Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

28 november 2021 | 16:00

14 heta serier spridda på 7 olika streamingtjänster avslutar tv-året

"The Witcher", "The Book of Boba Fett" och "Cobra Kai" utgör bara några av årets sista och hetaste premiärer. Vi hjälper dig att hitta rätt i tv-djungeln!
Efter ett helt okej tv-år har vi nu kommit fram till slutet, med ett sista gäng påkostade och efterlängtade premiärer. Men med tanke på hur många streamingtjänster vi nu har att röra oss mellan, så har de 14 premiärerna som jag har valt att lyfta fram spridits ut på hela 7 olika tjänster. 
 
Lyckligtvis finns allt sammanställt på ett och samma ställe här nedan, så du enkelt kan ta dig fram genom den allt fullpackade tv-djungeln!
 

"En hederlig jul med Knyckertz" - 1 dec (SVT)

 
 
December inleds givetvis med starten av årets julkalender hos SVT. Den här gången kommer vi att få lära känna familjen Knyckertz, när 11-årige Ture vädjar till sina föräldrar om att få fira en hederlig jul... vilket är lättare sagt än gjort när ens familj råkar vara tjuvar. En lite annorlunda berättelse än vad vi är vana vid att få se, men det verkar ju baserat på trailern trots allt finnas en hel del julstämning att hämta här ändå!
 

"The Lost Symbol" - 6 dec (säsong 1, C More)

 
 
Nej, du ser inte fel - Tom Hanks har fått lämna över rollen som professor Robert Langdon när Dan Browns-boken "Den förlorade symbolen" nu adapterats till tv-serie. För alla som har läst Browns spännande böcker, så har det väl däremot alltid varit ganska tydligt att det behövt kapas lite väl mycket när de andra böckerna blivit långfilmer. Den här gången får vi istället följa handlingen under hela tio avsnitt när Langdon (Ashley Zukerman) kastas in i ännu ett mysterium. 
 

"Världarnas krig" - 10 dec (säsong 1, SVT)

 
 
Efter att ha fått vänta sedan premiären hos BBC i november 2019 har det äntligen blivit dags för oss svenskar att få ta del av miniserien "Världarnas krig". H.G. Wells berättelse om en utomjordisk invasion från 1898 har adapterats många gånger förut. Men den här gången har man valt att låta den utspela sig precis i början av 1900-talet, vilket gör att vi får en version som ligger avsevärt närmare originalet. Serien består av totalt tre avsnitt.
 

"And Just Like That..." - 10 dec (säsong 1, HBO Max)

 
 
"Sex and the City" hade premiär under sommaren 1998 och fortsatte att rulla på fram till 2004, för att sedan även resultera i två långfilmer (den senaste släpptes 2010). Sarah Jessica Parker, Kristin Davis och Cynthia Nixon återvänder nu till sina gamla roller i spinoffserien "And Just Like That...", som låter oss lära känna Carrie, Charlotte och Miranda i en helt annan del av livet. För den som har stenkoll på originalserien, så kan det vara värt att påpeka att Kim Cattrall och hennes Samantha Jones inte kommer att vara en del av den nya serien.
 

"The Expanse" - 10 dec (säsong 6, Amazon Prime Video)

 
 
"The Expanse" har länge hyllats som en av våra bästa sci-fi-serier just nu... men nu är vi alltså framme vid seriens sista säsong hos Amazon Prime Video. Serien har däremot lagts ned en gång tidigare (för att sedan räddas av Amazon) och skaparna har uttryckt ett intresse kring att få fortsätta med serien, som trots allt har tre ytterligare böcker kvar att adaptera. Den som har koll på böckerna vet däremot att det finns ett naturligt slut i just den sjätte boken... så vi kanske snarare borde hoppas på att de tre sista säsongerna kan få en riktig långfilmsadaption istället?
 

"Station Eleven" - 17 dec (säsong 1, HBO Max)

 
 
En tv-serie om hur vår planet hanterade en hemsk pandemi... ja, det har vi ju sett ett par gånger tidigare minst sagt. "Station Eleven" står däremot ut ur mängden och började faktiskt spelas in redan innan vår verkliga planet drabbades av en avsevärt mer "skonsam" men fortfarande skrämmande liknande pandemi.
 
Efter att både ha läst boken (med samma namn) och fått förhandstitta på den här serien, som skapats av "The Leftovers"-manusförfattaren Patrick Somerville och regisserats av Hiro Murai ("Atlanta"), så vågar jag ändå påstå att det finns något riktigt lovande att se fram emot här. 
 

"The Witcher" - 17 dec (säsong 2, Netflix)

 
 
"The Witcher". Behöver jag ens säga mer? Med sin premiär precis innan julen 2019 har fansen fått vänta i ganska exakt två år på fortsättningen av Netflix mest populära fantasyserie hittills. 
 

"1883" - 20 dec (säsong 1, Paramount+)

 
 
Alla "Yellowstone"-fans kan äntligen pusta ut, Taylor Sheridans prequelserie är här. Det har blivit dags att få lära sig mer om hur Dutton-familjen egentligen hamnade på markerna som försvarats med blod i nutida "Yellowstone". "1883" låter oss följa James och Margaret Dutton, spelade av Tim McGraw och Faith Hill... med skådespelare som Sam Elliott och Billy Bob Thornton i andra stora roller. Även denna gången har Sheridan både regisserat och skrivit avsnitten. 
 

"Emily in Paris" - 22 dec (säsong 2, Netflix)

 
 
Den första säsongen av "Emily in Paris" fick möjligtvis en aning extra skjuts av faktumet att praktiskt taget hela världen satt i karantän medan vi fick se henne flyga över och njuta av Paris... men skaparen Darren Star ligger trots allt även bakom serier som "Sex and the City", "Beverly Hills" och "Younger", så hans produktioner har en tendens att bli riktigt populära. Nu återstår det att se om även den andra säsongen av "Emily in Paris" lyckas bli en av Netflix mest populära tv-serier världen över!
 

"En kunglig affär" - 23 dec (säsong 1, SVT)

 
 
SVT bjuder på påkostad miniserie baserad på verkliga händelser lagom till jul! Haijbyaffären blåste upp i Sverige under början av 1950-talet och kretsade kring den påstådda relationen mellan restauranginnehavaren Kurt Haijby och vår dåvarande kung Gustaf V. Under fyra avsnitt får vi ta del av händelserna som ledde fram till den publika skandalen.
 

"The Silent Sea" - 24 dec (säsong 1, Netflix)

 
 
Den sydkoreanska sci-fi-serien "The Silent Sea" tar oss till månen på en mystisk jakt efter räddningen på vår hemplanets brist på dricksvatten och mat. När ett team skickas till en hemlig forskningsanläggning på månen börjar däremot plötsligt en efter en av dem att dö. Sydkoreansk sci-fi med skräckvibbar på månen, ja tack!
 

"Ligga" - 25 dec (säsong 1, Discovery+)

 
 
Line (Ulrikke Falch) har blivit dumpad av sin flickvän och deppar ihop, vilket gör att hennes kompis Elin (Clara Henry) kommer på en briljant plan för att få sin vän på bättre humör igen. Ett ligg i veckan under två månader! Med ett Tinder-konto i Lines namn börjar därmed jakten på både ligg och lycka...
 

"The Book of Boba Fett" - 29 dec (Disney+)

 
 
"The Mandalorian"-spinoffen kommer att följa Boba Fett (Temuera Morrison) och legosoldaten Fennec Shand (Ming-Na Wen), som försöker återta Tatooine från Jabba the Hutts gamla brottssyndikat. Med Jon Favreau, Dave Filoni och Robert Rodriguez som regissörer så verkar projektet vara i goda händer, med tanke på hur väl man lyckades landa den senaste "The Mandalorian"-säsongen.
 

"Cobra Kai" - 31 dec (säsong 4, Netflix)

 
 
Efter att ha haft en förhållandevis anonym start som tv-serie hos YouTube, så hittade världen slutligen fram till "Karate Kid"-spinoffen när Netflix säkrade de globala rättigheterna till "Cobra Kai". Den fjärde säsongen dimper ned på självaste nyårsafton och avslutar med andra ord hela vårt tv-år... nu återstår det bara att se hur många fans som hinner se klart alla avsnitt innan midnatt och det nya året!
  

Läs också: Mer än 80 nya filmer och serier på Disney+ i december

 
Vilka tv-serier ser du fram emot mest under december? Kommentera gärna nedan!
| 28 november 2021 16:00 |