Mapplethorpe: Look at the Pictures 2016

Dokumentär
USA
108 MIN
Mapplethorpe: Look at the Pictures poster

Synopsis

Robert Mapplethorpe var en av 1900-talets mest kontroversiella och provokativa fotografer. Trots - eller kanske tack vare - sin katolska uppväxt kom hans karriär att definieras av konst som gjorde hans konservativa omvärld minst sagt förbannad, samtidigt som konstvetarna ställde sig i kö för att låta sig fascineras, imponeras och exploateras av hans verk. En ikon i såväl gaycommunityn som i konstsammanhang, som här har fått sitt liv slående vackert porträtterat i en film fylld till bredden med droger, hipsterdekadens och naturligtvis fantastiska foton.
Ditt betyg
3.4 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Mapplethorpe: Look at the Pictures
Biopremiär
22 juli 2016
DVD-premiär
21 november 2016
Land
USA
Distributör
NonStop Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jake Bolin

18 juli 2016 | 11:00

Fisting och stilleben i sjuttiotalets New York

Ur ett tillsynes oändligt raster av homoerotiska fotografier framträder ett levande porträtt av kultfotografen Robert Mapplethorpe, i en dokumentär som inte viker bort blicken en sekund.
En krypande man är iförd en heltäckande latexdräkt med ett tjockt svart sugrör, ett avlångt andningshål, som löper från munnen ut i rummet. ”Det där kopplar man till ett lavemang”, hörs en skrattande Mapplethorpe förklara för en förfärad konstkritiker. ”Min utbildning hade inte förberett mig för fotografier på erigerade penisar”, berättar hon i en intervju i nutid. ”Jag saknade språk för att beskriva vad jag såg.” 
 
”Mapplethorpe: Look at the Pictures” följer titelns uppmaning utan att blinka. I en av kultfotografens mest explicita bilder fångar kameran hur en arm förs in i ett uppspärrat anus. Ett annat verk skildrar hur en man urinerar i munnen på sin älskare. Vi tvingas att titta på dessa bilder och hundratals fler ur Mapplethorpes enorma katalog, och man måste nog vara en relativt förhärdad porrkonsument för att inte rygga tillbaka emellanåt. Upplägget skulle kännas sensationslystet och vulgärt om det inte vore för att regissörerna Fenton Bailey och Randy Barbato framgångsrikt använder Mapplethorpes fotografier för att belysa både mannen och konstnären. 

Bilden som framträder visar en kompromisslös, ärelysten och sexuellt omättlig varelse som gradvis erövrade New Yorks hipsterscen i en tid då både fotografi och homosexualitet betraktades som lägre stående avarter. Från det katolska medelklasshemmet via förhållandet med musan Patti Smith och bohemtillvaron i Brooklyn, hela vägen till den avmagrade, AIDS-sjuke fyrtioåringen som grämer sig över att han inte tjänar lika mycket pengar som Andy Warhol – ”Mapplethorpe: Look at the Pictures” lyckas hela tiden fördjupa bilden av sitt studieobjekt och förbli engagerande. 

Förutom raspiga inspelningar med Mapplethorpe själv intervjuas en uppsjö av gamla älskare, fotoobjekt – de två rollerna sammanföll gärna – och vänner. Nästan alla framhåller fotografens manipulativa förmågor och benhårda vilja. Mapplethorpes karriär var ingen slumpmässig händelse. Nuförtiden säljs också hans verk för hundratusentals dollar. Och här finns mer än ”bara” porr - Mapplethorpes blomstudier och porträttkonst får befogat med utrymme i dokumentärens senare delar.    
  
Men det är inte blomsterarragemang eller kändisfotografier som bränner på näthinnan när eftertexterna börjar rulla, om man säger så.
| 18 juli 2016 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Dokumentär om konstnären och fotografen Robert Mapplethorpe, han var kontroversiell och älskade att chocka sin publik med vulgära bilder, men gillade konsten av perfektion mer än obscen. Allt från en vacker blomma till analfisting om allt visades i sann konstnärskap. Tyvärr dog han för tidigt då hans vilda sexliv till slut gjorde att han drabbades av HIV och dog, men inför hans död slet han som ett djur för att inte bli bortglömd och han fick som han ville, folk köade i flera dygn för att få se hans utställning efter hans död....trots politikers protester och försök till att bojkotta hans bilder.... Intressant film om en driven mans längtan att bli störst,bäst och vackrast men viktigast av allt-ej bortglömd....betyget blir en godkänd 3a... AAA
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu