Film

Skribent

Mats Karlsson

14 januari 2011 | 18:32

Filmer för dramastollen under 2011

I del två av vår filmguide tipsar vi om filmer för dramastollen som dyker upp på bioreportoaren under 2011.

Actiondåren har fått sitt och nu är det dags att presentera filmerna som dramastollen inte får missa under det späckade filmåret 2011. Nej, "Transformers 3" hittas inte här.

Dramastollen - Du kan inte för ditt liv förstå vad lillbrorsan och alla andra actiondårar ser i "Transformers" och "Fast Five" som inte gör något annat än att förpesta bioreportoaren. Nej, i dem finns det ingen karaktärsutveckling, bra rollprestation eller ett vettigt manus som kittlar dina filmkörtlar och då får det allt vara. Du vill ha något som kan fascinera din kräsna filmsmak och som även kan ge dig ett minne för livet. Du skrattar åt mainstreamfolket medan du slänger in Fellinis "La strada" i DVD-spelaren. Här är filmerna dramastollen inte får missa under 2011.

Welcome to the Rileys - 21 januari

Kristen Stewart från "Twilight" spelar en strippa (!) som träffar James Gandolfinis karaktär som i sin tur lever i ett kärlekslöst äktenskap efter att deras tonårsdotter har omkommit i en bilolycka. En lågmäld historia med intressanta skådisar.

The King's Speech - 4 februari

Oscarsheta Colin Firth spelar en kung som har ett prekärt problem, nämligen att han stammar och träffar därför en talpedagog, spelad av Geoffrey Rush. Filmen förutspås redan vara en riktigt het Oscarskandidat med Colin Firth som en ganska klar vinnare av Bästa manliga skådis.

The Way Back - 4 februari

Hyperintressanta Peter Weir är tillbaka i hetluften efter sju års frånvaro ("Master and Commander" var hans senaste film). Den här gången har han Colin Farrell, Mark Strong Saiorse Ronan, Ed Harris samt svenska Gustaf Skarsgård i sin ensemble. Sämre regissör kunde han ha valt för sin engelskspråkiga debut, så detta bådar väldigt gott.

127 timmar - 11 februari

Så fort Danny Boyle gör en film blir den nästan med automatik förknippad med Oscarsgalan och med all rätt. Denna gång har han valt att berätta den sanna historien om Aron Ralston (spelad av James Franco), en otursförföljd bergsklättrare.

True Grit - 18 februari

Bröderna Coen är en de få filmmakare som har nått så långt i karriären att oavsett vad de bestämmer sig för att göra håller filmvärlden andan. Nu hoppar de på westerngenren och går in med ambitionen att förbättra den klassiska westernrullen "De sammanbitna" med John Wayne, som här ersätts av superba Jeff Bridges i huvudrollen.

Black Swan - 4 mars

En film av Darren Aronofsky och med Natalite Portman i huvudrollen får det att vattnas i munnen hos många filmälskare och dramastollen är inget undantag. Oscarsbuzzet är redan igång och alla blir nog chockade om filmteamet får lämna Kodak Theatre tomhänta.

The Fighter - 11 mars

En boxningsfilm med Mark Wahlberg går nog inte så många igång på, men berättar man att Christian Bale spelar en f.d. boxare som går på crack ökas nog intresset för filmen avsevärt. Jag och många andra anser att Bale kan redan nu ställa sig i uthämtningskön på Kodak Theatre.

The Eagle - 11 mars

Kevin Macdonald som senast gjorde "State of Play" och dessförinnan hyllade "The Last King of Scotland" ger sig nu i kast med romerska legionärer under ledning av Channing Tatum. Episka periodrullar är aldrig fel och med Macdonald som regissör minskas inte peppen direkt.

Red Riding Hood - 11 mars

Catherine Hardwickes första film sedan hon fick sparken från "Twilight-serien. Nu tacklar hon den välkända historien om Rödluvan, fast i en annorlunda tappning. Filmen påminner en del om "Wolfman" med den klassiska Grimm-sagan som bas. Intressant idé måste jag säga.

Never Let Me Go - 25 mars

En filmatisering av bästsäljande boken av Kazuo Ishiguro som regisseras av Mark Romanek ("One Hour Photo"). En stark kärlekshistoria om tre vänner, spelade av Keira Knightley, Carey Mulligan och Andrew Garfield. Filmen har blivit väldigt hyllad av kritiker världen över och blir definitivt något att se fram emot.

Blue Valentine - 1 april

Detta relationsdrama har fått många rubriker tack vare en emotionellt laddad sexscen och många amerikanska biografer har vägrat att visa den. Filmen handlar om ett äkta par (spelad av Ryan Gosling och Michelle Williams) vars relation blir sämre och sämre.

Kronjuvelerna - 29 juni

Ella Lemhagen gillar verkligen dramagenren. Sist gjorde hon den hyllade "Patrik 1,5" och nu gör hon filmen om tjejen Fragrancias livsresa. Allt börjar med att hon blir häktad för ett mord hon blir vittne till. Under polisförhören målas hennes livshistoria upp, inte helt olikt Boyles "Slumdog Millionaire".

The Tree of Life - 8 juli

Filmkonstnären Terrence Malick är äntligen tillbaka med dramat "The Tree of Life" där Brad pitt spelar huvudrollen. Helt klart en film man ska veta så lite som möjligt om, innan man sätter sig i biografen för att bli hänförd av Malicks berättarskicklighet. Kan det bli årets mästerverk?

War Horse - 9 september

Detta kan mycket väl bli Spielbergs år och mycket talar för att det kan bli just det. Först ut är hans drama "War Horse" där vi får än en gång får se Spielbergs kärlek för att bryta alla tänkbara Hollywoodmönster genom att här får vi följa en häst (!?). När andra väljer att casta Hollywoodeliten väljer Spielberg en häst. Fascinerande minst sagt.

The Rum Diary - 23 september

Filmen baseras på Hunter S. Thompsons bok som handlar om en journalist (spelad av Johnny Depp) som jobbar på en tidningsredaktion i Karibien. Som vi vet är inte Karibien något nytt ställe för Depp, men nu får han för en gångs skull rapportera om händelserna istället för att skapa dem. Intressant och given film.

Play - 7 oktober

En av Sveriges mest lovande regissörer är tillbaka efter den hyllade "De ofrivilliga". Denna gång tacklar han historien om tre unga pojkar som anklagas för att ha misshandlat en okänd lillebror. Troligtvis den mest intressanta svenska filmen på förhand.

The Girl With Dragon Tattoo - 21 december

Vare sig vi ville eller inte får vi se en nyversion av den hyllade framgången av "Män som hatar kvinnor" och nu i händerna på David Fincher. Historien kan vi redan och det vi får hoppas på är att Fincher får fria händer för att kunna spetsa till och förnya den här välkända storyn. Kan någon klara av det så är det magikern Fincher.

| 14 januari 2011 18:32 |