The Lost World: Jurassic Park 1997

The Lost World: Jurassic Park poster

Synopsis

4 år efter katastrofen på Isla Nublar har dinosaurierna från Jurassic Park blivit förflyttade till Isla Sorna där dem strävar fritt och har lyckats överleva. Ian Malcolm får höra av John Hammond att Ians flickvän Sarah har rest till just den ön för att fotografera djuren i sin rätta miljö. Tillsammans med utrustning och ett fotografteam reser dem till Isla Sorna men får reda på att de inte är ensamma.
Ditt betyg
2.9 av 1,124 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

9 juni 2013 | 18:01

Blek jämfört med originalet

Steven Spielbergs egen uppföljare till blockbuster-succén från 1993 håller som god underhållning för stunden men misslyckas att återskapa originalets stämning, och tyngs ner av klyschor, ojämnt tempo och utdragna sekvenser.

"Jurassic Park" var inte bara banbrytande med sina häftiga specialeffekter utan även en av de ultimata popcornäventyren både från 1990-talet och Steven Spielbergs karriär. En uppföljare var alltså oundviklig. Lyckligtvis tog sig Spielberg an uppdraget själv men som med många uppföljare är det en ihärdig känsla av mer, större och samma sak.

För att bryta fasaden av déjá vu så har man ersatt huvudrollsinnehavaren Sam Niell med Jeff Goldblum vars Dr. Ian Malcolm blivit en ofrivillig kändis/driftkucku efter händelserna i första filmen. Motvilligt men med hyfsat trovärdig motivation (pantologisten-flickvännen är redan där) följer han med på en expedition till en ny ö med framavlade dinosaurier. Där finns både det snälla gänget och skurkarna som självfallet vill fånga in och utnyttja bestarna i kommersiellt syfte. Sådana planer brukar som vi alla vet sällan sluta bra...

"The Lost World" skulle kunna vara klart sämre. Spielbergs närvaro i kombination med skådespelarna och effekterna garanterar ett ofta spännande och roande äventyr. Men ribban är satt högt och även om det är omöjligt att nå upp till originalets slagkraftiga nivå så kommer man inte riktigt i närheten heller.

Det är på många sätt en ganska typisk uppföljare. Det är lite mer och större av allt men desto mindre stämning och mänsklighet. Den är - förvånansvärt - ganska slarvigt klippt och full av klyschor, som frånvarande fadern/pojkvännen, den gamle fiskaren med varningar, uppenbara offer som går iväg ensamma eller ut i högt gräs, och den gamla striden mellan den onda människan och naturen. Det är ett ädelt budskap men har gjorts, inte minst i "Jurassic Park" och "King Kong" (som sista halvan praktiskt taget är en remake av).

Men visst slinker den ner. Det finns en lättsam, humoristisk ton (även om skämten om människor som dinosaurieföda blir lite för många), uppmuntrad av Goldblums sarkastiska personlighet. Action- och jagarsekvenserna är välpumpade med adrenalin. Bland skådespelarna finns flera pålitliga namn, inklusive en då mindre känd Julianne Moore med fantastisk utstrålning och birollsproffs som framlidne Pete Postlethwaite, Arliss Howard och vår egen Peter Stormare (som dock inte har många repliker innan han säger "helvetesfan" och blir uppkäkad). Tyvärr har de sistnämnda fått rätt endimensionella skurkroller, som den brittiske storviltsjägaren och den giriga affärsmannen - karaktärstyper som båda fanns med i filmen från 1993.

Man har inte direkt tråkigt men filmen är inte den häftiga äventyrsupplevelse som den vill vara. Tempot är ojämnt, man drar ut på många sekvenser och en del (lite desperat framtvingad) action utesluter stundtals filmens stjärnor - dinosaurierna. "The Lost World" är långt ifrån en av de sämsta uppföljarna och är klart sevärd som lättsam underhållning. Men liksom många uppföljare bleknar den i jämförelse och ur regissörens CV är den en av de mer lättglömda titlarna.

| 9 juni 2013 18:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Nice try... men The Lost World håller inte måttet. Det är för många karaktärer i fåniga scener och det som stör mig mest är att det är så tydligt att skådespelarna är exalterade över att få vara med i uppföljaren till den (på den tiden) mest inkomstbringande filmen någonsin. Jag kan inte ta någon av dem på allvar, allra minst Peter Stormare, huga! Filmen består bara av ena dåliga beslutet efter den andra vilket får karaktärerna att framstå som dummare än LooneyTunes. Jag ställer mig också tveksam till den dåliga klippningen, det är hackigt och fult och vissa scener är totalt meningslösa, som när Eddie ska rädda de andra från att störta ner i oceanen vid klippan.... Det finns inget som tilltalar mig estetiskt i The Lost World heller, den saknar värmen, skimret och wow-känslan från den första. Dessutom är den nog en eller två akter för lång. Zzzzz.... Betyg 2/5.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu