Film

Skribent

Alexander Kardelo

2 december 2021 | 18:30

Vinterns hetaste biopremiärer! 15 storfilmer att se fram emot

Från stora Oscarsfavoriter och festivaldarlings till breda familjefilmer och superhjältar.
En pampig kärleksmusikal signerad Steven Spielberg, ett återbesök till klassiska franchiser som "Matrix" och "Scream", och en av Sveriges mest påkostade filmer. Den här biovintern har något för alla - låt MovieZine guida dig till de största premiärerna som ligger framför oss. 
 
713eed6b5c4ee295a654ca85eb4072d9 westside
 

West Side Story - 10 december

 
Steven Spielberg regisserar en remake på den nu 50 år gamla musikalfilmen av Jerome Robbins och Robert Wise. "West Side Story" var i sin tur också en sorts remake på "Romeo & Julia", om rivaliserande New York-gäng och den förbjudna kärleken som blomstrar bland betonghusen. Här är det Ansel Elgort ("Baby Driver") och filmdebutanten Rachel Zegler som står för romantiken.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Spider-Man: No Way Home - 15 december

 
Marvelfilmen har skämtsamt kallats för "Spider-Man: Endgame" då den samlar karaktärer från 20 år av Spider-Man-filmer. Det ryktas om att Tom Holland får hjälp av Tobey Maguire och Andrew Garfield för att bekämpa skurkar som Dr. Octopus, Electro, Green Goblin, Sandman och Lizard. Vinterns kanske mest emotsedda film avslutar superhjälteåret med ett enormt effektfyrverkeri.
 
 

The Matrix Resurrections - 22 december

 
Och på tal om efterlängtade återseenden... Keanu Reeves och Carrie-Anne Moss pluggar in sig i The Matrix på nytt. Handlingen i den fjärde filmen är ännu ett mysterium, men i trailern fick vi se att ingen av dem minns de tidigare händelserna. Hur som helst är det bara en tidsfråga innan de kastas in i spektakulära actionscener på nytt. Lana Wachowski är tillbaka som regissör.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Bamse och vulkanön - 22 december

 
Sveriges störste superhjälte är tillbaka med filmen som ska påbörja en ny trilogi. De tidigare filmerna om Bamse har alla blivit stora bioframgångar, och vi tippar att många barnfamiljer dyker upp i mellandagarna för att se Bamse med vänner på livsfarliga äventyr. Rolf Lassgård och Johan Glans gör några av de nya rösterna.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Utvandrarna - 25 december

 
Svensk mastodontfilm är vi inte så bortskämda med, så nyfikenheten är stor när "Utvandrarna" - med hög budget och ännu större ambitioner - avslutar det svenska filmåret. Wilhelm Mobergs epos om smålänningarna som flydde landet och sökte den amerikanska drömmen har nu filmats på nytt, ur Kristinas perspektiv, med norske Erik Poppe bakom kameran. Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård gör huvudrollerna och Laleh har sjungit in en ny låt till filmen.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

The King's Man - 5 januari

 
Matthew Vaughns två "Kingsman"-filmer bjöd på underhållande spionaction med Taron Egerton i huvudrollen som ung rekryt vid en topphemlig agentorganisation. I denna prequel vrider regissören tillbaka klockan till tiden för första världskriget, för att visa hur Kingsman grundades. Ralph Fiennes och Harris Dickinson gör huvudrollerna.
 
 

Spencer - 7 januari

 
Håll Oscarsstatyetterna redo när Kristen Stewart iklär sig rollen som Prinsessan Diana. Denna fiktiva "fabel" utspelar sig under en julhelg på tjusigt slott, där Diana - på gränsen till sammanbrott - beslutar sig för att lämna Prins Charles. Pablo Larrain ("Jackie") har regisserat ett psykologiskt drama som inte bör lämna någon oberörd.
 
 

Jag är Zlatan - 14 januari

 
Klart att svenske fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic ska ha en egen biopic! Två unga nykomlingar delar på rollen som Zlatan från 9 års ålder upp till tonåren, då talangen från Rosengård upptäcks och får chansen att bli en av de stora. Jens Sjögren ("Lycka till och ta hand om varandra") regisserar efter David Lagercrantz bok. Filmen är redan en biosuccé i Italien där den släpptes redan i höstas.
 
 

Scream - 14 januari

 
Dags att återbesöka Woodsboro, staden där ungdomar aldrig går säkra från mördare i mask. Den femte filmen i "Scream"-serien återbesöker de populära karaktärerna Sidney, Dewey och Gale som kallas in efter en rad "attacker". Regissörerna bakom uppmärksammade, galna rysaren "Ready or Not" har lovat att de hedrar Wes Cravens arv med sin slasher-uppföljare.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Belfast - 21 januari

 
Redan i jul förhandsvisas vackra "Belfast" på bio, en film som säkert kommer toppa många årsbästa-listor. I Kenneth Branaghs personliga film minns han tillbaka på sin barndom i en orolig tid för Belfast, med upplopp på gatorna men också oförglömliga upplevelser på den lokala biografen. Ett kärleksbrev till filmens makt och familjegemenskapen - tänk "Roma" fast mer publikfriande feelgood.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Nightmare Alley - 28 januari

 
Guillermo del Toro behöver väl ingen närmare presentation. Mannen som gång på gång förtrollar oss med magiska, mystiska sagor har filmat "Mardrömsgränden" på nytt; en thriller om två lurendrejare som slår sig samman i 1940-talets USA. Men vem kan lita på vem? En storslagen rollista lockar med namn som Bradley Cooper, Cate Blanchett, Toni Collette, Ron Perlman, Willem Dafoe och Rooney Mara, bara för att nämna några.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Morbius - 28 januari

 
Svenske regissören Daniel Espinosa ("Snabba Cash") ger sig in i Marvels serietidningsvärld och presenterar Dr. Michael Morbius, en briljant forskare med en unik blodsjukdom. Jared Leto spelar huvudrollen som den vampyrliknande antihjälten. "Morbius" är en Sony-produktion som spinner vidare på Spider-Man-skurkar, likt "Venom"-filmerna.
 
 

Moonfall - 4 februari

 
Katastroffilmens okrönte kung Roland Emmerich har gett sig fan på att förgöra Jorden - igen! "Moonfall" kretsar kring en galen teori som menar att månen egentligen är en utomjordisk konstruktion, och nu är den dessutom på väg att krascha in i vår kära planet. Kan en grupp astronauter med Halle Berry och Patrick Wilson i spetsen rädda oss? Detta kan bli vinterns stora popcornrulle.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Döden på Nilen - 11 februari

 
Det har varit märkligt tyst kring "Döden på Nilen" sedan skandalerna kring Armie Hammer blossade upp, men oss veterligen är den fortfarande på väg upp i februari. Branagh (han igen!) regisserar sig själv och en maffig ensemble i ett nytt Agatha Christie-mysterium efter "Mordet på Orientexpressen". Gal Gadot, Letitia Wright och humordrottningarna Jennifer Saunders och Dawn French är ombord.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Uncharted - 11 februari

 
Sist men absolut inte minst: spindelmannen Tom Holland ska också få visa upp sig i en annan actionladdad roll när populära tv-spelen "Uncharted" äntligen blir film. Han spelar äventyraren Nathan Drake som tillsammans med sin vise mentor (Mark Wahlberg) söker mytomspunna skatter och duckar faror.

Det här är bara ett axplock av vinterns bioutbud och några av de mest emotsedda filmerna. Vi har en bit över 70 biopremiärer att se fram emot mellan december och februari, och du kan läsa mer om samtliga filmer i MovieZines kalender.
| 2 december 2021 18:30 |