Deepwater Horizon 2016

Drama Thriller
USA
107 MIN
Engelska
Deepwater Horizon poster

Synopsis

Baserat på den sanna historien om en grupp arbetare ombord på oljeriggen Deepwater Horizon som exploderade i april 2010 och som utlöste den största oljekatastrofen i USA:s historia.
Ditt betyg
3.2 av 241 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Deepwater Horizon
Biopremiär
30 september 2016
DVD-premiär
17 februari 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

23 september 2016 | 19:30

Klassisk katastroffilm utan skärpa

”Deepwater Horizon” är ett explosivt och väldigt välspelat drama baserat på verkliga händelser. Det blir stundvis riktigt spännande och effekterna är snygga även om utförandet känns rätt typiskt för genren och därför något klyschigt, samtidigt som manuset tyvärr tenderar att vara något teoretiserande på sina håll.
2010 inträffade det som inte fick ske. En flytande oljerigg exploderade och tog eld, vilket ledde till flera människors död och orsakade dessutom en enorm naturkatastrof då uppskattningsvis 800 liter spilldes ut i havet med förödande konsekvenser. Deepwater Horizon är riggen och detta är filmen om vad som hände den.

Vi får i huvudsak följa Michael Williams som lämnar fru och dotter hemma för att åka och arbeta på riggen i tre veckor. När han väl anländer ut dit tycker han att något känns fel. Och han kunde inte haft mer rätt.

Det tar ett tag innan det som vi alla vet ska ske, sker och under tiden blir några karaktärer presenterade men ännu mer själva kärnan i dramat beskrivet. Det är också där det direkt går lite fel. Visserligen är spänningen väl uppbyggd och fotot liksom klippen snygga, men alldeles för mycket tid spills på att försöka förklara det, som för en lekman ter sig fullständigt oförklarligt hur väl det än klarläggs och jag hade önskat att jag istället för att se och höra om diverse pumpar, borrar och tryck i hundra olika variabler, hade fått veta mer om relationerna manskapet emellan, men också sett hur livet ombord tedde sig. Vilket hade kittlat mitt engagemang mer.
 
När det väl sen smäller, smäller det onekligen högt, men det är lite som att det drabbar mest själva riggen och inte så mycket människorna på och i den. Det är snyggt och blir väldigt effektfullt med flammor och sprutande oljeslam ur diverse håligheter, men samtidigt känns det något forcerat och jag tappar i sörjan bort vem som är vem och vet inte riktigt vem jag ska hålla ögonen på.

Det är överlag en väldigt trovärdig cast och jag tror på alla för sig, men också tillsammans. Mark Wahlberg och Kate Hudson är det äkta paret där hon, som brukligt är, får vara den oroliga frun hemmavid medan han slåss mot eldslågor och räddar kollegor från flammorna. Gina Rodriguez spelar Andrea, kollega till Wahlberg och även hon är riktigt bra och sådär behagligt naturlig i sin utstrålning som vissa skådisar fortfarande kan vara och jag hade gärna velat se henne få mer speltid som den till synes enda kvinnan på den flytande kolossen. John Malkowich är en av de känslokalla oljepamparna och är det såklart väldigt övertygande.
 
”Deepwater Horizon” är en på många sätt ganska klassisk katastrofrulle som lyfter tack vare de schyssta explosionerna och den tighta välspelande ensemblen. Det blir starkt och stundvis berörande, utan att kännas exploaterande eller smörigt, fast även om jag gråter några tårar mot slutet, saknas något och jag känner inte riktigt att historien på allvar lyckas gripa tag i mig. Dels för att det som sagt är en något förhastad utveckling mot slutet och dels för att det känns som att regissören Peter Berg velat skildra händelsen ur ett större perspektiv och inte dyka in i några särskilda individers öden, förutom då kanske Michael Williams. En tanke som är trevlig och rättvis i baserad-på-verkliga-händelser-historier, men som riskerar att inte funka särskilt väl på film. Här funkar det förvisso hyfsat, fast det hade med annat fokus funkat bättre. Dock är ”Deepwater Horizon” en absolut sevärd film som med fördel ska ses på bio. 
| 23 september 2016 19:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Den sanna berättelsen om oljeriggen "Deepwater Horizon" som sprängdes pga av att snåla, jävla och giriga bensinbolaget BP inte gjorde säkerhetskontrollerna som dem skulle för att det kostade för mycket?!!!! Istället utsatte dem en hel besättning att dö i olyckan och förlorade därmed också hela oljeriggen, som nog kostade några mer dollar än den jävla säkerhetskontrollen?? Blir så jäkla irriterad på storbolag som tror att dem kan komma undan med allt för att dem är rika!! Jä-la MTF!!!! Filmen var väldigt engagerande som ni kanske förstår, skit spännande och sorglig och man kände deras panik i varje scen. Sjukt spännande även om man visste vad som skulle hända redan i introt. Riktigt bra film, ta med näsduken, betyget blir en 4:a.... Cast: Mark Wahlberg, Kurt Russell, Gina Rodriguez mfl... AAAA
Läs mer