En kunglig affär 2021-

Drama Historisk
Sverige
45 MIN
Svenska
En kunglig affär poster

Synopsis

En storslagen men förbjuden kärlekshistoria som ledde till en av de grövsta rättsskandalerna i Sveriges historia. Baserad på verkliga händelser berättas historien om den hemliga relationen mellan källarmästaren Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V i dramaserien "En kunglig affär". Bubblan spricker när Haijbys hustru begär skilsmässa och som orsak anger sin makes otrohet – med Sveriges kung!
Ditt betyg
3.3 av 18 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Episode 1
2021-12-23
02
Episode 2
2021-12-23
03
Episode 3
2021-12-23
04
Episode 4
2021-12-23

Recensent

Josefine Krischausky

19 december 2021 | 18:00

Stark och intensiv gestaltning av ett sorgligt livsöde

Vinterns storsatsning från SVT berättar den verklighetsinspirerade historien om källarmästaren Kurt Haijby, och dennes förbjudna romans med Sveriges dåvarande kung, som senare ledde till en historisk rättsaffär. Ibland går det lite väl fort framåt, men skildringen lyfter tack vare vassa rolltolkningar och en stilfull iscensättning.
Vi befinner oss i Stockholm, år 1935. Källarmästaren Kurt Haijby har svårt att få sprittillstånd till sin restaurang i Stockholm, och får till slut vända sig till självaste kung Gustav V för att få hjälp. Den långa händelsekedja som följer blir senare känd som rättskandalen Haijbyaffären, som nu står i centrum av SVT:s seriesatsning “En kunglig affär”.

I många år har det spekulerats kring sanningen bakom affären, en diskussion som genom denna skildring åter lär lyftas fram i ljuset. Enligt Haijbys berättelse resulterade nämligen mötet med kungen i även en sexuell och romantisk relation, som senare ledde till en lång tid av tortyr, övergrepp, orättvisa straff. Rätten tog inte hans sida, men det gör nu serieskaparna, som vill berätta historien ur hans perspektiv. Och det det gestaltas på ett helt klart välgjort sätt, som både lyckas övertyga och uppröra.

“En kunglig affär” är inte den första serien detta år att skildra en homosexuell relation där en av parterna tillhör det Svenska kungahuset. Men till skillnad från sommarens fiktiva “Young Royals”, befinner vi oss i detta fall i en tid där en sådan romans inte bara bryter mot monarkins normer, utan dessutom är ett brott mot lagen. Ett stort fokus ligger egentligen inte på att skildra själva kärleksaffären, utan snarare dess följder. I vissa stunder kan det skymtas ett ljus i slutet av tunneln, men i stor grad är det en tragisk historia vi får bevittna.

Både genom det djupa lidandet och glimtarna av hopp, så lyfter serien framförallt tack vare Sverrir Gudnason prestation i huvudrollen. Skådespelarinsatserna är starka även på flera andra håll, inte minst när det kommer till Stefan Göthe som kungen. Även för övriga delar av hantverket hålls både en stil och nivå som känns väntad för ett historiskt SVT-drama, vare sig det gäller scenografin som träffsäkert fångar de olika miljöerna, eller fotot som med enkla men snygga medel förhöjer den känslomässiga upplevelsen.

Men förutom att endast vara en iscensättning av just Haijbys livsöde, blir skildringen även en slags påminnelse om många andra personers verklighet under denna tid. Inte för att de fick självaste konungen att falla för dem, men för att deras identitet och kärlek endast kunde levas “i skydd av mörkret”, som monarken själv beskriver det i serien.

Miniserieformatet känns helt passande för historien, och trots det ofta mörka innehållet är det lätt att se den korta säsongen i ett svep. Samtidigt är det flera decennier ur ett händelserikt liv som ska rymmas inom den tre timmar långa speltiden. Dramaturgin rör sig framåt i en oavbrutet rask takt, där ens känslor och reaktioner konstant får avlösa varandra. När det hela är över känns kroppen nästan tung, men frågan är om avtrycket hade kunnat bli ännu starkare om tempot fått tonas ned lite mer ibland, och om händelseutvecklingen hade fått något extra avsnitt på sig.

I efterhand lockar serien inte minst till vidare läsning om den uppseendeväckande berättelsen. Trots allt rör det sig om en mångbottnad historia, som på varje plan inte lyckas bli helt översatt i tv-rutan. Haijbys återkommande sexuella relationer till minderåriga pojkar i blir exempelvis rätt åsidosatta, vilket skaver en del. Men i övrigt är “En kunglig affär” en intressant och tankeväckande karaktärsskildring, om det tragiska människoöde en fientlig omgivning kan orsaka, och som tack vare sitt snygga hantverk och starka skådespeleri gör sig förtjänt av tittarens tid.
 
Alla avsnitt av "En kunglig affär" släpps på SVT Play den 23 december.
| 19 december 2021 18:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera En kunglig affär
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu