Jurassic Park III (2001)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Den berömde paleontologen Allan Grant går med på att flyga till Isla Sorna med ett nygift par. Men det visar sig att paret letar efter sin son som krashlandade på ön. Dem blir attackerade av en Spinosaurus och lyckas med nöd och näppe komma undan. Men Allan grant får reda på att djuren på ön har blivit smartare, snabbare och hungrigare. Det blir en kamp om överlevnad och alla kanske inte kommer från ön levande...
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: JURASSIC PARK III

Högt tempo men utan känsla
Eli Roth valde att inte göra "Hostel Part III" då han ansåg att tredje filmerna i trilogier oftast var de sämsta och de som sabbade serien. Detta stämmer självfallet i flera fall, exempelvis "Gudfadern" och "Alla helgons blodiga natt". Och i viss mån "Jurassic Park", där tvåan inte må ha varit ett mästerverk men trean är den första som inte regisserats av Steven Spielberg och visst känner man att något saknas.

Däremot är Sam Neill tillbaka som super-paleontologen Alan Grant, som vi alla vet överlevde originalfilmen. Nu är han pank och bitter men får chansen till lite snabba pengar när ett par (William H. Macy, Téa Leoni) erbjuder honom en drömsumma för att göra dem sällskap till en av de berömda dinosaurieöarna. Väl där går saker dock inte som planerat...

Filmens starka - och svaga - sida är tempot. Det går undan minst sagt med en snabb inblick i Alans liv innan vi sitter på flyget till ön och de förhistoriska ödlorna dyker upp med en mäktig aptit. Det blir aldrig tråkigt men finns inte heller tid eller plats för någon ordentlig presentation eller utveckling av karaktärerna. Resultatet är att man inte riktigt bryr sig, och dessutom har svårt att tro på när rollfigurerna ständigt lyckas springa ifrån de allt annat än långsamma rovdjuren.

Våra få överlevare jagas av olika dinosaurier (stora, små, flygande, simmande, etc.) i olika miljöer vilket ger känslan av en tur i en nöjespark eller ett datorspel som rör sig från bana till bana. Allt är lite väl simpelt och platt, och man inser vilken stämning Spielberg faktiskt bidrog med till i originalfilmerna, trots att det handlar om popcornunderhållning. Joe Johnston är ingen tafatt men lite anonym regissör som gjort effektfilm som "Älskling jag krympte barnen" men även kalkoner som "The Wolfman".

Det hela känns inte lika coolt och spektakulärt som när första filmen kom 1993. Vid detta laget är man van vid häftiga specialeffekter - vare sig de är datoranimerade eller "riktiga" - och man behöver en bra historia för att helt ryckas med. Det är underhållande och spännande men på tok för snabbglömt.

Lyckligtvis finns det en del humor och bra skådespelare, speciellt i kombination som den alltid utmärkta Macy. Neill är alltid bra men det händer inte så mycket med karaktären. Att duktiga Leoni, som enda kvinna, tvingas vara ett ständigt skrikande våp känns trist och sunkigt. Speciellt då Leoni passar extremt illa för en sådan otacksam roll.

För att summera "Jurassic Park III" så är det en lättuggad film som säkert gör effekt- och dinosauriefans mer uppspelta än andra. Den må vara ovanligt sevärd för att vara en trea, och har en del effektiva ögonblick, men i helhet är det ett äventyr där tempot dödar känslan.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Therminator890
Dockorna är jätte dåliga, effekterna är lika fula som i Jurassic World och kom igen... karaktärerna!
Lito
Bättre än tvåan, men inget slår ettan! 3 av 5.
Hans-Christian
Ännu en grym film i JP-trilogin! Dock inte exakt lika bra som dess två föregångare, men ändå riktigt grym film från barndomen! Idag gillar man inte att den ikoniska T-rexen blev ersatt av en Spino, men Spinosaurus aegyptiacus var ändå en skitgrym dinosaurie som jag fascinerats av! 4/5
Visa fler (10)

Relaterade filmer