Free State of Jones (2016)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En soldat flyr slagfältet under amerikanska inbördeskriget, desillusionerad av de fasor som drabbat hans familj. På flykt samlar han stöd från andra desertörer för ett uppror mot sina forna kamrater, med målet att skapa en fristad. Han inleder även en förbjuden kärlek som skulle visa sig bli historisk. Bygger på den sanna historien om Newton Knight.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: FREE STATE OF JONES

En historisk publikfriare
Matthew McConaughey verkar bestämt vilja sona för sina tidigare filmsynder när han återigen tar sig an ett inte bara tungt utan också mer än relevant drama om slaveriets USA.
Det är inte lätt att matcha tidigare storfilmer som handlat om USA:s smutsiga slavhistoria. Nu senast ”12 Years a Slave” som inte bara kammade hem tre Oscars utan också vann både biopubliken och kritikers hjärta, eller varför inte den säregna ”Sankofa” eller Matthew McConaugheys ”Amistad” från 1997. 

Slapptaskkomedier med en romantisk edge är sedan länge borta ur vår Oscarvinnares repertoar och långt från den surfkaraktär vi kanske fortfarande vill se honom som så fortsätter McConaughey imponera i tunga filmer. ”Free State of Jones” vill vara just en sådan film och man kan verkligen inte klaga på tajmingen när Donald Trump småheilar på andra sidan Atlanten och minoriteter gör bäst i att ducka när polissirenerna ljuder, ” the land of the free and the home of the brave” indeed. 

”Free State of Jones” tar sig an en imponerande historia i Newton Knight, en sydstatssoldat som inte bara blev  banbrytande utan också historisk när han deserterade från 1800-talets inbördeskrig och utkämpade en rättighetskamp som gav eko i den svarta rättskampsrörelsen. 

Det tycks finns något tilltalande för att inte säga ”nödvändigt” med en vit hjälte i många filmer. En klyscha som även ”12 Years a Slave” tycktes falla i med Brad Pitt som den hunkige kanadensaren som hjältemodigt protesterade mot slaveriet. Ett frågetecken i en film som ändå handlar om slaveriet av svarta. ”Free State of Jones” lyckas näppeligen undvika denna råttfälla genom att helt enkelt fokusera sitt narrativ på en vit man. Efter att ha bevittnat sin systerdotters död i ett meningslöst krig där fattiga offras i de rikas jakt på rikedom, väljer Newton Knight (Matthew McConaughey) att desertera och ta sig hem. Han upptäcker snart hur lokalbefolkningen förtrycks under Unionens styre och efter en våldsam sammanstötning med soldater tvingas han fly ut i träskmarkerna där han stöter på en grupp slavar. 

”Free State of Jones” har sannerligen en unik historia att berätta och inte minst en unik vinkel. Det är en vackert berättad historia som inledningsvis tillåts sjunka in med all sin misär och tragik, där filmmusiken av Nicholas Britell för all del gör sitt. Men ganska snart tycks det som att regissören Gary Ross slinter med saxen i redigeringsrummet då de över två timmarna i biomörkret blir ett ojämnt sicksackande mellan historiskt dokumentär, tidsflackande och vad den egentligen borde vara. Men med en mastodontfilm som ”Free State of Jones” verkar det här i slutändan vara detaljer. Detaljer som antagligen kommer väga tungt i en Oscarsnominering men som är irrelevanta när man ändå lämnar bion flera känslor rikare. 
Senaste kommentarer
Onge
Bra film med en historia som håller kvar intresset och en trollbindande McConaughey. Något lång och något lågt tempo i mitten gör att det inte blir absolut toppbetyg.
En intressant historielektion med inklipp av riktiga bilder och text om vad som händer med lagar och val under tiden.
3+/5 (7/10)
Kalis
Free State of Jones är faktiskt väldigt bra, jag blev lite rädd då jag såg betyget på IMDb endast låg på 6,7 men MZ har gett ett betydligt mer generöst betyg. Man ska inte alltid lita på IMDb det vet jag sedan tidigare. Det som drar ner filmen är att den är ganska trögflytande, men handlingen är väldigt bra. Free State of Jones beror också en väldigt viktig fråga det vill säga allas lika rättigheter (Every man is a man)och hur man ska slåss för att uppnå detta. Filmen får en svag 4/5.
Borttagen
Kommentaren har tagits bort.
Visa fler (1)

Veckans populära filmer

Visa fler