David Fincher

Regissör, Skådespelare 28 augusti 1962 Denver, Colorado, USA

Biografi

David Andrew Leo Fincher, född 28 augusti 1962 i Denver i Colorado, är en amerikansk filmregissör och producent. Han är känd för sina filmer som är med mörka atmosfärer, exempel Seven, The Game och Fight Club. David Fincher föddes i Denver i Colorado men växte upp i Marin County i Kalifornien. Vid 18 års ålder började han arbeta vid olika filmföretag och reklambolag. Fincher har regisserat musikvideor för bland annat Madonna, Sting, The Rolling Stones, Michael Jackson och Aerosmith.

Fincher började sin karriär 1992 med att regissera Alien 3, uppföljaren till James Camerons Aliens - Återkomsten. Tre år senare regisserade Fincher thrillern Seven med Brad Pitt och Morgan Freeman där de spelar detektiver som försöker spåra en mördare som dödar sina offer efter de sju dödssynderna. Seven blev en succé, både kritiker- och publikmässigt.

Efter framgången med Seven, började Fincher filma thrillern The Game från 1997, där en affärsman får en ovanlig present på sin födelsedag, där han blir en aktör i ett rollspel som tar över hans liv. 1999 återvände Fincher igen med filmen Fight Club, baserad på en roman av Chuck Palahniuk.

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler