Free State of Jones 2016

Drama Biografi Historisk
USA
139 MIN
Engelska
Free State of Jones poster

Synopsis

En soldat flyr slagfältet under amerikanska inbördeskriget, desillusionerad av de fasor som drabbat hans familj. På flykt samlar han stöd från andra desertörer för ett uppror mot sina forna kamrater, med målet att skapa en fristad. Han inleder även en förbjuden kärlek som skulle visa sig bli historisk. Bygger på den sanna historien om Newton Knight.
Ditt betyg
3.2 av 116 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Free State of Jones
Biopremiär
12 augusti 2016
DVD-premiär
5 december 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Noble Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Daniel S Ogalde

8 augusti 2016 | 22:00

En historisk publikfriare

Matthew McConaughey verkar bestämt vilja sona för sina tidigare filmsynder när han återigen tar sig an ett inte bara tungt utan också mer än relevant drama om slaveriets USA.
Det är inte lätt att matcha tidigare storfilmer som handlat om USA:s smutsiga slavhistoria. Nu senast ”12 Years a Slave” som inte bara kammade hem tre Oscars utan också vann både biopubliken och kritikers hjärta, eller varför inte den säregna ”Sankofa” eller Matthew McConaugheys ”Amistad” från 1997. 

Slapptaskkomedier med en romantisk edge är sedan länge borta ur vår Oscarvinnares repertoar och långt från den surfkaraktär vi kanske fortfarande vill se honom som så fortsätter McConaughey imponera i tunga filmer. ”Free State of Jones” vill vara just en sådan film och man kan verkligen inte klaga på tajmingen när Donald Trump småheilar på andra sidan Atlanten och minoriteter gör bäst i att ducka när polissirenerna ljuder, ” the land of the free and the home of the brave” indeed. 

”Free State of Jones” tar sig an en imponerande historia i Newton Knight, en sydstatssoldat som inte bara blev  banbrytande utan också historisk när han deserterade från 1800-talets inbördeskrig och utkämpade en rättighetskamp som gav eko i den svarta rättskampsrörelsen. 

Det tycks finns något tilltalande för att inte säga ”nödvändigt” med en vit hjälte i många filmer. En klyscha som även ”12 Years a Slave” tycktes falla i med Brad Pitt som den hunkige kanadensaren som hjältemodigt protesterade mot slaveriet. Ett frågetecken i en film som ändå handlar om slaveriet av svarta. ”Free State of Jones” lyckas näppeligen undvika denna råttfälla genom att helt enkelt fokusera sitt narrativ på en vit man. Efter att ha bevittnat sin systerdotters död i ett meningslöst krig där fattiga offras i de rikas jakt på rikedom, väljer Newton Knight (Matthew McConaughey) att desertera och ta sig hem. Han upptäcker snart hur lokalbefolkningen förtrycks under Unionens styre och efter en våldsam sammanstötning med soldater tvingas han fly ut i träskmarkerna där han stöter på en grupp slavar. 

”Free State of Jones” har sannerligen en unik historia att berätta och inte minst en unik vinkel. Det är en vackert berättad historia som inledningsvis tillåts sjunka in med all sin misär och tragik, där filmmusiken av Nicholas Britell för all del gör sitt. Men ganska snart tycks det som att regissören Gary Ross slinter med saxen i redigeringsrummet då de över två timmarna i biomörkret blir ett ojämnt sicksackande mellan historiskt dokumentär, tidsflackande och vad den egentligen borde vara. Men med en mastodontfilm som ”Free State of Jones” verkar det här i slutändan vara detaljer. Detaljer som antagligen kommer väga tungt i en Oscarsnominering men som är irrelevanta när man ändå lämnar bion flera känslor rikare. 
| 8 augusti 2016 22:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Sanna berättelsen om frihetskämpen Newton Knight som tröttnade på att bära sårade kroppar på slagfältet för att dem rika ska kunna leva gott problemlöst, han flyr sin armé tjänst och slår sig samman med ett par förrymda slavar, snart ansluter mer och mer desertörer och tillsammans ställer dem sig upp och motarbetar det samhälle där bara dem rika får det bättre och där alla andra är lika mycket slavar som "bomulls-slavarna"som arbetar på plantagerna.... Matthew McConaughey är storstilad som vanligt, han växer för varje år som går både i hans roller och som människa, man kan inget mer än älska den karln! Grym roll till en grym man. Stark story men lite för lång, den tappa tyvärr på längden, hade önskat att den gick mer under huden, grep liksom aldrig riktigt tag i en, bra film men får endast en godkänd trea... Cast: Gugu Mbatha-Raw, Mahershala Ali, Keri Russell mfl.. AAA
Läs mer