Film

Skribent

Emil Skelterwijk

23 september 2016 | 16:30

De 15 mest inkomstbringande filmerna någonsin - rankade från bäst till sämst

Några av de här filmerna är verkligen usla!
Det kanske kommer som en chock för er när jag skriver att 98% av alla filmer görs för att tjäna pengar. Jag vet, jag flämtade också till när jag fick reda på det. Vissa lyckas, andra får vinka hej då till sitt pantsatta hus när deras film floppar. Sen finns det filmerna som drar in så mycket pengar att om de skulle kasta filmens omsättning i sedlar runt omkring sig skulle de frambringa en tsunami. En tacksam sådan! 

Så nu tänkte vi presentera historiens 15 högst inkomstbringande filmer någonsin och ranka dem från tummen upp till en fet lusing och en loska i pipan.   

1. "Sagan om Konungens Återkomst"
Ranking Inkomst: 14
Inkomst: $ 1,119,9
Imdb: 8,9
Rottentomatoes: 95%
Moviezine: 5/5

Man behöver inte vara kåt på alver eller bära orch-tröjor 6 dagar i veckan för att kunna erkänna att Sagan om Konungens Återkomst är ett mästerverk. Jag är själv inget dunder-fan av att se hårmissbrukande, landvandrare prata låtsasspråk, men även jag får fiska upp medhavda servetter för att torka bort Niagara-dregglet från mungiporna när Blu ray-spelaren laddas med denna filmiska pärla! 

2. "Titanic"
Ranking inkomst: 2
Inkomst: $ 2,186,8
Imdb: 7,7
Rottentomatoes: 88%
Moviezine: 4/5

Filmen som radiokanalen Lugna Favoriter har sin existens att tacka för. Utan mammafavoriten ”My Heart will Go On” hade väl en RnB-kanal tagit dess plats på FM-frekvensen. Många tårar som hade kunnat vara ogjorda! Never the less, det här är en klassiker som man än idag mer än gärna bänkar sig till för att se sann kärlek förstöras av ett isberg. Snacka om Icebreaker... Jag hatar också mig! 

3. "Skyfall"
Ranking inkomst: 15
Inkomst: $ 1,108,6
Imdb: 7,8
Rottentomatoes: 93%
Moviezine: 5/5

Enligt mig en av de bästa Bondfilmerna som gjorts. Gamla James:an har nog aldrig fått en sån här djup historia att posera till. Det hela genererar till en 007 med mer substans till sina agerande i blänkande, nyservade bilar och precisionssäkra puffror. Fullt förståeligt varför den landade högt upp på inkomstbarometern.  

4. "Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2"
Ranking inkomst: 8
Inkomst: $ 1,341,5
Imdb: 8,1
Rottentomatoes: 96%
Moviezine: 5/5

Grabben med Z:at i pannan viftar och flaxar med trollstaven som om han hade myror i ändtarmsmynningen. And we love it! Sista filmen bjuder på ett episkt avslut med lika mycket hjärta som färgglad stav-action. Och en hel del nypressade sedlar till Warner Brothers kassaskåp. 

5. "Avengers"
Ranking Inkomst: 5
Inkomst: $ 1,519,6
Imdb: 8,1
Rottentomatoes: 92%
Moviezine: 3/5

När det kommer till popcorn-genren finns det få filmer som kan mucka med testosteron-godiset Avengers. Det är nästintill beundransvärt hur man lyckas mixa den här salladsskålen med hjältar så alla får lika mycket matnyttigt material att jobba på. Bra dialog, strålande historia, skådespel på toppform och action som inte går av för hackor. Hulk smash!

6. "Avatar"
Ranking på inkomst: 1
Inkomst: $ 2,788.0
Imdb: 7,9
Rottentomatoes: 83%
Moviezine: 4/5

Världens mest påkostade Pocahontas… med en blandning av smurfarna… och kanske Blue Man Group! Den är dock visuellt ögongodis som i alla fall får mina ögon att komma varje gång. Då kan man se bort från den tunna historien och den platta Sam Worthington. Beundransvärt är också att en sån här historia lyckas bli den mest inkomstbringande filmen någonsin – imponerande, herr Cameron!

7. "Captain America: Civil War"
Ranking Inkomst: 12
Inkomst: $ 1,151,4
Imdb: 8,2
Rottentomatoes: 90%
Moviezine: 4/5

Oavsett om man tycker att hjältegenren är bottenskrapad eller inte, så är det här “Dunder och brak”-spektaklet mer en publikfriande studie i hur många hjältar som kan slåss mot varandra innan allt ser ut som myrornas krig. Men tack vare god regi och härlig ton i filmen blir svaret: Hjältemånga... (Läs det med Björnes Magasin-rösten... inte för att det hjälper det faktum att jag saknar humor och snart arbete). 

8. "Star Wars: The Force Awakens"
Ranking inkomst:
Inkomst: $ 2,068,2
Imdb: 8,2
Rottentomatoes: 92%
Moviezine: 5/5

J.J Abrams fick den prestigefyllda uppgiften att skaka nytt liv i lasersvärds-genren. Och visst fick han det – ja, så fort någon visade honom var mallarna var från de tidigaste Star Wars-filmerna så att han kunde applicera den på sin egen tolkning. Det funkade ju onekligen då både positiva recensioner och pengar trillade in. Jag själv ger den en hudkrämssmörjd tumme upp men ser desto mer fram emot kommande kapitel.    

9. "Avengers: Age of Ultron"
Ranking inkomst: 7
Inkomst: $ 1,405,4
Imdb: 7,5
Rottentomatoes: 75%
Moviezine: 2/5

Av alla mediokra filmer är nog den här den mediokraste! Joss Whedon följde upp sin grymma Avengers med en ljummen köttsoppa – smakade ok men hade varit bättre om den var lite varmare! Ledsen om jag upprör alla er metafor-hatare. Vad jag menar är att det är en, enligt manér, klassisk uppföljare. Den siktade efter pengabingen och fick den! 

10. "Frozen"
Ranking Inkomst: 9
Inkomst: $ 1,276,5
Imdb: 7,6
Rottentomatoes: 89%
Moviezine: 3/5

Innan alla Disney-fanatiker viftar med sina krucifix och skriker ”hädelse!”, vill jag bara understryka att jag troligtvis är Walt Disneys sons förlorade sons... bästa kompis. Jag avgudar dessa animerade guldklimpar Disney trollat fram med åren. Och förväntningarna var också höga när "Frozen" ("Frost") kom. Dock blev det hela en stor besvikelse. En ganska tråkig historia med alldeles för mycket sång för sitt eget bästa. Trollen var verkligen helt meningslösa. Skönt att "Big Hero 6" och "Zootopia" som kom åren efter visade vart skåpet skulle stå!  

11. "Minioner"
Ranking Inkomst: 11
Inkomst: $ 1,159,4
Imdb: 6,4
Rottentomatoes: 56%
Moviezine: 3/5

Hur gulliga de där byxbärande öronpropparna än är så är sanningen den att de inte lyckas bära en hel film själva. Det finns så klart några roliga sekvenser där jag skrattar irriterande högt ut, till min sambos stora förtret. Men mestadels är det mest suckande till den i längden uttråkande historien och de många misslyckade skämten… till min sambos stora förtret. Har jag nämnt att jag är sambo?

12. "Fast & Furious 7"
Ranking Inkomst: 6
Inkomst: $ 1,516,0
Imdb: 7,3
Rottentomatoes: 79%
Moviezine: 2/5

7:e gången de här grabbarna är riktigt uppretade. Och i ärlighetens namn, vem är inte det när filmen når sina eftertexter? Det finns en del sköna ”glimten i ögat”-ögonblick. Som allt med stridsvagnskroppsformade Dwayne Johnson eller hyllningen till Paul Walker. Men resten av tiden är glimten i ögat och rastar katten eller något. Den här franchisen ska väl egentligen inte tas på så stort allvar. Men det sa dem iofs om Donald Trump också… Fri tolkning!  

13. "Iron Man 3"
Ranking Inkomst: 10
Inkomst: $ 1,215,4
Imdb: 7,2
Rottentomatoes: 79%
Moviezine: 4/5

Hos vissa är detta en klar favorit bland Marvel-filmerna. Själv önskar jag att filmen kunde glida in i något mer bekvämt – som koma exempelvis. Skurken (Guy Pearce) är på grund av sin uselhet snudd på att ge mig bindhinneinflammation, sidospåret med ungen (Ty Simpkins) får en att höra en avlägsen röst i bakhuvudet skrika ”Det är jag, din hjärna, och du kommer att få betala för att du tvingar mig se det här” och slutet med Gwyneth Paltrows enmanshow får mig att önska att jag hade fler långfingrar så jag verkligen kunde visa vad jag tycker om den här filmen! Till er som kom glada och nöjda ut ur biosalongen 2013 med 120 kronor mindre på kontot och bidragit till Iron Man 3 hamnade på inkomst-toppen: Ta och se om den med klarsynta ögon. Det vill säga om ni återhämtat er från bindhinneinflammationen!

14. "Jurassic World"
Ranking Inkomst: 4
Inkomst: $ 1,670,4
Imdb: 7,0
Rottentomatoes: 71%
Moviezine: 4/5

Jag avundas alla som missat den här dinosauriespillningen. Ännu en gång är det Ty Simpkins som levererar barnskådespel som får en att önska att det var tillåtet att aga igen. Men han ska inte ensam bära hundhuvudet här. Det är få som kommer undan med hedern i behåll vad det gäller att agera. För att inte tala om karaktärsvalen från början till slut. Hela filmen är som att konstant slicka på en nässla som någon kissat på. När vi når sista Dinosaurie-fighten kan jag höra min sista hjärncells gråtande eka i mitt huvud om hur mycket han kommer sakna alla sina vänner som dog under Jurassic Worlds ringa 2 timmars speltid. Den måhända är en kassako men för mig kommer den alltid vara filmen som vanhelgade en barndomsklassiker. 

15. "Transformers: Dark of the Moon"
Ranking inkomst: 13
Inkomst: $ 1,123,8
Imdb: 6,3
Rottentomatoes: 35%
Moviezine: 3/5

Michael Bays fordons-armé står öga mot öga med en stinkande kalkonstatus. Första filmen tyckte jag tillförde popcorn-genren något nytt och coolt. Uppföljaren valde dock att leverera något som kan liknas vid en ruttnande nallebjörn bredvid en grav. Det enda man kan glädja sig över är att den ligger på en 5:e plats på min ”Filmer jag inte ens skulle tillönska Kim Jong-Un att utstå”-lista. 1:a på listan är så klart ”Åsa Nisse: Wälkom to Knohult”!

Manuset är så urbota korkat och personen/personerna som skrivit det skulle blivit bestraffade med allmän kastanjenötskastning på torget. Inte ens Skrotnisse (AKA Optimus Prime) och hans entourage kan med ljusstarka handgemäng få den här intorkade bajsblöjan att utsöndra någon form av glädje. Det är inte ens den roliga sortens dum-action, det är dum-action som får en att uppleva hur det känns när ens själsliv lämnar kroppen genom fortplantningsorganen. Må du hemsökas av spolmask-gastar i ditt andeliv, Michael Bay! 

Vilken film av ovanstående tycker du är bäst? Och sämst? Kommentera gärna nedan!
| 23 september 2016 16:30 |