The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 2015

Action Äventyr Sci-Fi
USA
137 MIN
Engelska
The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 poster

Synopsis

Medan nationen Panem är i fullskaligt krig, konfronterar Katniss President Snow i en slutgiltig uppgörelse. Tillsammans med hennes närmaste vänner – Gale, Finnick och Peeta ger de sig ut på ett uppdrag där de måste riskera allt för att rädda Panems invånare samt arrangera ett lönnmordsförsök på President Snow som har blivit mer och mer besatt av att förgöra henne. De dödliga fällorna, fienderna samt moraliska valen som väntar kommer utmana Katniss mer än vad någon arena i Hungerspelen någonsin gjort.
Ditt betyg
3.6 av 1,920 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Hunger Games: Mockingjay - Part 2
Biopremiär
18 november 2015
DVD-premiär
24 mars 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Jake Bolin

13 november 2015 | 21:25

Regimkritik och ond bråd död

Den avslutande delen av framgångssagan ”Hungerspelen” är en resa genom ett kompakt mörker. Om berättelsen hotade att dippa halvvägs igenom så rätas den upp med råge i denna blodstänkta final. Den totala succén får därmed anses vara ett faktum.
Som galjonsfigur i propagandakriget mot det totalitära Capitol har Katniss Everdeen ingjutit livsavgörande hopp i oppositionen genom hela filmserien. Det har kostat på, och Jennifer Lawrence förkroppsligar krigströtthet och emotionell utmattning med ett rent mästerligt eftertryck. Hon är, utan att någon för en enstaka sekund hade väntat sig något annat, ruggigt bra hela vägen i mål. Bara så att man har det ur vägen, så här inledningsvis.

Kamerorna är med på slagfältet även i ”The Hunger Games: Mockingjay - Part 2” – som alltså tar vid direkt där den förra filmen slutade – men strategin att manipulera massorna genom media och ständigt slå tillbaka mot president Snow ur försvarsläge börjar kännas gammal. Det är tid för handling. Fast besluten om att få slut på kriget en gång för alla beger sig därför Katniss mot huvudstaden för att dräpa Donald Sutherlands skrupelfria envåldshärskare på bästa sändningstid. Något som visar sig vara ett dyrköpt beslut.

Den avslutande filmens berättarstruktur påminner i långa partier om ett TV-spel. Katniss och hennes vänner avancerar gradvis framåt genom ett krigshärjat stadslandskap som motståndarsidan har preparerat med alla tänkbara dödsfällor och otrevliga överraskningar. De gör framstötar, får ordentligt med pisk, retirerar och försöker vinna mark på annat håll. Regissör Francis Lawrence beslut att uppehålla sig på denna marknivå så pass länge stärker mitt emotionella engagemang i rollfigurerna. Till och med träbocken Gale Hawthorne, som i långa stycken har varit nästan outhärdligt tråksnygg, blir levande på så här nära håll och med döden i hasorna. Triangeldramat där Katniss förväntas välja mellan honom och Peeta Mellark är plötsligt intressant. Förvisso inte lika intressant som scenerna där Donald Sutherland får vara släpigt ondskefull, och just de scenerna råder det bristvarning på.

Där den andra och tredje filmen kunde te sig aningen splittrade har ”Mockingjay – Part 2” en direkthet i berättandet som den delar med den inledande ”The Hunger Games”. Den har också en svärta och en bodycount som inte står valfritt ”Game of Thrones”-avsnitt långt efter. Priset för att göra revolution i Panem kunde knappast vara högre.

När röken har lagt sig får man konstatera att filmatiseringar av populärlitteratur-följetonger sällan blir så lyckade som här. Spekulationerna om huruvida Jennifer Lawrence med följe tänker återvända till Panem för ett fjärde hungerspel eller inte – trots att ingen bokförlaga finns – känns nästan inte cyniska. Jag följer gärna härmskrikans kamp mot överheten en gång till.

Och Woody Harrelsons blonda, vildvuxna page följer jag vartsomhelst.
| 13 november 2015 21:25 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
1
Äääääntligen var det över, att det ska dras ut på skiten i all oändlighet nuförtiden, ge er!! Va inte så pengakåta, låt oss publik få kvalité före kvantitet, redan på andra filmen tyckte jag dem kunde slutat med serien, tillförde inget nytt och mer spännande mer än upprepande gång på gång. Nu halleluja-moment är serien förhoppningsvis slut man vet aldrig, alltid någon girig fan som ska klämma ut de sista kronorna… Men det officiella slutet var här och självklart med ett icke fantastiskt slut, de kunde väl suprisat oss lite med ett mer dramatisk slut..SPOILER varning läs er mer om du inte sett den, men typ slutscenen kunde väl slutat att dem satt i solen på kullen och upp ur marken kom en mark mutt och drog ner bäbisen till underjorden :) Mycket bättre avslut tycker jag hahhaha :) Betyget får en tvåa… AA
Läs mer
4
Nu har jag äntligen fått se avslutningen på "The Hunger Games" trilogin. Jag var och såg den avslutande delen på bio ikväll. Så nu ska jag förmedla mina åsikter kring filmen "The Hunger Games: Mockingjay - Part 2" i denna recension. Men först lite om handlingen. Det råder fullskaligt krig mellan rebellerna och Panems diktator president Snows trupper. Människor i akut behov av mat, medicin och skydd befinner sig på flykt. Rebellernas president Alma Coin (Julianne Moore) och hennes sluge rådgivare Plutarch (Philip Seymour Hoffman) anser att Härmskrikan är en alldeles för viktig bricka i propagandakriget för att skicka ut henne på slagfältet. Katniss (Jennifer Lawrence), som inte tar order från någon, har dock en egen agenda. Hon är besatt av att ta sig till The Capitol och döda Snow på helt egen hand om så krävs. Man får precis det man förväntar sig när man ser den här sista avslutande delen av "Hunger Games" trilogin. Det enda man kanske kan klaga på lite grann är att för lite sparades till den sista filmen. Så det blir som med Harry Potter filmerna eller Hobbit filmerna att det finns slutstrid kvar att berätta om, men inte så mycket mer till intrig. Men det man får ta del av är en mäktig avslutning med många oväntade twistar som inte är så oväntade om man läst böckerna förstås. Jennifer Lawrence är som vanligt bra i huvudrollen som Katniss. Och även de andra i skådespelarensemblen levererar. Kul men vemodigt var det dessutom att få se Phillip Seymour Hoffman i sin sista filmroll någonsin. Från början till slut så blir det mycket action och spänning och det här kan man klassa som den mörkaste "Hunger Games" filmen någonsin. Trilogin får ett värdigt och mäktigt slut. Jag kan starkt rekommendera filmen "The Hunger Games: Mockingjay - Part 2". Den är väldigt trogen boken precis som de tidigare filmatiseringarna vilket jag verkligen uppskattar. 4 av 5 möjliga får filmen i betyg av mig.
Läs mer