Film

Skribent

Sofie Eliasson

29 juli 2016 | 19:00

16 filmer att se fram emot - som inte är remakes, uppföljare eller bokfilmatiseringar

Känns det ibland som att filmvärlden saknar originella idéer? Tänk om.
Numera tycks de flesta filmer vara antingen remakes, uppföljare eller filmatiseringar av böcker. Om inte annat är det de som syns och hörs. Filmbranschen är tuff, nya idéer har mycket att slåss emot för att sticka ut och få en chans att bli verklighet. Vi har kikat på de filmer som har premiär under andra halvan av 2016 som kommer från nya filmmanus, både verkliga historier, dokumentärer och ren fiktion.

"Mapplethorphe: Look at the Pictures" (bioaktuell)
En dokumentär om kontroversielle fotografen Robert Mapplethorpe och hans liv. Han skapande otrolig konst och filmen är ett mycket lovande porträtt om en stark personlighet som kom att bli både en stor konstnär och gayikon.  

"Race" (premiär den 29 juli)
Den sanna historien om elitidrottaren Jesse Owens, om hans karriär och kamp mot rasismen. Han tävlade under OS i Berlin 1936 under Hitlers styre och vann storslaget. Idag anses han vara en av de största idrottsmännen genom tiderna.

"The Lobster" (premiär den 29 juli)
I denna absurda historia lever David i ett samhälle där man inte får vara singel i mer än 45 dagar, därefter förvandlas man till ett djur. När hans fru lämnar honom reser han därför till ett hotell för att hitta någon att älska innan det är försent. Men på hotellet finns också en motståndsrörelse som förkastar romantiken totalt. Colin Farrell har huvudrollen i denna unika dramakomedi.

"Husdjurens hemliga liv" (premiär den 3 augusti)
I filmen avslöjar skaparna vad våra husdjur verkligen har för sig när vi är ute och jobbar eller går i skolan. Max är den trogne hunden som varje dag väntar snällt på sin matte, tills hon en dag tar med en ny familjemedlem hem. Filmen ser ut att bli ett roligt, varmt äventyr.

"Captain Fantastic - En annorlunda pappa" (premiär den 5 augusti)
Ben och hans familj lever ett alternativt liv i USA's skogar, långt ifrån städernas hets och människor. När mamman blir sjuk tvingas de återvända till den vanliga världen och deras liv ställs på ända. Filmen vann pris för regi under festivalen i Cannes. En annorlunda feelgood-film med Viggo Mortensen.

"Neon Bull" (premiär den 5 augusti)
I Brazil jobbar Iremar med rodeo men på nätterna syr han extravaganta, glittrande plagg. En mångfaldigt belönad film om krockar, machokultur och att följa sin passion.

"Läkaren på landet" (premiär den 12 augusti)
En ny fransk film med François Cluzet ("En oväntad vänskap"). Han spelar en landsbygdsläkare som måste börja utbilda en efterträdare när han själv blir allvarligt sjuk. Det är ett tufft jobb och kvinnan som ska ersätta honom är nyexaminerad. Hon måste kämpa för att få landsbygdsbefolkningens förtroende. Ett till synes smålustigt och hjärtevärmande drama.

"Free State of Jones" (premiär den 12 augusti)
Den sanna historien om desertören Newton Knight som under det amerikanska inbördeskriget samlade ihop likasinnade för att kräva rättvisa. Det må låta som något vi sett förut, men ta en titt på trailern och se vad ni tycker. Matthew McConaughey spelar huvudrollen.

"Bad Moms" (premiär den 12 augusti)
En komedi med Mila Kunis, Kristen Bell och Kathryn Hahn. De har alla barn men är trötta på den rådande normen om den perfekta mamman. Därför bestämmer de sig för att revoltera, de är ju trots allt redan långt ifrån perfekta. En stormande komedi med säkert en hel del igenkänning för många, med eller utan barn.

"Fäktaren" (premiär den 19 augusti)
Den här finskestniskryska filmen nominerades för en Golden Globe i kategorin bästa utländska film. Filmen följer den estniske fäktaren Endel som flyr sitt hemland och hamnar i en skola där han undervisar barn i fäktning. När hans förflutna kommer ikapp ställs han inför ett svårt val.

"Florence Foster Jenkins" (premiär den 26 augusti)
Årets film med älskade Meryl Streep, denna gång i rollen som den rika arvtagerskan och operasångerskan som inte kunde sjunga. En sann historia som ser ut att bli både dråplig och rörande.

"Speglingar" (premiär den 2 september)
Sara Broos bjöd sin mamma på en semesterresa som 60-årspresent. Det resulterade i en vacker och personlig film om deras relation. En svensk dokumentär man inte får missa.

"Deepwater Horizon" (premiär den 30 september)
Ännu en sann historia, denna gång om oljeplattformen som 2010 sprängdes och orsakade ett enormt oljeläckage. Också en film med en lockande trailer. Med Mark Wahlberg och Kate Hudson.

"Café Society" (premiär den 7 oktober)
Woody Allens senaste film hade premiär under festivalen i Cannes. Denna gången en kärlekshistoria under ett 30-talets New York och Hollywood. En lockande era och en intressant kombination av skådespelare: Kristen Stewart, Jesse Eisenberg och Steve Carell.

"Trolls" (premiär den 28 oktober)
En ny film från Dreamworks som verkar bedårande söt. Den handlar om två små troll som måste rädda sina vänner från ett stort monster. Med engelska röster av bland andra Anna Kendrick och Zooey Deschanel.

"Sing" (premiär den 25 december)
När Busters teater börjar gå dåligt bestämmer han sig för att anordna (ännu) en sångtävling. Av skaparna till "Dumma mej" med en trailer som lockar till skratt.

Vilken film ser du mest fram emot?
| 29 juli 2016 19:00 |