Film

Skribent

Jenny Ahonen

31 mars 2015 | 18:00

2010-talets roligaste filmer hittills

Nu har vi hunnit halvvägs genom det aktuella decenniet. Varför inte ta en titt i bakspegeln, och kika tillbaka på de senaste fem årens roligaste filmer?
Här är ett urval av 2010-talets bästa komedier hittills. 20 underhållande filmer, som tål att ses om.


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

2010 års knäppaste superhjältefilm hette "Kick-Ass". Den skruvade, våldsamma och roliga actionkomedin har egentligen den tonåriga serietidningsnörden Dave (och hans utvecklande av sitt superhjälte-alter ego Kick-Ass) i handlingens centrum, men den 11-åriga, hårdkokta Hit-Girl (spelad av Chloë Grace Moretz) blev filmens mest omtalade karaktär.


När den tecknade serien "Scott Pilgrim" skulle bli film stod Edgar Wright för både regi och manus. Till skillnad från hans tidigare komedier (bland andra briljanta "Shaun of the Dead") är "Scott Pilgrim vs. the World" emellertid inte någon hysterisk skrattfest, även om den innehåller en del skruvade episoder. Filmen går snarare i linje med övriga quirky tonårskomedier i Michael Ceras filmkatalog, och håller sig också - med sin grafiska estetik - lojal till serieoriginalet.


"Easy A" var 2010 års smartaste komedi. Med stor hantverksskicklighet har manusförfattaren Bert V. Royal lyckats anpassa handlingen i den amerikanska romanklassikern "Den eldröda bokstaven" efter de livsvillkor som unga tjejer lever under i dagens USA. Resultatet är en tankeväckande, kvick och rolig film.


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

I slackerkomedin "Paul" spelar humorduon Simon Pegg och Nick Frost två brittiska sci fi-nördar som under en USA-roadtrip reser förbi det mytomspunna Area 51. Där stöter de på Paul - en typisk Seth Rogen-karaktär, om det inte vore för att han är en alien. Greg Mottola (känd för filmer som "Supersugen" och "Adventureland") har regisserat.


2011 års stora succékomedi! Vi hade sett filmer om blivande fruar och deras brudnäbbar förut, men aldrig såhär ärliga, flippade och galet roliga. Med "Bridesmaids" tog Kristen Wiig på allvar det stora steget från SNL:s sketchvärld till vita duken, där hon är alldeles utmärkt i huvudrollen. Paul Feig (vars serie "Freaks and geeks" hör till det bästa som har gjorts på tv) har på ett självklart vis skänkt liv åt Wiigs manus, som hon skrivit tillsammans med Annie Mumolo.


2011 följdes den brittiska tonårskomediserien "The inbetweeners" upp av en långfilm med samma namn. Om man bortser från att handlingen utspelade sig i en partyort på Kreta kändes filmen mest som vilket avsnitt som helst - om än längre. Vilket absolut inte är ett dåligt betyg! I uppföljaren "The inbetweeners 2", som kom i fjol, reste det socialt taffliga grabbgänget till Australien, med lika roligt resultat.


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Med sin långfilmsdebut visade den brittiske komikern Richard Ayoade att han är en filmmakartalang att hålla ögonen på. Berättelsen om 15-åriga Oliver - vars två stora livsmål för tillfället är att bli av med oskulden och att rädda föräldrarnas äktenskap - är en ironidrypande, snygg och romantisk dramakomedi.


En hemsk chef brukar vara ett underhållande inslag på vita duken. I "Horrible Bosses" är de tre -den ena vidrigare än den andra. Jason Bateman, Charlie Day och Jason Sudeikis spelar den underhållande trio som konspirerar att låta mörda sina respektive chefer - vilka Colin Farrell, Kevin Spacey och Jennifer Aniston gestaltar otäckt övertygande. I fjol kom uppföljaren, "Horrible Bosses 2".


När Jason Segel 2011 teamade upp med mupparna i filmen med samma namn blev resultatet en smart och hjärtlig musikalkomedi. Med berättelsen om hur gänget från "Mupparna" måste återförenas för att rädda sin gamla teater gjorde Jim Hensons älskvärda dockvarelser en charmig comeback som fick en ny generation att omfamna dem. 2014 kom uppföljaren, "Muppets most wanted", också den rolig.


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Sci-fi blandat med urban socialrealism i ett klassiskt matinéäventyr. Där är receptet som gör "Attack the block" lysande! Addera en stor dos humor à la "Shaun of the dead" och du får en av 2011 års mest intressanta filmer. Debutanten John Boyega är perfekt i rollen som den osannolika hjälten Moses. Joe Cornish ska ha props för både manus och regi.


"Jeff Who Lives at Home" fick oss inte direkt att vika oss av skratt, men den lågmälda komedin är icke desto mindre en underhållande, charmig och engagerande berättelse om att finna mening med livet. Jason Segel spelar den 30-åriga slackern Jeff, som fortfarande bor hemma hos sin mamma när en kedja av händelser ger honom nya insikter och knuffar in honom på nya spår.


Fans av 80-talets originalserie kanske blev besvikna när "21 Jump Street" 2012 blev till långfilmskomedi. Alla andra blev glada. "21 Jump Street" är nämligen en fartfylld och galen skrattfest som inte lämnar tittarna uttråkade för en stund. För det ska Jonah Hill och Channing Tatum ha stort tack. Tillsammans utgör de en av de mest oemotståndliga buddy cop-paren i filmhistorien. 2014 gav sig duon ut på nya äventyr, i nästan lika roliga "22 Jump Street".


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Listans larvigaste komedi, hands down. Efter Ali G, Borat och Brüno lanserade Sacha Baron Cohen (genom en rad röda mattan-spektakel) 2012 en ny karaktär: den arabiske diktatorn Aladeen. "The Dictator" är en ojämn film varav endast några av de konstanta provokationerna är välriktade och vassa. Ibland är den bara rakt av plump, ibland spelar det ingen roll. Slapstick-humorn får dig ändå att brista ut i skratt.


2012 lockade "Family Guy"-skaparen Seth MacFarlane storpublik med sin komedi "Ted". Ted är namnet på nallebjörnen som utgör ena halvan i en unik kompisrelation, i den här lite annorlunda bromance-rullen. Talangfulla Mark Wahlberg spelar den andra halvan - som sedan han som barn önskade liv i sitt gosedjur har tvingats leva sida vid sida med Ted. MacFarlane-fansen känner igen humorn från hans tidigare verk.


Filmens plot-bygge kände vi igen sedan långt tidigare, ändå lyckades "Pitch Perfect" att på något vis kännas unik när den hade premiär 2013. Kanske är det de starka skådespelarinsatserna från bland andra Anna Kendrick, Rebel Wilson och Brittany Snow vi har att tacka. Kanske de välorkestrerade musikalnumren. Eller Mickey Rapkins intressanta (icke-fiktiva) originalbok om universitetsvärldens sånggruppstävlingar, som manuset inspirerats av. Oavsett vad det beror på så är "Pitch Perfect" en annorlunda och underhållande rom-com.


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

I en bisarr mix av galna påhitt och verkliga namn befinner sig Seth Rogen och Jay Baruchel tillsammans med en rad andra komiker och stjärnor som Rihanna och Emma Watson på fest hemma hos James Franco när apokalypsen slår till. "This Is the End" är en fartfylld och kaosartad komedi vars flabbframkallande "bjuda inte så lite på sig själv"-humor väger upp för bristerna i det löst sammansatta manuset.


I oktober 2013, samma månad som "This Is the End" hade premiär, kom en annan galen komedi med ett förvirrande likt namn och grundupplägg. Också i "The World's End" ska ett berusat grabbgäng att försöka överleva apokalypsen. Det är lika roligt som det brukar vara när Simon Pegg och Nick Frost samarbetar med Edgar Wright.


Efter att Anchormans popularitet nått kultliknande former sedan premiären 2004 bönhördes många fans 2013, när filmen till slut fick en uppföljare. I "Anchorman 2: The Legend Continues" lämnar nyhetsankaret Ron Burgundy San Diego för New York. Precis som ettan är filmen till stor del uppbyggd med hjälp av improvisation. Den innehåller inte riktigt lika många klockrena citat, men är faktiskt nästan lika rolig som sin föregångare. Will Ferrell och Steve Carell är helt jävla briljanta.


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Nominerad till 9 Oscars, belönad med 4. Wes Andersons "The Grand Budapest Hotel" har rosats som ett mästerverk. Utöver att vara snygg, hisnande och rörande genomsyras den äventyrliga dramakomedin - om den unika relationen mellan två anställda på ett berömt lyxhotell - också av en besynnerlig humor, som på ett nyckfullt sätt lockar till skratt.


Jon Favreaus "Chef" är en riktigt varm och härlig feel good-komedi, om än en ganska typisk sådan. Favreau själv spelar huvudkaraktären Carl som efter att ha förlorat sitt restaurangjobb istället börjar servera sina kreativa rätter ur en matvagn - och kommer sin familj, porträtterad av en talangfull ensemble, närmre på köpet.

Bubblare: "Trolljägaren", "The Other Guys", "Hot Tub Time Machine", "Crazy, Stupid, Love", "The Change-Up", "Den stora jakten", "Hotell Marigold", "Seven Psychopaths", "This is 40", "Rivalerna", "The Kings of Summer", "Familjetrippen", "Zero Charisma", "Död snö 2", "St Vincent", "Bad Neighbours", "This Is Where I Leave You", "Wild Tales".
| 31 mars 2015 18:00 |