Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

9 maj 2013 | 17:01

Anna Åström: "Nu vill jag spela en stark kvinna"

MovieZine träffar dubbelt bioaktuella Anna Åström, som är i filmvärlden för att stanna.

Jag kan sätta en tia på att Anna Åströms namn lär dyka upp både en och två gånger, när det i slutet av 2013 blir dags att lista årets stjärnskott på vita duken. Bara i år har hon synts i en liten roll i "Ego" och en större i "Studentfesten", nu kommer hennes kanske mest utmanande film hittills - relationsdramat "Vi".

Här spelar hon Ida, en nykläckt lärare som faller för en kollega. De flyttar ihop, men snart upptäcker hon att drömkillen sakta förvandlas till en mardröm.

Hur hittat man en sådan karaktär som Ida, med alla känslor och allt hon går igenom?

- Jag gjorde research, lyssnade på vänner och folk runtomkring mig. Men mycket sker också i scenerna, i situationerna, som visar vem Ida är.

Vad av allt det fanns i manus, och vad tog ni fram själva på inspelningen?

- Allting fanns i manus, det är ett fantastiskt manus. Så vi körde nästan ordagrant.

Vad tänkte du när du läste manuset?

- Jag och Mani hade jobbat tidigare, med "Arne Dahl". Jag fick läsa manus och kände att det här måste jag göra. När man får en sådan roll, då ska man bli lite rädd och undra om man ska klara av det. Man vill ha den utmaningen. Det häftiga är att man känner igen sig i verkligen alla karaktärer. Jag kunde identifiera mig både med Krister, med Ida och med Rebecca Fergusons karaktär. Då är det välskrivet.

Vad blev den största utmaningen för dig i "Vi"?

- Att få till de här scenerna som är så känslomässiga. Vi är lite ute efter att det nästan ska bli dokumentärt, att man verkligen kommer in i Idas och Kristers liv. Det fantastiska med den här inspelningen var att alla gick in egentligen gratis, för att de trodde på projektet. Då blev det ett sånt driv. Det var ingen som kollade på klockan och gick när arbetsdagen var slut.

Du har också spelat teater, och musikal. Vad är roligast?

- Jag tycker det är fantastiskt att få göra allt. Jag är ju ung också så jag håller på och försöker hitta vad jag vill göra. Nu spelar jag i "Körsbärsträdgården" på Stockholms Stadsteater. Jag har också lite filmprojekt på gång, som inte är helt klara än.

Så var du med i julkalendern "Dieselråttor & Sjömansmöss" år 2002 också, i din första roll.

- Haha, ja. Jag skickade ett brev till dem ett halvår innan de började casta. Jag berättade om mig och skickade med ett kort. Sen hörde de av sig när de sökte folk till Julkalendern. Då fick jag provfilma, och fick rollen. Då var jag elva år.

Blev du coolast i klassen?

- Ja, det var ju precis den åldern då man tittar på det. Så det var häftigt. Men samtidigt spelade jag en liten flicka, och jag ville bli vuxen. Jag färgade håret rött...

Men det väckte ändå en slags dröm om att fortsätta?

- Precis. Men jag har gjort lite småroller sedan dess, i bland annat "Till det som är vackert". Sen flyttade jag till Stockholm, gick på Kulturama och har fått göra mycket teater.

"Vi" är din tredje biofilm i år. Är du i filmvärlden för att stanna?

- Ja, jag vill ju väldigt gärna göra mer film. Jag hoppas det kan generera i bra roller och bra projekt.

Det är en svår roll, men vad vill du göra härnäst? Hur utvecklas man efter en roll som "Vi"?

- Jag skulle vilja spela raka motsatsen, en väldigt stark kvinna. Ida är ju väldigt svag och osäker.

Vad skulle du ge för tips till tjejer som vill jobba med det du gör?

- Att aldrig ge upp. Sök alla skolor, man lär sig så mycket där. Jag har ju haft en sån otrolig tur, men sen måste man förvalta det. När jag fick kontakt med den där regissören som tog in mig på Stadsteatern, det är få förunnat. Det finns bra sidor som Filmcafé där det kommer upp castnings. Skicka brev till castare. Det är svårt, men ge inte upp.

Vad har du för förebilder i yrket?

- Jag tycker till exempel om Maria Heiskanen, hon är en förebild. Marie Göranzon är jättehäftig på scen. Helena Bonham Carter också.

Många unga skådespelare i Sverige plockas upp av stora internationella filmer. Alicia Vikander och Gustaf Skarsgård, inte minst. Har du några agenter utomlands?

- Ja, lite grann, jag får göra några provfilmningar som mina svenska agenter hjälper mig med. Man ser ju att det finns en möjlighet. Men det är så svårt. Och det är kanske inte Hollywood som lockat, utan bra projekt. Det finns ju såklart mycket mer möjligheter utomlands. Jag hoppas kanske få göra filmer i Danmark.

Vad har du själv för favoritfilmer?

- Alla Susanne Biers filmer är helt fantastiska. "Hämnden" älskar jag, "Efter Bröllopet"... Men också "Fanny och Alexander". Och "Blue Valentine", den liknar lite vår film. Det finns vissa likheter med "Vi".

Mani Maserrats "Vi" går upp på bio 10 maj.

| 9 maj 2013 17:01 |