New Moon 2009

Romantik Drama
USA
130 MIN
Engelska
New Moon poster

Synopsis

Uppföljaren till den populära ungdomsboken och filmen "Twilight", från Stephenie Meyers andra roman, "När jag hör din röst". Bella firar sin födelsedag med Edward och hans familj. Men Bella råkar skära sig och familjens yngsta vampyr kan inte hejda sig, utan kastar sig över henne. Händelsen får Edward att inse vilken fara han och hans familj utgör för Bella och han ser ingen annan utväg än att lämna henne...
Ditt betyg
2.6 av 1,976 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Lisa Olsson

18 november 2009 | 01:59

En värdig uppföljare

Väntan är över, "New Moon" uppföljaren till "Twilight" är här och det är förstås en film fylld till bredden med romantik. Ibland svämmar det över men i det stora hela är det här en värdig uppföljare som bjuder på kärlek, spänning och snygga killar.

Kärleken mellan vampyrhunken Edward och Bella är lika stark som i "Twilight" men säg den lycka som varar för evigt. När Edward försvinner hamnar Bella långt ner i ett depressions-träsk som den biffige Jacob räddar henne från. Men inte heller den här gången lyckas Bella träffa en "boy-next-door".

"Twilight" regisserades av Catherine Hardwicke som också har gjort "Tretton" men "New Moon" är däremot gjord av "Om en pojke"-regissören Chris Weitz. Visst finns det små skillnader mellan filmerna men jag tycker ändå att de är rätt likvärdiga. Så gillar man den första filmen kommer man antagligen också att gilla den här. "New Moon" är en snyggare och mer spännande film medan det viktigaste i "Twilight" är personkemin och känslan mellan Bella och Edward. Det blir inte riktigt samma sak mellan henne och Jacob och inte heller med Edward i "New Moon". Men det har ju delvis sin förklaring i att de är åtskilda i en stor del av filmen. Och sen vet vi ju alla att kärlek glittrar mest i början.

Kärlek är förstås det stora temat i filmen. Och det är inte någon liten förälskelse utan det är kärlek värd att dö för som vi snackar om. Symboliskt nog läser tonåringarna i filmen "Romeo och Julia" och knappt ett öga är torrt. Jag tror att mycket av den stora lockelsen i filmen ligger just i de här överdrivna och bombastiska känslorna. Repliker som "Du ger mig allt bara genom att andas" är inte direkt något man ofta hör i verkligheten. Det handlar helt enkelt om eskapism och i "New Moon" får vi mycket av det. Hjältarna som beskyddar råkar bara komma i form av vampyrer och varulvar.

Bella ska ju dessutom föreställa en rätt alldaglig tjej även om Kristen Stewart inte direkt ser så alldaglig ut. Men alla killar är kära i henne och vilka personer, tjejer som killar, har inte drömt om sådant i sina tonår. Eller drömmer fortfarande om. Det är nämligen inte bara tonåringar som gillar "Twilight" - kolla in sajten www.twilightmoms.com.

Visst ibland kan man bli helt galen på Bella som är beredd att offra precis allt och allra helst vill bli vampyr själv för att kunna vara med Edward för evigt. Hon söker ständigt nya adrenalinkickar och man vill bara säga åt henne att ta det lugnt. Men som sagt det överdrivna är också lockelsen. Andra lockelser är förstås de två unga snygga hunkarna som representerar två olika killtyper. Robert Pattinson har nog haft många skrikande fans efter sig det senaste året men nu kanske det även blir 17-årige Taylor Lautners (som spelar Jacob) tur. Han sägs ha gått upp 14 kilo för rollen och ja det är bara muskler. Förresten ska vampyrerna enligt boken vara bleka och utan kroppsbehåring, bara ögonbryn och hår på huvudet. Det hade väl inte varit så svårt att vaxa Robert Pattinson lite men vem vet, han kanske vägrade.

Huvudpersonernas karaktärer känns väl igen från första filmen. Bella är den buttra och Edward är den artiga men svåra killen. Jag gillar Bellas pappa Charlie mer i den här filmen eftersom det har hänt något med hans karaktär. Men jag vill se ännu mer av vampyr-Victoria för det är när hon är med som det blir spännande.

"New Moon" är i första hand en romantisk film och även om romantiken ibland svämmar över och man måste fnissa lite generat så är det underhållande.

| 18 november 2009 01:59 |