Film

Skribent

Richard Hammar

14 april 2017 | 16:00

8 biosuccéer som var riktigt dåliga filmer

Alla har vi blivit besvikna någon gång på en storfilm som vi har förväntat oss ska leverera, men inte gör det. Nedan går vi igenom några av biosuccérna som tjänat in stora summor utan att vara särskilt bra.
Givetvis förstår jag att alla tycker olika om vad som är en dålig film. Här listas filmer som tjänat ordenligt med dollar men som jag personligen inte tyckte levererade eller bara vart besviken på. Kan tillägga att jag är en av de få som tyckte "Batman v. Superman: Dawn of Justice" var bra och att jag även finner underhållning i "Transformers"-filmerna. Känn dig fri säga om du håller med eller inte, nu kör vi!
 

8. Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 1 (2010)

 
Okej, jag kan börja med att säga att jag älskar "Harry Potter"-filmerna men del 1 av "Dödsrelikerna" var ett onödigt tillskott. Utdragen och alldeles för mycket "spring från punkt A till punkt B". Jag tror faktiskt inte att den sista boken hade behövt bli uppdelad i två delar, och det känner man av i första halvan tyvärr. Men pengar drog den in, hela 960 miljoner dollar. 
 
 

7. Alice i Underlandet (2010)

 
"Alice i Underlandet" är en av de värre filmerna med stor budget som en studio har släppt. Filmen tog källmaterialet och muterade det till en ful, tråkig och alldeles för barnslig upplevelse, och med den där klassiska "Tim Burton"-stilen som man aldrig kan tröttna på. 1,025 miljard dollar i intäkter visade att allmänheten verkade uppskatta den iallafall.
 
 

6. The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (2011)

 
Ännu en del 1 av 2 till listan, kanske är det att den formulan inte riktigt fungerar enligt mig. Efter "Catching Fire" som var riktigt bra så kom "Mockingjay Part 1" och växlade ned tempot från 100 till 0. I två timmar går Jennifer Lawrence runt i en bunker och gråter, en stor nedgradering av vår hjältinna. Som jag har förstått det så går det även till såhär i boken, men när man översätter 390 sidor till film, delar upp det i två delar (4,5 timmar) och dedikerar första halvan till en mer långsam del så blir det inte bra. Det här gjordes endast för att dra ut på serien mer och tjäna in mer kosing.
 
 

5. Fifty Shades of Grey (2015)

 
Var ska man börja? Filmen hade 40 miljoner dollar i budget och drog in 571 miljoner. Uppföljare blev garanterade, tyvärr. Den seriösa ton filmen försöker hålla igenom sina 125 minuter är fruktansvärt skrattretade, det här är knasigt manus gånger tusen. Mer "cringe" kan det inte bli på både situationer och skådespeleriet.
 
 

4. Indiana Jones och kristalldödskallens rike (2008)

 
"Ah the abomination!" Filmen tjänade in 786 miljoner dollar men det här var förskräckligt. Världen var så desperat att vilja gilla den här filmen att de satte skygglappar över ögonen och täckte sina öron för all kritik, vilket gjorde den till en succé. Allt den gör är att påminna oss om att vår favorithjälte blivit en gammal man, och att den typen av film som gjorde "Jakten på den försvunna skatten" till en klassiker helt enkelt inte existerar längre.
 
 

3. The Twilight Saga: New Moon (2009)

 
Att det gjordes fem stycken av dessa filmer är bortom mig men den andra delen i serien tar priset. Det var så skrattretande efter tag att jag inte längre kunde ta filmen på allvar, vilken den själv gör till 120%. Budgeten låg på 50 miljoner dollar och den drog in 700 milj. vilket tyvärr gav oss uppföljare.
 
 

2. Divergent (2014)

 
När det kommer till tonårsfilmer så blir det inte mycket värre än såhär. Det var vid flertal tillfällen i filmen jag tog fram skämskudden, speciellt i de tillfällen när filmen skulle vara "cool". Opassande musik gjorde att scener som kunde varit bra förstördes totalt. Tack gode gud att denna serie nu är nedlagd, det verkar som att världen kom ikapp och förstod efter del tre att det inte höll. Första filmen hade en budget på 85 miljoner dollar och drog in nästan 300 miljoner, efter det gick det nedför för intäkterna.
 
 

1. Pirates of the Caribbean: I främmande farvatten (2011)

 
Och så första plats då. Jag gillade de tre första "Pirates"-filmerna men när den fjärde lite mer fristående kom så kändes den pushad, hela filmen var påtvingad och saknade på något sätt samma kvalité och charm som de tidigare. Filmen tjänade in 1,045 miljard dollar världen över och blev därmed en succé. Som "Pirates"-film var den usel, som en film inget speciellt alls.
 
Large 06e115e78d9e7c7c8c5fdbaa09ac0d1e mv5bmjq1mte3otu3nv5bml5banbnxkftztcwmdq5njyzna  . v1 sy1000 cr0 0 1505 1000 al
 
Filmer som är värda att nämna som inte kom med på listan är "Transformers: Age of Extinction", "X-Men Origins: Wolverine", "Hancock", "2012" och "Iron Man 3".
 
Håller du med om filmerna i listan eller finns det någon annan ekonomisk framgångsrik film som du verkligen inte tycker om?
| 14 april 2017 16:00 |