Film

Skribent

Alexander Kardelo

12 augusti 2016 | 18:00

7 biofilmer vi ser fram emot sommaren 2017

Nytt från Christopher Nolan, Luc Besson, Marvel och DC Comics.
Det blir inte en riktig biosommar utan superhjältar, rymdfighter och stora monster. 2017 är inget undantag och filmschemat börjar se riktigt lovande ut för alla som älskar en bra popcornrulle. Med årets alla sommar-blockbusters bakom oss, kan det vara läge att blicka framåt. Här är sju av filmerna som jag personligen är taggad på. Vilka tänker ni inte missa?

Wonder Woman - 2 juni 2017Gal Gadot är tillbaka för att berätta om sin amasonkrigares ursprung. Lätt den coolaste karaktären från ”Batman v Superman: Dawn of Justice” får sin egna film, en film också är banbrytande på flera sätt. Dels är det den första superhjältefilmen på länge med en kvinnlig hjälte i fokus, dels också den första att regisseras av en kvinna (Patty Jenkins). I andra roller finns Chris Pine, Robin Wright och Lisa Loven-Kongsli, känd från ”Turist”. Zack Snyder producerar.

Dumma mej 3 - 30 juni 2017
Chansen är stor att ”Dumma mej 3” blir sommarens animerade biosuccé. Häromåret såg vi ”Minioner” slå alla möjliga biorekord och när de gula, gulliga filurerna är tillbaka lär barnfamiljer stå i långa köer. Steve Carell är tillbaka som Gru, superskurken med gott hjärta innerst inne, och Trey Parker spelar hans nye, 80-talskäre nemesis Balthazar Bratt.

War for the Planet of the Apes - 14 juli 2017
Det är svårt att helt undvika uppföljare på en lista som den här. Dock har ”Apornas planet”-filmerna gjort ett bra jobb i att återuppfinna sig själva, och även del tre bjuder på helt nya skådespelare och en ny story. Den gemensamma nämnaren är Andy Serkis, som spelar Caesar genom performance capture, och så regissören Matt Reeves som återvänder. Nu har han också skrivit manus - handlingen är fortfarande hemlig.

Dunkirk - 19 juli 2017Ännu en film om Andra världskriget? När Christopher Nolan står för regi, får vi räkna med att han har några överraskningar i bagaget. Nolan svarar för några av 2000-talets bästa blockbusters och är en en sån där sällsynt filmskapare som älskas av både kritiker och publik. ”Inception”-skådisarna Tom Hardy och Cillian Murphy är ombord för att berätta den sanna historien om en storslagen räddningsaktion bakom fiendens linje. Svensk-holländaren Hoyte van Hoytema sköter fotot.

Valerian and the City of a Thousand Planets - 21 juli 2017
”Det femte elementet” har nämnts ett antal gånger när man pratar om Luc Bessons ”Valerian”. Den franske visionären, som tyvärr inte gjort mycket vettigt på senare år (jag tittar på dig, ”Lucy”), ska åter ut i rymden för ett spektakulärt äventyr. Dane DeHaan och Cara Delevingne (senast aktuell i ”Suicide Squad”) har huvudrollerna när albumserien ”Linda och Valentin” exploderar på bioduken i ett färgsprakande CGI-äventyr.

Spider-Man: Homecoming - 28 juli 2017
Marvels kanske mest uttjatade filmhjälte har fått ännu en reboot. Tur för honom att vi gillade vad vi fick se i "Captain America: Civil War". Efter Tobey Maguire och Andrew Garfield testar man nu att ge rollen till en betydligt yngre Tom Holland, som ska visa hur man hanterar övermänskliga egenskaper med vanlig high school-vardag. Robert Downey Jr:s Iron Man är med på ett hörn för att se till att biosuccén är given. Skurkrollen, den står Michael Keaton för.

Alien: Covenant - 4 augusti 2017
Någonstans efter ”Prometheus” men innan ”Alien” utspelar sig den här nya historien från Ridley Scott. Den här gången ska Katherine Waterston (”Inherent Vice”) slåss mot slemmiga monster och kanske upptäcka stora sanningar om livet, universum och allting. Noomi Rapace och Michael Fassbender är tillbaka. 

Andra stora sommarpremiärer 2017:

Annabelle 2 - 19 maj 2017


Baywatch - 19 maj 2017

The Mummy - 9 juni 2017Jumanji - 28 juli 2017

Bilar 3 - 1 september 2017
| 12 augusti 2016 18:00 |