The Killer 2023

The Killer poster

Synopsis

En lönnmördare börjar att brytas ner psykologiskt när han utvecklar ett samvete, trots att hans klienter fortsätter att kräva att han använder sina färdigheter.
Du kan betygsätta efter premiär

Recensent

Jonna Vanhatalo

3 september 2023 | 21:10

Fincher bjuder på svettig och pulshöjande spänning

”The Killer” är en intensiv och rejält stressande thriller, som utspelas utifrån en lönnmördares betraktande perspektiv. Filmen är spännande och explosiv, men har något av ett antiklimax-slut som drar ner betyget.
Det här är en film som får pulsen att dunka i tinningen. Tempot är för det mesta högt och känslan av hetsig jakt är konstant, under den 118 minuter långa speltiden. Michael Fassbender spelar en kallt kalkylerande och strikt perfektionistisk lönnmördare. Han lämnar inga spår och gör aldrig fel. Tills han gör det. Han missar målet, och plötsligt blir mördaren själv måltavlan.
 
David Fincher har regisserat Netflixthrillern som många av oss febrilt gått och väntat på. Nu är den här, och absolut, det var värt väntan, men...
 
Det är lätt att känna igen Finchers dystra stilistiska och stundom lätt apatiska visuella ton, med snabba klipp och ett hotfullt dundrande i bakgrunden. Det är extremt intensivt i actionscenerna, och frenesin finns där, även över det desillusionerade reflekterandet av livet. Det blir en hel del filosoferande, vilket är välkommet, men resonemanget saknar ofta nyanser och framförallt värme.
 
Fassbender gör en stark insats och är synnerligen trovärdig som den osympatiske mördaren. Och med tanke på att han väldigt ofta och rätt långa stunder, utan större känsla ”tänker högt”, främst kring sitt yrkesval, är det svårt att få en annan uppfattning. Vilket blir ett problem då jag gärna vill känna med protagonisten. Det är utan tvekan intressanta funderingar han dryftar, men jag får inte riktigt något grepp om personen. Vem är han? Vad vill han? Hur kom han hit? Hans tankar avslöjar förvisso en hel del av vad som försiggår hans huvud, men annars då? Jag vill veta mer och hade önskat få lära känna människan bakom orden, för att på riktigt förstå hans driv.
 
Lite mer avslöjas under filmens gång, och när ”The Killer” utvecklas till en slags hämndhistoria, faller vissa bitar på plats. Fassbenders jäktade blick är talande och vi kan ana hans känslor under den ständigt pågående anspänningen.
 
Dramaturgin är av traditionell linjär art. Vi rör oss från a till b, utan omvägar. På resan blir det ett antal konfrontationer som ger lite mer syre till spänningen. Dock är det ibland för enkla utvägar och jag får en känsla av att hur mycket det än gasas på, så kommer filmen aldrig riktigt nå hela vägen fram.
 
”The Killer” är, trots ett mindre tillfredställande slut, en mycket sevärd klassisk hårdkokt thriller. Den är välgjord uti fingerspetsarna, men saknar hjärta, trots att den får min puls att slå.
| 3 september 2023 21:10 |