en chans att få titta ner på mänsklighetens underliga natur från ovan, men förvänta dig inte att få komma riktigt så nära som du egentligen skulle vilja.
| 13 juni 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Z for Zachariah
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu