Film

Skribent

MovieZine

8 februari 2015 | 20:00

En tid då dinosaurierna härskade på vita duken

Snart får dinosaurierna en ny chans att bevisa att de är störst i filmvärlden. Här är några tips på filmer att se innan "Jurassic World".
För 21 år sedan skapade Steven Spielberg (vem annars) filmhistoria då han regisserade "Jurassic Park", baserad på Michael Crichtons roman med samma namn. "Jurassic Park" var inte bara en otrolig milstolpe när det gäller dataeffekter, utan också ett fenomen som helt plötsligt gjorde det coolt att intressera sig för dinosaurier. Jag minns själv hur jag och mina vänner drogs med i den stora dinovågen under början av 90-talet. Dinohysterin skulle dock inte vara länge, trots Hollywoods försök med både “The Lost World“ och “Jurassic Park 3“. Dinosaurier dog i och med detta ut (med några få undantag av barn- och dokumentärfilmer) även på vita duken, fram tills nu. 

I år är det nämligen dags för dinosaurierna att åter få bevisa varför de en gång härskade i biosalongerna. Hittills har vi bara fått se en kort trailer (som oroväckande ser ut att ha använt sig för mycket av dataeffekter), ett fåtal bilder och ett löfte om en ny monsterdinosaurie. Dessa saker är de enda indikationer vi har om vad "Jurassic World" kommer att bjuda på. Därför är det för tidigt att säga om det är läge att jubla eller inte. Personligen välkomnar jag idén att ge dinosaurierna en chans till på vita duken. För även om jag med åren har “vuxit” ifrån dinosaurierna så hoppas jag att dinosaurierna kan bevisa att de inte vuxit ifrån mig.

Nu kanske du tror att Steven Spielberg var först med att skapa en fantastisk dinosauriefilm men så är definitivt inte fallet. Jag vill därför tipsa om några grymma dinosaurierullar genom historien så att du är väl förberedd på att de dig in i en ny värld, "Jurassic World".En av de första långfilmerna i världen (möjligtvis den första) att använda sig av stop motioneffekter. Effekterna gjordes av ingen mindre än specialeffektsmästaren Willis O’Brien (som senare kom att göra effekterna till "King Kong") som skapade historia då han kom på tekniken att kunna blanda live action-film med stop motion-film i samma scen. Filmen anses än idag vara så viktig att den den blivit förvarad i United States National Film Registry. Handlingen kretsar kring en expedition som ger sig ut i en en outforskad djungel för att rädda en forskare som påstår sig ha sett levande dinosaurier.
 


Sci-fi-klassiker signerad stop motion-legendaren Ray Harryhausen. "Skräcködlan" (Beast from 20 000 Fathoms) var inte bara först med att fokusera mer på monstret än sina hjältar. Den var också först med konceptet att ett jättemonster vaknar till liv av en atomsprängning ett helt år innan Godzilla blev synonym med konceptet.

The Valley of Gwangi (1969)


Vad får man om man låter dinosaurier möta cowboys? Du får "The Valley of Gwangi". Ett gäng cowboys hittar en dinosaurie i en avlägsen dal och beslutar att det är en bra ide att fånga och visa upp den inför publik. Uppenbarligen hade de inte sett "King Kong" och inser inte att detta är en dålig idé förrän den förhistoriska ödlan flyr och börjar löpa amok. Detta var den sista dinosauriefilmen som specialeffektsmästaren Ray Harryhausen var inblandad i.


En av få animerade filmer som kunnat  konkurrera med Disneys klassiker handlade om fem unga dinosaurier som efter ett jordskalv försöker finna sina familjer. Filmen hade också ett viktigt budskap om acceptans och visade oss att även om man inte delar samma bakgrund kan man ändå vara en familj, ett budskap som idag är mer viktigt än någonsin.

Daniel Ekholm
| 8 februari 2015 20:00 |