Harry Potter och dödsrelikerna: Del 2 2011

Äventyr Fantasy
Storbritannien
130 MIN
Engelska
Harry Potter och dödsrelikerna: Del 2 poster

Synopsis

Hogwarts är stängt på obestämd tid, och Harry säger till Ron och Hermione att även om skolan öppnar så tänker han istället ägna sig åt att försöka besegra Voldemort för gott. Det är dags att säga adjö till trollkarlsskolan, lärarna, eleverna och inte minst Harry Potter och hans vänner. Under den sjunde och sista årskursen får Harry slutligen veta vad hans öde har i beredskap, medan den oundvikliga sista striden mot Lord Voldemort närmar sig.
Ditt betyg
3.9 av 3,448 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
Biopremiär
13 juli 2011
DVD-premiär
16 november 2011
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
20th Century Fox
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

12 juli 2011 | 16:54

Final med pompa och ståt

Den populära filmserien som började med en trevlig barnboksfilmatisering och blev ett maffigt fantasyäventyr i åtta delar avslutas nu med pompa och ståt. Och även som en ganska oinsatt Potter-åskådare blir man effektivt medryckt i den pampiga, härligt mörka finalen.

Uppföljare kommer och går, och det blir ofta urmjölkade upprepningar när storfilmer ska få s.k. fortsättningar. Även flera av "Harry Potter"-filmerna har, även om de hållit måttet, känns mycket som passager till denna avslutande del. Men det unika med Potter-serien är att de bygger på böcker där det faktiskt finns ett klimax att bygga upp till och nu när den avslutande filmen äntligen kommer är förväntningarna skyhöga.

Voldemort (Ralph Fiennes) sprider sin ondska över världen och professor Snape (Alan Rickman) har gått över till den mörka sidan och tagit över Hogwarts. Harry (Daniel Radcliffe) och hans vänner fortsätter att söka efter horrokruxerna som kan göra Voldemort dödlig igen för att kunna besegra honom för gott. Men än finns det hemligheter om sin bakgrund som Harry inte fått reda på och så småningom inser han uppoffringen han måste göra för att avsluta allt.

Potter-filmerna har, liksom de flesta hypade filmserier, delat upp biobesökarna i två läger: de fanatiska entusiasterna och de svårflirtade, tveksamma finsmakarna. Personligen hamnar jag någonstans emellan då jag finner de underhållande men ibland lite väl simpla. Däremot beundrar jag hur de liksom sin ursprungliga publik växt, mognat och blivit vuxnare och mörkare för varje film. I den avslutande delen är praktiskt taget all tossig humor och barnslighet bortskalad. Det är svart, otäckt, våldsamt - och alldeles underbart.

En sådan här film har många krav att leva upp till och kan omöjligt tillfredställa alla men man levererar en suverän kombination av vad som förväntas (publikfrieriet) och även en del överraskningar. Man slösar ingen tid utan satsar på ett utsökt tempo och trappar upp spänningen med twistar i storyn, pampig musik, nagelbitaraction och - faktiskt - häftiga 3D-effekter. Man utnyttjar tiden väl fram till den stora finalen som får sin tid och plats den med.

Harrys uppenbarelse och öde är kanske en aning väntad, uppenbarligen speciellt för de som läst böckerna, men publiken dumförklaras ändå aldrig utan allt görs med stil, finess och känsla. Man låter även andra viktiga karaktärer (och skådespelare) få sin stund i rampljuset och förutom de sylvassa veteranerna (främst Rickman och en återvändande Michael Gambon) så bevisar särskilt de yngre aktörerna inklusive stjärntrion hur de växt från ojämna barnskådisar till pålitliga proffs.

"Harry Potter och dödsrelikerna del 2" kommer inte tillfredställa alla. Vissa kommer kanske kalla den för mörk, eller inte mörk nog. Vissa kommer kanske tycka finalen är för kort, eller för lång. Men för mig, som aldrig engagerat mig särskilt i serien, så är det en perfekt avslutande del i en av historiens mäktigaste filmserier. Ett mörkt sagoäventyr med en klockren blandning av spänning, effekter och stora känslor. 

| 12 juli 2011 16:54 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Fiimen levde inte alls upp till mina förväntningar. Antingen är grundmaterialet helt enkelt för simpelt eller så är utförandet det. Det blir aldrig spännande. All magi från de första filmerna känns som bortblåst och det blir bara samma trista miljöer och karaktärer ännu en gång. Det hade varit bättre att göra en film av de två avslutande delarna och istället kapa lite horokruxletande. Det är bättre med en hel film än två halva. SPOILERS! Hela filmeserien började så bra med en smått diffus ond kraft som knappt ens märktes, än mindre talades om. Huga, man vågade ju inte ens nämna den ondes namn, och i de få scener när man fick se Voldemort så ryste jag i hela kroppen. Nu i slutet på serien ser man honom överallt och den skräck man kände inför honom tidigare i serien har förminskats till den skräck man känner när granngubben kommer på en att palla äpplen. Voldemort gör helt banalt enkla misstag som i mina ögon inte går att överse med. Att ondskans furste så litar på andra människor att han inte ens kontrollerar sin ärkefiendes död, det ögonblick som han så länge längtat efter, känns bara löjligt och banalt. Och vad är syfte med att attackera skolan när som Lucius säger, det han borde fokusera på är att jaga reda på pojken innan alla horokruxerna är förstörda? När i slutet till och med småmesar som Neville Longbottom vågar stå upp öga mot öga och utmana denna ondskans makt, ja då är all spänning långt borta. Istället blir det bara en uppradning av effekter, och när slutstriden endast består av att skjuta ljusstrålar mot varandra, uppenbarligen lika kraftfulla, ja då blir det rent av långtråkigt. Jag tycker det är skönt att det äntligen är över. Slutscenerna spär på att detta är en filmserie för barn, och inget för vuxna. Vissa filmer har ibland lurat oss att tro att något större och mörkare finns bakom som även kan trollbinda vuxna. Men när utförandet och personporträtten är så simpla som i den här filmen så blir det helt enkelt inte tillräckligt tillfredställande. Filmen får ändå betyg 3/5, då det är svårt att ge mindre.
Läs mer