Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

5 januari 2013 | 11:01

Nermina Lukač: "Låt bästa kvinna vinna"

En av årets hetaste svenska filmdebutanter tycker till om konkurrensen på Guldbaggegalan.

När Nermina Lukač fyllde 21 visste ingen vem hon var. När hon idag blir 22 år gammal, har hon utsetts til Rising Star (Stockholms filmfestival), Shooting Star (Berlins filmfestival), och blev nyligen Guldbagge-nominerad för sin ständigt hyllade debutroll i det svenska dramat "Äta sova dö". Vi har träffat henne för att gratulera.

Hur har hösten sett ut för dig, egentligen?

- Det har varit mycket sitta på ett flygplan, haha. Jag har träffat många filmvetande människor. Trevligt och roligt.

Din motspelare Milan Dragisic har berättat att han fick rollen via Arbetsförmedlingen. Men hur hittade de dig?

- De hittade mig via en fritidsgård där jag brukade hänga. De hade hört mitt namn någonstans i Ängelholm, och kom och frågade efter mig. Lotta Forsblad (rollsättare) ringde upp mig och frågade om jag ville vara med i en film. "Vadå för film?", tänkte jag. Med en telefonkamera? Men jag tyckte det verkade kul och ville testa. Jag gick på en audition, några dagar senare ville regissören träffa mig. Och därefter fick jag rollen.

Det är alltså första gången du står framför en kamera. Hur känns det att bli Guldbagge-nominerad?

- Overkligt! Men det känns bra. Första gången man har gjort någonting, och så tycker folk om det. Speciellt de som vet mycket om film, och tycker detta är fantastiskt. Vad kul!

Det måste öppna många dörrar för dig. Har du fått några fler roller erbjudna?

- Klart jag vill fortsätta med film. Jag har fått några erbjudanden, men har inte hunnit sätta mig ner och läsa dem. Jag jobbar som fritidsledare vid sidan om. När jag har läst klart dem så vet jag vad jag ska göra.

Vad säger du om konkurrensen? Pernilla August ("Call Girl") och Linda Molin ("Bitchkram") är nominerade i samma kategori.

- Jag har inte sett deras filmer, men varit på väg några gånger. Jag ska göra det, har hört att de är rätt så bra. Jag har träffat Linda Molin, och jag tycker de är duktiga så... Låt bästa kvinna vinna.

Bästa kvinna vinner måndagen 21 januari, då Guldbaggegalan sänds i SVT1 från 20:00.

Se alla de nominerade här »

Läs mer om priset på guldbaggen.se »

| 5 januari 2013 11:01 |